Saturday, December 09, 2006

Sweet 16

Det fanns en sällsamt hög koncentration av lite nutty förslag i dagordningen till Fotbollsförbundets representantskapsmöte som hölls i Uppsala i förmiddags. Men mitt ibland propåer om att förbjuda även tillåten pyroteknik, hitta helt nya sätt att ge Hammarby poängavdrag (åtminstone tills Djurgården gör sig av med alla de spelare som Sirius-basen - poängavdrag för Sirius! - så fyndigt kallade "djungelspelare") så att man framöver kan kasta helt missförståndssäkrade bananer mot albino-aporna), och dessutom någon som, om vi fattar honom rätt, inte vill att Stockholmsklubbar ska ha farmarlag eftersom de lyckas för bra med det...
...ja mitt ibland denna parad i enfald hittar vi en seger för mångfalden.
Det känns skönt att eftermötesdebatten helt handlar om det friska, sunda och allmtigenom vettiga förslag som på något udda sätt smög sig förbi alla blindskär, hela vägen fram till beslut: 16 lag i Allsvenskan från och med 2008.

Att såväl Malmös Bengt Madsen som IFK Göteborgs Håkan Mild "kvällstidningsrasar" mot beslutet och i stället förordar första steget mot en puckeyfiering av svensk fotboll i form av en tio- (eller var det tolv-)lagsserie med trippelmöten borde kännas rätt pinsamt för alla supportrar till de respektive klubbarna som har den minsta respekt för fotbollens innersta väsen.

(Vad är nästa steg? Derbygrupper? Stängd Allsvenska? Cheerleaders? Redhawks mot Indians?)

Det finns saker som inte får säljas ut för den kortsiktiga vinstens skull, eftersom det långsiktigt skulle innebära katastrof. Efter alla vansinnesexperiment med mästerskapsserier, uppflyttningsserier, nerflyttningsserier visade sig det enkla, det självklara, vara det rätta.
En rak serie. Alla lag möter varandra hemma och borta (om inte AIK är inblandat). Lika villkor för alla (utom för AIK).
Svårare behöver det inte vara.

Naturligtvis handlar kritiken mot en utökning av Allsvenskan, (oavsett vilka tunna argument som förs fram av Madsen & Mild) helt krasst bara om en enda sak: pengar. TV-pengar, närmare bestämt. Med det liggande förslaget blir det 32 lag i stället för 30 som ska dela på totalsumman och 16 lag som slåss om den allsvenska potten snarare än 14.
Men fler chanser till "visningsbonus", och förstås publikintäkter från två extra hemmamatcher, borde göra det till en bra affär även ekonomiskt för de lag som har en stor publik och hygglig medial dragningskraft.
Och som sagt - det finns saker som är värda mer än pengar. Den raka Allsvenskan är en sådan sak. Den får vi aldrig förlora igen.

Att det fotbollsmässigt är en bra affär - för alla - borde vara ganska klart för de flesta. Fler lag ger fler matcher och fler spelare chansen att mäta sina krafter på den högsta nivån Sverige har att erbjuda. Snacket om "urlakning" av kvaliteten faller dessutom ganska platt när man betänker omsättningen av lag mellan Allsvenska och Superetta de senaste tre-fyra åren.

Tidigare inlägg om att utöka Allsvenskan kan hittas bland annat här, här, här, här och här.

Således dags att börja hårdpusha för nästa reform - sjumannabänken - nu när en väderkvarn äntligen rasat. Å andra sidan känns ju som sagt resten av mötesdagordningen som en hel jävla vindkraftspark. Så striden går vidare. Vi vässar lansarna...

3 Comments:

Fler matcher, större truppe, bättre möjligheter att slussa in yngre spelare. Det klagas ju väldeliga på att yngre spelare får så få tävlingsmatcher. Nu får de chansen, mot BP hemma i omgång 16, när de bättre spelarna vilar inför det stundande CL-kvalet.

Bra! 

Posted by S

12/09/2006 05:37:00 AM  

16 lag - mycket bra. Madsen är bara pinsam och borde enbart ta och knipa igen käften.

12/09/2006 06:00:00 AM  

Är det inte som så också att om det blir några fler lag och matcher, så kan det ge några extra kronor till förbundet då det ska säljas rättigheter nästa gång? Som ytterligare en orsak till att det klubbades igenom hyfsat lätt menar jag.

Och de som gnäller kanske hellre vill ha fräscha spelare till Europaspel istället för slitna dito i allsvenskan, samt lite gräs kvar på hemmaplan? Kortsiktigt, egoistiskt och korkat.

12/09/2006 07:07:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home