Tuesday, November 14, 2006

90-talisterna kommer

I morse avslöjade DN en av Bajens, i ett längre perspektiv, mest spännande värvningar på länge - och antagligen HTFF:s mest spännande värvning hittills - i en bisats.
Simon Helg, 16, från IFK Eskilstuna, gjorde debut i HTFF Deluxes match mot stora delar av Djurgårdens A-trupp (3-0, smakligt) och enligt DN var det alltså inget provspel utan en klar deal.

Nu är naturligtvis inte Simon Helg, född 10 april 19-fucking-90, mann... pojken som med sin vänsterfot ska peta Aubynn och länka samman Bajens mittfält 2007, men han är samtidigt en 16-åring som hunnit provträna med Arsenal och Newcastle, har absurt många landskamper för sin ålder, spelat på A-lagsnivå sedan han var 14 och som generellt beskrivs som en av de största talangerna i landet, oavsett åldersklass eller kategori.
I fjol var han på väg till AIK (i samma artikel som han berättade att han alltid hållit på Hammarby - pikant). Och så sent som i augusti verkade huvudalternativen fortfarande vara AIK och Helsingborg.
Så är alltså inte längre fallet.

Mycket kan förändras på ett år. Se bara på HTFF. I fjol vid den här tiden började det stå klart att 2006 skulle bli det tuffaste året i det unga lagets historia. Nyckelspelare försvann, trötta på att vänta på sin chans i A-laget tog de ett "mellansteg". Tappert till Kalmar, och sedan, utan vidare ceremonier, vidare till Degerfors (om inte Tony G, som han provtränade för, plockar tillbaka honom...) och Junegard till Brommapojkarna (och nu till Allsvenskan - grattis!). Även i övrigt var det utrensning och föryngring, och dem vi ville behålla fick vi punga ut för. Isak Dahlin och Sebastian Senatore lockades att stanna med A-kontrakt, Castro-Tello fick detsamma när hans talang började bli lite för uppenbar... laget gjorde en heroisk insats mot Halmstad i cupen men sladdade i tabellen, inget funkade...

...och sedan vände allt.

Igår togs Isak Dahlin ut till U21-landslaget, och idag värvar vi (även om inget är klart förrän det stått på Officiella) den mest landslagsmeriterade spelaren i sin åldersklass i Sverige (15 P-landskamper, varav 11 i år).

Japp, något har hänt med HTFF. Även om det är lite enkelt kan vi i någon mån tala om en José-effekt. Som inte bara har gett oss en av de snabbaste mittbackarna i landet från ingenstans (okej, från Farsta), utan som också tjänar som ett strålande exempel för dem som kommer efter honom. Unga spelare som ser att det faktiskt kan fungera att ta ett trappsteg istället för fyra, att regelbundet spel i en lägre serie kombinerat med professionell träning är ett bättre val än att nöta bänk och spela B-lagsmatcher med ungefär lika mycket laddning som Brasilien - Ecuador, eller en "U21-allsvenska" (ett förslag som vore nästan lika idiotiskt) för den delen - och som ser hur fort det kan gå när tiden väl är inne - från gärsgårdsserien till drömkontrakt på fyra korta månader. Att i Bajen kan man få en chans.

***

I våras mötte Simon Helgs IFK Eskilstuna HTFF - med José på planen - i div 2 Östra Svealand. Det hade funnits en underbart snygg retorisk slutpunkt i det här inlägget om det inte varit så att Simon Helg var petad ur truppen i just den matchen. Han var visst upptagen med att packa inför en skolresa, enligt tidningen Folket.
Nåväl, det blev ju en intressant retorisk slutpunkt ändå.

9 Comments:

Apropå den retoriska slutpunkten - tränaren Lasse Zetterlund som omnämns i artikeln om skolresan är väl Roffe Zetterlunds brorson eller något i den stilen?

11/14/2006 07:03:00 AM  

Vi kanske skulle passa på att värva en av hans landslagskompisar till HTFF också, Marcus Hansson.

http://www.svenskfotboll.se/t9.aspx?id=10&p=348812

Annars kan man tycka att det är lite lustigt att årets svenska pojklagsmästare inte har haft någon i landslagstruppen....

11/14/2006 07:06:00 AM  

Härligt att ni har koll på vad som är viktigt gvsu. Tillskillnad från riksmedia som endast babblar om något kletigt fotbollspris idag.
Tack.
/R

11/14/2006 07:40:00 AM  

HTFF är ett riktigt föredöme.

Mitt kära Gnaget har visserligen haft ett par lyckosamm uppflyttningar från juniorlaget på senare år - men jag tror att det är jäkligt bra med detta "mellansteg" som innebär seniorfotboll i KOMBINATION med bra träning.

För grejen är - alla är inte Pierre Bengtsson (vår 88a som tog klivet direkt upp) - en del utvecklas lite senare och kan ändå bli sjukt bra. Det kan dröja tills man är 24 tex. José borde ju få chansen i landslaget! Eller, hey, se på Rit-Ola Andersson som i mitt tycke varit AIKs bäste genom tiderna (jämte Nesho) - han kom som 28åring, från Sirius.

HTFF - ett föredöme! 

Posted by AIK-aren

11/14/2006 08:27:00 AM  

AIK-aren

Skulle inte gnaget köra något liknande, har ni hittat något lag i lägre divisioner att ta över ?

11/14/2006 08:40:00 AM  

AIK har ju, även om det är informellt, ett fruktbart samarbete med Fiket eller Vilda Väsby eller vad de nu råkar kalla sig för öjeblicket.
Tränaren har praktiserat där, halva laget har varit där, etc...

11/14/2006 09:26:00 AM  

Just a-lagsfotboll är nog förklaringen till varför Holland är så pass framgångsrika när det kommer till talangutveckling.

Hela andradivisionen består i princip av spelare som är, eller har varit, utlånade från först och främst de tre största klubbarna i landet. De som har varit utlånade har för det mesta fastnat i andradivisionen, dvs aldrig blivit något av dom.

11/14/2006 09:54:00 AM  

Jag tycker att det är ett dåligt tecken att Bajen fråbgår sin tydliga värvningspolicy.. Han heter ju inte Sebastian!!

Allvarligt så håller jag med gvsu om att detta är en otroligt spännande spelare. Kommer han hit ska han ha ett lååångt kontrakt. Och allt tyder väl på att han kommer? Från dagens Eskilstunablaska: http://www.folket.se/folket/standard_article.php?id=139557&avdelning_1=101&avdelning_2=105&t=1433895463 

Posted by Nick

11/15/2006 12:24:00 AM  

Info om Simon Helg fanns redan på kvällen på forumet, Dn är sällan först med nåt och är de det är det oftast fel (Helg är ju förvisso inte klar). I vilket fall är en värvning av Helg till talangföreningen precis den väg vi ska gå. Att ge riktigt unga spelare seniorspel är ett måste om vi ska få fram spelare som inte bara duger i allsvenskan utan kan ta plats i en framtida landslagstrupp.

Intressant är dessutom att den andra 90-landslagsmannen som kommer från vårt närområde (jag räknar in Sörmland där) och inte spelar i en konkurrentklubb i stockholm, Dejan Doslic, under förra året gick från Värmbol till Degerfors. Och vi vet väl alla vem som var tränare i Degerfors förra året... 

Posted by Anonymous

11/15/2006 12:55:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home