Wednesday, November 08, 2006

Från bänken

Svenska fotbollsförbundet utreder om rasistiska tillmälen från läktarna ska kunna leda till poängavdrag.

Samtidigt vill Svenska Fotbollsförbundet "slå vakt om svenskheten" som det så fint brukar heta, genom att detaljstyra hur många spelare i en trupp som får vara av utländsk härkomst.

Sex poängs avdrag!

***

Okej, den var låg, och osaklig, och sköt långt vid sidan av målet. Precis som poängavdragsprocessen. Så vi kunde inte låta bli.
Och dåliga skämt åsido lär en sådan regeländring knappast innebära några problem för Bajen*), vare sig i ett kortare eller längre perspektiv. I och med HTFF är problemet löst innan det ens uppstått.

Vad förbundet borde göra, om vi för ett ögonblick är sakliga igen, är att plocka ett par andra aspekter ur den danska förbundsregel vi förmodar att man utgått ifrån när man börjat utreda. Att en viss andel av spelarna ska vara under, vad är det, 21 år? och, viktigast och enklast av allt, att matchtruppen, d v s startelva plus tillgängliga spelare på bänken, tillåts innehålla upp till 18 spelare i stället för 16 som idag.

Det finns inget som helst rationellt argument att en klubb som har fler än 16 spelare tillgängliga för spel (att så i och för sig inte alltid är fallet vet vi gunås i Bajen) inte ska få möjlighet att utnyttja dem.
För att inte tala om den där stackars 17:e spelaren som blir utmobbad till läktaren.

Ni ser, det är till och med politiskt korrekt.
Och bra ändå.

Stävja mobbingen.
Värna om den 17:e (och 18:e) spelaren.
Förläng bänken NU!

*) ...den om härkomst, alltså, för föreställ er för en sekund med isande fasa hur Tävlingsutskottet skulle välja att tolka en kastad banan...

7 Comments:

Bandyn har, eller har i varje fall haft, en bra regel som säger att man får ha extra avbytare om någon spelare är under 20 år (tror att det är gränsen). För fotbollens del skulle det kunna innebära att man får lägga till en spelare till de 16 som anmäls till match för varje spelare som är t.ex. 21 år eller yngre.

11/08/2006 04:15:00 AM  

Bryter inte den här idén om ett minsta antal svenskar mot EU:s arbetsmarknadslagar? Ja, mot bosman-domen, helt enkelt?
Därmed inte sagt att jag är för eller emot varken arbetsmarknadslagarna eller idén som sådan...

11/08/2006 05:21:00 AM  

Definitionen på "svenskhet" är alltid en lustigt byggd konstruktion. Såväl i fotbollens värld.
Den som inte har 3 av åren mellan 15-21 i svensk klubb är inte heller en svensk spelare.

Vilket betyder att, Björn-mer hammarbyare än så går det att bli-Runström, inte var svensk när han kom tillbaka från Italien.
Frågan är om man kan bli "återsvenskad", efter två säsonger i bajen uppfyllde Runan kraven och skulle därmed varit "av-italieniserad".

Om regeln är bra har jag inte en aning om.
/R

11/08/2006 06:01:00 AM  

Pär Zetterberg som lirat x antal landskamper är inte heller svensk...

11/08/2006 01:28:00 PM  

7 av 16 i truppen är inga direkt stenhårda krav. Tror att Lagrell resonerat som följande:

"Få se nu, hur skall jag kunna visa mig handlingskraftig utan att på något som helst sätt missgynna någon av klubbarna som det sett ut i år?"

11/08/2006 01:57:00 PM  

Jag tror mest på en parallellserie som lösning på detta. Med de krav som ställs på tränarna idag är tröskeln för att släppa in de lovande ynglingarna alltför hög. Det är klart att man i första hand locaks av rutin om laget har problem. Ska det förbjudas måste ju hela tänket kring serien stöpas om.

11/09/2006 03:23:00 AM  

"Svenskhetsregeln" är pajaskonster om den skulle gälla svenska medborgare. Lirare som Runan, Sebastian Larsson, Henok Goitom osv skulle inte passera det nålögat trots att de under utalndsvistelserna representerat blågult i P/J/U21-landskamper. Orimligt! Nätt och jämt att Runan skulle kunna komma tillbaka till oss utan att räknas som utlandsimport. Han tillhörde oss 1 år innan han stack till Italien och lirade sen 2 säsonger till för oss inom ramen för 15-21 år. Skulle han inte ha lirat för oss ett år då han var 15 skulle jag vilja se reaktionen då vi tackar nej till Runan för att vi fyllt utlänningskvoten då han vill hem till Söder igen efter utflyckten till England och istället tvingas gå till Gnaget/Djurgården. Då lägger han nog hellre skorna på hyllan i och för sig.

11/10/2006 02:47:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home