Thursday, November 16, 2006

A Tale Of Two Arenas

I två skilda städer, eller åtminstone stadsdelar, i två jävligt skilda fotbollsklubbar, hölls det informationsmöten igår. Mycket av det som framkom var överraskande lika.

Vi som var på Hammarbys informationsmöte, i Klacksparksrummet på Söderstadion, fick oss en hel del arenainformation till livs. Här är de väsentliga punkterna.


- Platsen är Sandstuparken / Systembolagstomten. Det finns inget alternativ om vi vill att arenan ska bli klar inom överskådlig tid.

- Storleken blir mellan 25 - 30 000 platser. Den övre summan beror på att 30 000 är minimigränsen för en mästerskapsarena, och det är möjligt att Stockholm är beredda att ge Hammarby en bättre deal i och med att Sverige förbereder en EM-ansökan till 2016.

- 30 000 sittplatser, i så fall, eftersom det är vad UEFA kräver. "Temporär ståplats" enligt tysk modell utreds.

- Utformningen blir "allt i en enda skål" vilket vi tolkar som etagefritt och ihopbyggda, eventuellt avrundade hörn.

- Det är en evenemangsarena. Och vi behöver inte bara luta oss mot AEG Live. Hammarby räknar kallt med att krassa ekonomiska hänseenden kommer att få EMA Telstar att glömma att deras huvudägare Clear Channel är hårda konkurrenter med AEG. Att det blir lite bredd och att Hammarby inte enbart har EMA att vända sig till är dock säkert bra för alla i Stockholm. Utom möjligen för EMA, som nog trivts rätt bra med sin monopolställning på eventmarknaden.

- Finansieringen sker i första hand genom lån. AEG kommer sannolikt att skjuta till en del av pengarna i den mån det behövs, men kommer inte att vara huvudfinansiär. Det tolkar vi som att det finns gott om intresserade långivare.

- Hammarby IF och Hammarby Fotboll AB kommer inte att vara låntagare. Ett nybildat bolag med Hammarby och AEG som huvudägare kommer att ta hand om bygget och driften. Kan bli aktiebolag eller kommanditbolag. Hammarby sköter driften "365 dagar om året".

- Arenanamnet kommer att säljas. "Dyrt."

- Mycket kommersiella ytor på och i direkt anslutning till arenan. Kommer på ett eller annat sätt att integreras med Globen City, som kommer att växa de närmaste åren. Om Hammarby driver eller hyr ut beror förstås på vad som ger bäst marginaler.

- Arenan kan vara klar under 2010.

- Tak är inte uteslutet, det är en ekonomisk bedömning. Beräknad kostnad 150-250 miljoner. Möjligheten att lägga på ett tak i efterhand ska också tas i beaktande. Rosenborg håller på och utreder det på Lerkendal just nu (tills vidare får de, som bekant, lira Royal League på en grusplan nära polcirkeln).

- Kylrör ska läggas in, och eftersom det är en sjujävla investering för att spela en final i bandy-SM per år känns det som att det lutar åt naturgräs, eller åtminstone hybridgräs. Kylrör är ju som bekant också värmerör.

- Här är en liten uppmaning till detektivarbete - arenaförslaget som Äpplet namedroppade som det som låg närmast de riktlinjer Bajen nu arbetar kring är White Arkitekters "Olymp" i - och det här är viktigt - i 25 000-version (White gjorde nämligen även en elefantversion av Olymp, som är den multikultiarena vi sett dyka upp på de mest absurda platser många gånger sedan dess - oftast på Annika Billströms overheadslides). Vi har letat efter bilder på det mindre Olymp-alternativet men än så länge har vi hittat ett fett nada.

Ingen hittelön - vi har heller inget riskkapital. Ännu.

Från Östermalm hörs ekon av visst Bajenintresse som vi helt fräckt snor från nätet och klipper in:

Staden kommer att stå för marken och infrastrukturer vilket de värderar till 40% av den totala kostnaden, även om [Djurgården] känner att denna procentsats är för hög. Bajen får samma uppgörelse.

***

Här finns nog knäckfrågan för de kommande förhandlingarna (som Appelqvist förutspår blir "en batalj"). Det är nämligen inte helt sannolikt att Hammarby är nöjda med att få "samma deal" som Djurgården. Inte när de berömda 153 arenamiljonerna fortfarande ligger och samlar ränta någonstans sedan ett antal år tillbaka, och inte när Stockholm gör en jättevinst på att frigöra marken under Söderstadion samtidigt som Stockholms Stadion kommer att fortsätta stå som ett svindyrt levande museum (med lite mellanstick av friidrott och speedway och, tydligen, snowboard och andra konstigheter) när fotbollen och konsertverksamheten flyttar ut.

Men det där återstår att se.

ATT det blir en arena inom fyra år - det är det inte mycket tvekan om.

***

Informationsmötet i övrigt tar vi någon annan gång. Tills vidare finns det beskrivet här (Söderst@dions Pernilla) och här (Officiella).

30 Comments:

Naturgräs, hybridgräs, konstgräs?
Bollen ligger hos FIFA/UEFA. Åtminstone om det skall spelas EM-matcher på arenan.

11/16/2006 01:20:00 AM  

I kväll ska Finland ta nästa steg mot EM.
Kvalmatchen hemma mot Armenien spelas i Helsingfors på Finnairstadion – där det är konstgräs.
– Det är lätt att passa bollen, den studsar rätt och hoppar inte hit och dit, säger finske förbundskaptenen Roy Hodgson.

http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,932518,00.html

11/16/2006 01:39:00 AM  

Naturgräs ett självklart val för alla som spelat fotboll på vilken nivå som helst.
Om en gammal storspelare som "Osten" Ljungberg (eller vem som helst) får för sig att göra några år i allsvenskan när/om han vänder hem så tror iallafall jag att även en sådan sak väger in......
Konstgräs, bara namnet ger en rysningar ..... 

Posted by kfb

11/16/2006 03:11:00 AM  

När nu ändå Hammarby ska bygga en arena kan man hoppas på att det hela spiller över lite på andra föreningar i familjen också!
Vore det inte läckert om de kunde lägga på en liten puckey-arena (typ under ena kortsidan) och en schysst handbolls-arena under den andra? Och kanske t.o.m. ytterligare en liten puckey-rink så att även knattarna i Bajen-hockey kan träna nånstans?

Söder-bröder-glöder!
 

Posted by Anonymous

11/16/2006 03:25:00 AM  

Var ska den ligga alltså? Försöker titta på kartor, men hittar ingen plats. Var ligger sandstuparken?
micke

11/16/2006 03:29:00 AM  

Mycket positivt.
Men, innan Axen-Olin har befruktat projektet med ett fösta spadtag är det inte mer än ett positivt dagen-efter-test.

Och även när spadtaget är satt väntar 4 långa år av orofylld graviditet.
Misshandel av ondsinta politiker, bedrägeribenägna byggherrar och ekonomiskt missfall är alla faror som hotar vårt kära önskebarn.

Men som sagt, jag är mycket positiv.
/Ruben

11/16/2006 03:32:00 AM  

Anonym 5: Sandstuparken är inte mycket till park. Den ligger precis söder om Quality Hotel Globen, och är en liten kulle, samt ett par plåtlador med bl a systembutik (därav namnet "Systembolagstomten".

That's the place.

11/16/2006 03:46:00 AM  

tack för info - på kartan ser det extremt trångt ut, typ rätt mycket mindre plats än vad söderstadion tar upp, och det även om vägen Arenaslingan försvinner - de får nog bygga läktarna rätt branta... men säger de att det får plats där så gör det väl det... 

Posted by micke

11/16/2006 04:01:00 AM  

Micke: Nja, riktigt så illa är det inte. Plåtladorna (Arenavägen 65 och framåt) kommer ju att rivas.

På mötet lät det inte som att någon överdäckning av Nynäsvägen var aktuell just nu, utan att om det behövs mer markyta kan man i stället lösa det genom att ändra Arenavägens sträckning.

Det enda problemet är den där utväxten på Globen City som Arenavägen 63 står för. Fast man skulle ju kanske kunna jämna den adressen med marken också, när man håller på. ;)

11/16/2006 04:25:00 AM  

Den där Globen, behövs den egentligen? ;)
Micke

11/16/2006 04:37:00 AM  

Om man vill pussla och fundera så är Stadsbyggnadskontorets karta bättre än eniro/hitta etc:
http://www.map.stockholm.se/kartago/kartago_fr_sth.html

Micke

11/16/2006 04:39:00 AM  

Sorry - fel karta, det var den är jag menade:
http://www.map.stockholm.se/kartago/Frames_Kartago_stadsk.htm
micke

11/16/2006 04:42:00 AM  

Men vad fan!
http://www.map.stockholm.se/kartago/Frames_Kartago_stadsk.htm

11/16/2006 04:49:00 AM  

Posted by kfb
11/16/2006 03:11:02 AM

"Naturgräs är ett självklar val..."

Javisst, under perioden maj (juni ibland) till september. Men numera kräver (elit)fotbollen spelbara planer året runt. Ser framemot Nackas Minne i januari 2011, under tak, på 5Gen gräs.

PS. Elfsborg, SM-guld på konstgräs 2006.

PPS. Har jobbat med underhåll av två naturgräsplaner i söderförort. Div II-lag. Ständigt avstängda, ständiga bråk med ledare och spelare. Nej tack.

11/16/2006 04:51:00 AM  

Sorry adressen bryts av nån anledning av, du får städa här sen GVSU.

Här är hela adressen, ni får sätta ihop delarna själva.

http://www.map.stockholm.se/
kartago/Frames_Kartago_stadsk.htm

11/16/2006 04:51:00 AM  

Det hela är ju egentligen mycket enkelt. Fotboll som de flesta av oss känner den spelas på gräs. Riktigt gräs. Visst finns det underhållsmässiga fördelar med natur dito. Men va fan! Lukten, fläckarna på byxor och knän. Går inte att ersätta med brännskador och vinterspel.

Tanken att Wimbledon skulle spelas på något annat underlag än gräs bara för att det regnar ibland är helt främmande. Likaså ett nytt Söderstadion med astroturf. Om än genaration 11,5.

Hur fan kan man hålla hyfsade golfbanor större delen av året i detta land men inte fotbollsplaner? 

Posted by Lord Suggs

11/16/2006 08:35:00 AM  

Lord_Suggs: att man kan hålla hyfsade golfbanor kan ju också bero på att golfbanor inte utsätts för ens en tusendel av det slitage som en fotbollsplan gör.

Om tio år kommer mer eller mindre alla svenska spelare att vara mer eller mindre uppväxta på konstgräs - och den som tror att konstgräs bara finns i Sverige tror fel. I södra europa har man också problem med att hålla bra gräsplaner, fast så att säga i andra änden av väderskalan, för där torkar planerna sönder om de inte vattnas utav helvete. Det byggs konstgräsplaner för fullt runt medelhavet, så det är inte bara vi här uppe som är intresserade av sådant.

11/16/2006 11:12:00 AM  

Verkar som att bilderna från White av någon anledning inte längre finns uppe på officiella;
http://www.hammarbyfotboll.se/se/aktuellt/artiklar/?articleid=24048

11/16/2006 02:36:00 PM  

Säkert välkänt för dom intresserade. Men värt en repris. Här finns det mesta om arenaalternativen: http://gammaltnuevo.stockholm.se/files/106800-106899/file_106833.pdf

11/16/2006 03:02:00 PM  

Å andra sidan är tanken att Wimbeldon skulle spelas i typ mars eller november också rätt främmande, eller hur?

11/17/2006 12:54:00 AM  

1.Slitaget beror väl på vem som spelar...
2.Just det. Anpassa allsvenskan efter de förutsättningar som finns. Varför skall man lira boll när förutsättningarna är som sämst?

Kan inte vänja mig vid tanken på konstgräs. Aldrig i livet! Det är en styggelse som skall bekämpas till sista man. PUNKT!

Tänk er nya Emirates Stadium med konstgräs. What a laugh!  

Posted by Lord Suggs

11/17/2006 02:14:00 AM  

Suggs: ska vi spela allsvenskan när förutsättningarna för bra gräs finns överallt så får vi spela hela serien på ungefär två månader - för mer än så kan de inte hålla bra gräs i Borås.

Det är just tanken som är det svåra med konstgräs. Jag har spelat på den senaste sortens konstgräs och så förbenat annorlunda än vanligt gräs är det inte.

Förändringar inom fotbollen är sällan populära. En gång i tiden tyckte folk att det stred mot spelets idé att ställa in en snubbe som skulle ha till uppgift att stå ivägen för skotten och dessutom, hemska tanke, få använda händerna för att stoppa skotten, en s.k. "målvakt"! När man dessutom skulle införa den helt värdelösa regeln att det inte räckte att få bollen mellan de två stoplarna utan att man också skulle ha en pinne från den ena stolpen till den andra så att man var tvungen att också skjuta tillräckligt lågt för att det skulle bli mål så var måttet rågat för många...

(ta inte illa upp nu, Lord Suggs, det där sista var bara en historiskt betraktelse - jag säger inte att du är motståndare till vare sig målvakter eller ribbor :-)

11/17/2006 05:42:00 AM  

--Lord Suggs
I Wimbeldon samlas den engelska societeten för att visa sina senaste kreationer, dricka champagne och äta jordgubbar. Första veckan får dom se tennis på gräsplaner som legat oanvända i ett helt år. När finalen spelas är centercourten så sliten att den liknar en sandplan. Trots detta, aldriga annat än gräs säger Lord Suggs och rättar till monokeln.

Sveriges tennispelare har med framgång visat att dom kan lira på grus både ut och inne (Davis Cup, Båstad), på hardcourt (US Open, Globen). Osv. Tack för det.

Wembley, Englands nationalarena, kommer att få en fantastisk gräsplan. Men där spelas bara landskamper och cupfinalen. Ca 10 matcher/år!

Råsunda, Sveriges nationalarena, är också hemmaplan för ett elitlag (onämnbart). Där spelas ca 20 matcher/år. Det räcker för att vår nationalarena skall vara en katastrof både vår och höst. Så vill vi inte ha det på Nya Söderstadion. Nackas Minne under tak runt nyår. Ja tack!

Min poäng. Att Nya Söderstadion måste få ett underlag som garanterar bra förhållanden HELA året.

11/17/2006 06:02:00 AM  

Finns en krönika på baraben som behandlar just "plast vs. gräs". Krönikören verkar vurma för "Grassmaster", nå'n som vet om detta underlag har diskuterats för Nya Söderstadion, eller har man bara fokuserat på den politiska processen hittills ?

11/17/2006 09:02:00 AM  

Det är säkert gamla nyheter, men PFO verkar ha köpt lägenhet hemma i Norge.
"Det er en ren investering", inte så troligt.


http://www.budstikka.no/sec_sport/sec_stabaek/article107996.ece

11/17/2006 01:50:00 PM  

"Det är nämligen inte helt sannolikt att Hammarby är nöjda med att få "samma deal" som Djurgården. "

Själv tror jag knappast att politiker ser det som att Bajen har något rätt till mer pengar. Bajen ska vara glada att de får mark att bygga en arena på. Det är ingen välgörenhet borgarna bedriver, utan de vill ge två stora fotbollsföreningar förutsättningar att bygga sina egna arenor.

11/17/2006 03:38:00 PM  

Om det ska läggas in kylrör för att kunna spela bandy, borde inte det tala mer för konstgräs?
Visst kan man köra värme igenom det också, men hur reagerar naturgräset på en sådan uppvärmning?
Som jag minns det tog det ett tag för mattan att bli schysst förut när man fortfarande körde bandy på Sös...men jag kan inte ett skit om sånt här.
Så om någon kan räta ut mina frågetecken är dom välkomna att skriva några rader

11/17/2006 06:21:00 PM  

Anonym 26: Nja, snarare är det väl så att upplåta mark till en ny arena i Globenområdet är en sund investering medan att upplåta mark till en ny arena på Östermalms IP är välgörenhet.

11/18/2006 12:44:00 AM  

Appropå ingenting kanske Ema Telstar kan få lite välbehövlig konkurrens.

http://di.se/Index/Nyheter/2006/11/20/211057.htm?src=xlink

11/20/2006 07:30:00 AM  

Ruben, I hear you dude. Den minerade vägen fram till en färdig arena kommer bli lång och smärtsam. GVSU:s nya positiva och optimistiska syn på EMA, Alliansen, Arenabolaget, byggbranchen, SvFF, UEFA, AEG och välden i allmänhet oroar mig. För det här är långt ifrån över.

11/21/2006 12:46:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home