Monday, November 06, 2006

Vardag

Låt oss slå fast, först och främst, att gårdagens seger - denna krampaktiga, fula, fotbollsfientliga, tursamma, inte helt välförtjänta och alldeles, alldeles alldeles överjävla underbara seger - antagligen var Hammarbys viktigaste seger sedan Örgryte hemma, 3-2, den 21 oktober 2001.

I ett längre perspektiv kan Öster, borta, 2-1 den femte november 2006 faktiskt vara ännu viktigare, även om vi köper att det är svårt att tro.
Men höj blicken för all del. Föreställ er att Marco da Silvas skenben inte hade befunnit sig på rätt plats vid rätt tillfälle (med grönvita ögon sett, då), föreställ er att Teofore Bennet inte bara vore spänstig utan precis så kirurgiskt precis i sina nickavslut som med sina lagkamraters kroppsdelar, föreställ er att det hade blivit 1-1, eller 2-2.

Då hade vi suttit här, med Bajen på en femteplats med 41 poäng (tre poäng till och vi skulle varit trea med 44), utanför Royal League, och vintern skulle ha tett sig längre och mörkare än någonsin.

Skillnaden mellan femte och tredje plats, kallt, krasst och i reda pengar, uppgår till en knapp miljon i tv-pengar (vi får 3 325 000, femman Kalmar får 2 425 000). Samt startpengar och publikbonus i Royal League till ett värde av minst två miljoner. Därtill kommer förstås publikintäkter för Royal League. Vi är bajare. Vi tål kylan. Den sortens kyla.

Men kölden och mörkret den här vintern hade varit svår att föreställa sig. Och dunklast och kallast av allt hade raseriet varit, och i brist på stimulans hade det varit den i allt dominerande känslan. Raseri riktat både utåt, mot förbundet och inåt, mot läktargrannar. En kall mörk vinter där Hammarby hade tvingats jaga en ny huvudsponsor och spela in en ny tränare utifrån en position som den mest bespottade, hånade och förfördelade klubben i Sverige. En vinter utan intäkter. Utan framtidstro. Med arenafrågan som den enda, lilla, flämtande ljuslågan i mörkret.

Det kanske är därför, där, speglad i tanken på vad som kunde ha varit, som den här måndagen ter sig så ljus och solig.

Det här är en dag för eftertanke. En dag för att läka sår. En dag för att höja blicken och titta framåt. En dag för att säga "Vi är genom det värsta. Don't fuck it up again."

Det är så mycket som hänger i luften. Så mycket som står på spel.

"Om tio år är vi störst" sa Äpplet i någon kvällsblaska härom dagen. Även om det finns dem som påpekar att den förra planen som Hammarby satte i verket inte utmynnade i årets "utlovade" guld (den utmynnade i ett stort silver, ett litet silver och ett brons på fem år, vilket, om ni frågar oss, inte är så jävla dåligt) så är det precis det som behöver sägas. Om Hammarby någonsin ska kunna lyfta sig ur krisrubriksträsket, om Hammarby ska kunna ta plats, betraktas som en storklubb, är det viktigaste ur mediasynpunkt att sluta vara så jävla ödmjuka hela tiden. Med AEG i ryggen och en i arenafrågan vänligt inställd ledning i Stockholm har Hammarby tidernas guldläge. Fatta det.

Så mycket som står på spel.
Don't fuck it up again.
Och återigen.
"Om tio år är vi störst."
Smaka på det.
För den resan påbörjades igår.

Eftersom vi är så underbart usla tippare så sätter vi en spänn på att det skiter sig någonstans på vägen. Och hoppas, mer än någonsin, att vi har fel.

Det finns många summeringar att göra många tack att rikta, och många frågetecken att reda ut, och det ska göras. Men först behövde vi säga det här. Resten kommer i sinom tid.

Skål!

8 Comments:

Det är så många som dissar RL och lägger skulden på flera skador på att RL spelas på dåliga planer eller AstroTurf (eller nån annan plast som försöker efterlikna gräs.)
Och ja David Johansson va borta länge efter sin skada (knät?) som han fick i Norge. Men jag köper inte att RL skulle vara en sån skadefälla som många säger.

Men som jag minns det va Hammarby väldigt bra under våren jämfört med dom lagen som inte spelat RL. Och säga vad man vill om minusgrader i Södertälje. Att nästan fälla FC kbh måste ju vara mycket bättre sätta att komma upp i lite matchtempo än div träningsmatcher som inte betyder nåt.

Sen att det verkar finnas en risk att truppen kan vara löjligt tunn efter nyår men Tony kommer som sagt var i alla fall få leda bajen i riktigt matcher.

 

Posted by bajen-pidde

11/06/2006 08:16:00 AM  

pidde: Helt riktigt.

De som dissar RL är överraskande ofta de som inte når dit. Och Henrik Larsson. Men gamla ben värker ju när det är kallt.

Vad gäller att skylla skador och uteblivna framgångar på Royal League, är det att göra det väääääldigt enkelt för sig.

Däremot måste Bajen se över tränings- och fysupplägget i vinter. Men det hade man behövt göra oavsett vilket.

11/06/2006 08:44:00 AM  

Vardag är vår dag och vår dag är en vårdag i april. See ya!

Läs detta som en liten hyllning till den nya optimismen på dessa sidor.

11/06/2006 08:59:00 AM  

Jag köper inte snacket om att Royal League skulle göra att skadorna ökar. David Johanssons knäskada hade precis lika gärna kunnat ske på naturgräs, och dessutom spelas ju även de flesta träningsmatcher på konstgräs så där blir det ju ingen skillnad med eller utan RL. Att Mikkel Jensen fastnar med foten i gräset och får Babis Stefanidis hela tyngd på sitt knä i juli har extremt lite med att spela inomhus mot norska lag i februari. Och att Linderoth skar ner på fysträningen så mycket att Petter och Sulan fick stressfrakturer är inte heller RL:s fel utan en felbedömning från Linderoths sida.

Om man bara orkar hålla ut i några år kommer RL att bli mycket bra och utvecklande för svensk fotboll, tror jag. Att få se Bajen-FCK på Söderstadion tre veckor innan julafton blir ju om inte annat som en tidig julklapp. Kallt? Vad fan, folk har ju gått på bandy i 100 år utan att frysa ihjäl. Fast det är klart, på bandy får man ju ha portföljen med sig? :-)

11/06/2006 10:38:00 AM  

Utan platsen i RL hade den kommande säs sett j-vligt tung ut åtminstone ekonomiskt. Det vet ju alla vad det betyder - inga vettiga nyförvarv, sparbeting etc.

Nu startar vi (ja jag vet) Bajen om på ny kula med goda möjligheter till justa framgångar.

Jag undrar i mitt stilla sinne vad debaklet mot jyrgårn kostat i förlorade marchintäkter och sponsorpengar? Det måste handla om miljonbelopp med tre tusen färre åskådare på läktarna i de avslutande hemmamatcherna. Vad tror expertpanelen?

Tack för tredjeplatsen - den är guld värd. 

Posted by slumpen

11/06/2006 11:38:00 AM  

Mot Gefle så såg jag minst tio termosar med Oboy m.m. Själv hade jag en ryggsäck som gick igenom vändkorsen utan muddring. Vi ska nog slippa frysa... :-)

11/06/2006 03:10:00 PM  

Nu drar alla rykten igång på allvar... :-)
Vad sägs om detta scenario.
Sulan kvar!, Fiskbenet bort, Samba bort, Pablo kvar, PFO kvar, Ante bort sedan in med en ny BRA målvakt, Toivonen till mittfältet och ytterligare en striker med rang (kanske en som kan spela som ensam forward de matcher man vill spela så, detta med tanke på att ha Petter som offensiv mittfältare och få plats med alla andra riktigt bra mittfältare som Eguren, Zengin, Pfo, Mikkel... ojoj det blir trångt det här... :D

Aahhh härliga silly tider!

11/07/2006 01:30:00 AM  

Gillar Toivonen som fan. Men var fasen ska han få plats nånstans?

11/07/2006 02:47:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home