Wednesday, November 22, 2006

Kontanter & Koskit

I eftermiddags kablades det ut att Hammarby äntligen bestämt sig för att sluta tigga och förnedras vid förhandlingsborden kring mittfältaren Petter Furuseth Olsen och anfallaren Pablo Piñones-Arce.

Helt riktigt agerat, naturligtvis.
Då var det visst inte roligt att dingla med köttbenen längre (snarare "fågelben" i Olsens fall, men), och svaren lät inte vänta på sig.

Redan några timmar senare skrev Olsen på för Stabaek.
Olsen är uttagen i Hammarbys trupp mot Bröndby i morgon. Vi tycker han har gjort sitt i laguppställningen. Tack för den här tiden, du kan gå nu. Låt oss använda Erkan eller Haris.
Det är synd att någon vi uppriktigt tyckt om, någon som haft glimten i ögat, levererat sköna citat och gjort mycket gott för Hammarby på planen på det här sättet ska förpassa sig från smeknamnssfären till att bli "Olsen". Ett ovärdigt slut för alla parter.
Men det är så det funkar.

Även Pablo Piñones-Arce(s agent) var snabb med att lämna svar. Och det blir säkert bra med det där. Pablo kommer säkert att få det bra i den klubb som presenterar ett avtal som maximerar agentens andel. Notera också vem agenten är. Ytterligare en förhandling mellan Hammarby och Oliver Cabrera som kommer att gå till historien. Citatet "Det är Hammarbys val, inte vårt" möter vi med det hånskratt det förtjänar.

Men det här skulle inte handla om agenten. Vad gäller värdigheten i Pablos avslut var det av högsta klass fotbollsmässigt (precis som vi ödmjukt bad om i somras - tack!) men det skulle ha lämnat en mindre besk eftersmak om inte Pablo gått i den klassiska citatfällan*) .

Citatfällan är väldigt vanligt förekommande bland spelare som spelar i klubbar vars supportrar - de må vara olika och inte ens gilla varandra - har den där särskilda glöden, känslan av att vara ett utvalt folk, de enda som förstått. (vi snackar alltså inte BK Häcken). Sådana supportrar är en mäktig kraft att ha i ryggen och många lockas av tanken på att få lite extra kärlek genom att, tja, säga något kategoriskt.)
Men, för sista gången.
Det är alltid enkelt att bedyra sin kärlek till en klubb när man inte har något att förlora på det.
Problemet är att fansen aldrig glömmer de citaten.
Och överraskande många har inte förstått det här med kontanter och koskit (eller hur nu den svenska översättningen av Money talks and bullshit walks skulle vara... vi har lovat oss själva att dra ner på svengelskan lite. Det går sådär. Nåväl.). Det hade varit trevligare för alla parter om vi hade sluppit tårarna i tv.

Ja, vi är syrliga och raljanta ikväll. Det är vad världen gör med en.
Dessutom är det ju faktiskt match i morgon.

*) ett någorlunda färskt skolexempel på citatfällan kan ni hitta här. Sedan finns det som bekant riktigt praktfulla exempel från Hammarbyland också...

10 Comments:

Om man ska hitta någon glädje i de rätt sannolika beskeden (med tanke på vad som sagts om PFO historiskt samt pga namnet på Pablos agent), så är det ju att vår infochef förvånar med sin hastighet i nyhetsflödet.

Man är ju inte bortskämd med det precis.

GVSU, hur väl känner ni honom? (I den frågan kan ni få kasta in hur mycket tvetydigheter som helst ;-).)

11/22/2006 01:42:00 PM  

Urban Rybrink ingår inte på något som helst plan i ...grönvita sidan upp! Tvetydigt nog?

Dock har han börjat riktigt lovande.

11/22/2006 02:18:00 PM  

Bajen och många av oss fans har pissat på Pablo länge nu och önskat honom långt bort från vår lönelista. Då det infrias har GVSU ändå den goda smaken att inte rikta strålen på grabben utan på Cabrera. Gott så.
Baggen har varit en som varit sig själv närmast från första stund han klev in i den svenska fotbollen. Välsmord käft käft har han haft. Tyvärr många som köpt det som sades. Men det gjorde vi med Kennedy "går-aldrig-som-bosman" Bakirciuglu också :)

11/22/2006 02:21:00 PM  

PFO är patetisk - han blir jättelycklig med mer pengar på banken, men han verkar ju ändå göra sina egna korkade val. Låt han gå...

Pablo är det mer synd om som har en agent som också är hans rådgivare - vilka råd se´n.

Hoppas det går hyffsat för grabben - han tycks ju ha ett gott hjärta. Han kommer så småningom att lära sig att lyssna på den egna "inre" rösten, men då är det för sen´t. Låt han gå och aldrig komma tillbaka.

Full fart på grabbarna runt GVSU - hur många är ni? Bra jobb där - så här långt på sillysäsongen. Uppe ur gropen?
Lycka till. 

Posted by slumpen

11/22/2006 02:37:00 PM  

--slumpen
Pablos farsa är hans rådgivare. Fö tycker jag det vore fair att hänga ut ALLA agenter med namn och pissa på dom svinen. Fram med namnen på PFO och Stoors agenter! Avskum skall synas över hela stan på affischer med REWARD! Utan agenter blir det klirr i kassan, guld och gröna skogar! Go Bajen!

11/22/2006 03:01:00 PM  

Jag blir störd på demoniseringen. Ingen gillar när spelare går på bosman, men att i samma ögonblick som det händer glömma allt en spelar gjort i en klubb tycker jag är patetiskt. Jag kommer sakna PFO och tycker att det är synd att vi inte lyckades signa honom, dock känner jag mig säker med Haris och Erkan som ersättare på hans position.
Men att gå som bosman är en naturlig del av fotbollen numera. Att man går som bosman betyder inte att man inte tycker om eller respekterar klubben, bara att man håller sig själv lite närmare, och är det så konstigt att man gör det när man kommer till ett klubb i ett annat land, i den andra klubben i ett land till och med?
Det är så här proffs beter sig, på gott och ont, det får man ta. Min respekt och mina tankar om Petter har inte sänkts eller försvunnit i och med detta jallafall.

Anders

11/23/2006 12:26:00 AM  

Anders: Principiellt har du rätt, men det finns Bosman och det finns Bosman. Jämför med Ante Covic, som hela tiden varit tydlig med sina avsikter att lämna Bajen.
I det här fallet har Olsen uppenbarligen bara använt Bajen för att få upp budet från andra intressenter. Det hycklandet och lockandet har säkert också försvårat och fördröjt sökandet efter hans eventuella efterträdare. (även om vi tror på Erkan)

Det är naturligtvis smart av honom (och hans agent). Men det betyder INTE att vi behöver gilla eller respektera det.

11/23/2006 12:58:00 AM  

I citatlänken ovan står det att Bara ben... är Sveriges mest lästa supporterblogg. Det kan väl aldrig stämma? Kan man göra en Blogg Fight likt Google Fight? (som grönvita för övrigt vinner ledigt med 38.900 mot 20.300) 

Posted by Sa Station

11/23/2006 01:31:00 AM  

Sa Station: Nej, det stämmer att de är störst. Men du vet - skit i tabellen...

För övrigt har de cirka ett dussin skribenter som delar arbetsbördan. Trogna läsare vet exakt hur många skribenter som arbetar med den här bloggen...

11/23/2006 01:47:00 AM  

Vad sorgligt det var att iaktta scenen då klacken buade åt PFO när han äntrade planen i Bröndby-matchen. Förståeligt förvisso, men ändå så sorgligt. Jag gillade verkligen PFO, årets bästa spelare i Bajen. Nu har han gjort slut med oss. *snyft*

11/23/2006 03:23:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home