Wednesday, November 29, 2006

Se, där kommer det en Sosseh

Det fanns en tid, för inte alltför länge sedan, när en spelare, ofta med konstigt namn, som plockades upp till Hammarbys A-trupp från HTFF i bästa fall skulle ha bemöts med en kollektiv axelryckning från kompetensreserven; i värsta fall av en proteststorm över att man aldrig SATSADE med ETABLERADE NAMN.

Det var innan José Monteiro de Macedo. (och, jaja, Erkan Zengin, Haris Laitinen, David Johansson, Sebastian Castro-Tello och i viss mån även Isak Dahlin och Sebastian Senatore*) - folk glömmer så fort) Hans fantastiska resa från det att han flyttades upp i A-truppen den 21 juli (då Thomas Andersson ansåg sig nödgad att påpeka att värvningen inte skulle påverka jakten på RIKTIGA nyförvärv - å ena sidan var det helt rätt sak att säga i det läget, å andra sidan är det fruktansvärt trist att så var fallet) tills att han fem månader senare sitter på ett av de fetare kontrakten i A-truppen var det som fick nedläggningskraven att tystna, insikten om att Hammarby efter en del anpassningsproblem till verkligheten, är på helt rätt spår här.

Därför - när nu Alagie Sosseh, 2006 års bästa målskytt i div II Östra Svealand blir den första forward (för vi räknar Erkan och Castro som mittfältare åtta dagar i veckan) från HTFF som tar steget upp till A-truppen, är förutsättningarna helt annorlunda. Det kittlar, det känns förväntansfullt. Det blir svårare att göra succé nu. Att göra kvällspresschock. Helt enkelt för att vi, vi som på gott och ont är Bajen, äntligen begripit att det är möjligt.

Välkommen och lycka till.

Det är ingen högoddsare om även mittbacken Fadi Malke signar innan årsskiftet. Och det är gott så.

***

Olof Lundh fortsätter sitt korståg mot Bajen och visar prov på sedvanlig analytisk förmåga när han frågar sig hur det kan komma sig "att Bajen med sina trogna fans och sina sponsorer inte har mer resurser och därmed kan fixa ett starkt lag." Om vi nu tolkar språket rätt är det ungefär samma mantra som han använde innan han blev kickad från Expressen.

Suck, ska vi verkligen behöva ta det en gång till?

1. Inget riskkapital. Till skillnad från alla andra lag på övre halvan av Allsvenskan (och vissa på undre halvan). Ska man hitta något att slå ner på är det väl i första hand VARFÖR Bajen inte har något riskkapital, men när det väl kommer (i AEG:s regi eller någon annans) så får vi se om det var värt att vänta på...
...fan, annars kunde vi ha blåst Djurgården på den där Qurre Hamrino...
...eller snott Andres Jakobsson mitt framför ögonen på Heif...
...eller rövat bort Anders Andersson från Malmö...
...ja, det är skitjobbigt att vara efter jämt.

2. Sex miljoner / år för att hyra Söderstadion. En underbar fotbollsarena, men inte till vilket pris som helst.

3. HTFF - 2-3 miljoner per år i ren utgift. Men - som sagt - det är värt det.

4. För övrigt har Bajen en förstaplats, en andraplats, en tredjeplats och en fjärdeplats de senaste sex åren. Det är väl ganska starkt med tanke på hur sopiga, oproffsiga och helt sjukt gåtfulla vi är?

***

Bajen får ihop en 18-mannatrupp mot Bröndby i morgon. Utan Olsen, utan Covic, utan Pablo och utan Sosseh (som inte är spelklar ännu). Inte för att ge Lundh rätt på någon punkt, men...
...hjälp, vad tunn den ser ut. Särskilt om man räknar bort Marteinsson, Fischbein, Saarenpää och Moussan, som nog inte heller tillhör A-truppen nästa år.

***

Danken och Roger Sandberg i Gröndal. Det får nog fan bli ett besök i vår.

*) Vad fan hände med Senatore? Eller var det just det - att inget hände? Och vad händer med Senatores kontrakt?

14 Comments:

Angående Lundhs sedvanliga sågning av Bajen läste jag i kommentarerna till artikeln

"...komplementspelare som David Johansson..."

vilket fick mig att små-le (stavas det så???).

David johansson en komplementspelare? Om jag inte missminner mig så dominerade han i RL innan skadan (när han för en gångs skull fick spela där han ska) och jag trodde på allvar att han var den Bajen-spelare som hade bäst chans på en plats i VM-truppen (Max får ursäkta, men Edman och det ordinarie mittförsvaret var då helt OK). Hoppas han får spela till höger 2007. Med sin teknik och offensivlusta kommer han att personifiera dagens moderna ytterback samt visa Lars-Roland att han inte bara vill spela i den vackra grön-vita tröjan...

Med tanke på att Bajen kanske har allsvenskans konkurenskraftigaste mittfält behövs endast tre komplement. Ett alternativ på vänsterbacken, en till målvakt, samt yttreligare ett anfallsalternativ (trots att Sosseh kan bli mycket intressant att följa tror jag inte att han är mogen att vara Bajens Mr X (Hoppas att jag har fel))

11/29/2006 04:37:00 PM  

..glömde att påpeka att jag tror att han kan uträtta mer på vår högerkant än sina två föregångare, men det kan man kanske tolka in i texten ovan.

/Immortalez

11/29/2006 04:42:00 PM  

"- Vi hade en fartfylld träning med lite glädje för att samla energi till matchen mot Brøndby, berättar Bajentränaren."

Nu kan ni tippa hur ni vill GVSU, men nu blir det fina 3-1 för Bajen och åtminstone 2 ggr pengarna tebaks på min femhundring!

11/29/2006 05:15:00 PM  

Har för mig att jag läste på hemsidan att Senatore inte ingår i framtidsplanerna, samt att linderot sagt att han inte riktigt har det som krävs på den här nivån.

11/29/2006 11:47:00 PM  

det må vara hänt, men han har ju kontrakt - hur löser de det?
micke

11/30/2006 12:01:00 AM  

Olof Lundh är en idiot. Ignorera skiten i stället så får han stå där i ett hörn och skrika "PORTO! PORTO! BAJEN VAR DUMMA!" i falsett tills han dör.

11/30/2006 12:33:00 AM  

Det är faktiskt rätt underhållande att se hur Lundh missar målet gång på gång på gång. Den "brutala" spelarflyken var ju tvungen att komma förr eller senare. Bajen är väl den toppklubb i allsvenskan som har haft lägst spelaromsättning de senaste 5 åren - och det är i sig imponerande. Nu går vi in i nästa fas, och då är trotjänare som Petur och Ante kanske inte de viktigaste spelarna i klubben. Och - lyckas vi lösa 2-3 BRA nyförvärv så har vi för första gången på säkert 20 år inga vattenbärare a la Samba och Fisken i truppen...

11/30/2006 03:10:00 AM  

Förstår inte hur man kan nämna Fisken och Samba på samma dag.
Fisken må ha varit långsam, men kunde ha sålt sin morsa i varje närkamp om det hade krävts för att vinna. Var otroligt effektiv sett till sin begränsade talang.
Samba däremot brydde sig inte nämnvärt. Pinsam att se.

11/30/2006 05:13:00 AM  

Håller inte med föregående talare.
Samba har förmåga långt över Fisken, och det visade han flera gånger, i viktiga matcher dessutom.
Hans olycka var Linderoth som inte alls gillade honom. Svårt att ha kvar lågan när ens prestationer både på plan och träning är värda noll och intet.

11/30/2006 08:29:00 AM  

Samba kanske hade den största tekniska talangen Sverige skådat? Men inte ens rohypnol hade lockat fram någon kämpaglöd ur pojken.

11/30/2006 08:36:00 AM  

Tänk om vi hade haft bara en spelare där, nån slags Sambafisk. Jävlar vilken spelare, med den glöden och det bajenhjärtat fiskbenet har kombinerat med den tekniska briljans samba-erik besitter.

11/30/2006 08:46:00 AM  

Eller så hade det blivit "Johansbein". Med Sambas glöd och Fiskens teknik. Mer realistisk värvning.

11/30/2006 11:29:00 AM  

Jag tycker ofta GSU är väl pessimistisk när det gäller Hammarbys framtid. Lundhs falsarier har ju haft det goda med sig att han faktiskt lockat fram lite härligt igelkottsaktig positivism på bloggen. Försvarstalet för våra nytillskott underifrån är underbart. Tack för de värmande orden!

11/30/2006 12:29:00 PM  

Däremot kan jag inte förstå vad någon ser i Samba-Erik. Det gjorde inte MFF eller ÖIS heller.

Jag såg bara 4-5 matcher med Bajen i år och de som jag impades mest av verkar antingen redan vara klara för andra klubbar, inte erbjudas kontrakt eller ryktas vara på väg bort.

För övrigt uppskattar jag mycket den gamla storliraren som satt bredvid Linderoth på bänken. Hoppas att han sitter där nästa säsong och håller koll på den nya tränaren.

12/02/2006 04:18:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home