Wednesday, November 08, 2006

Allsvensk antibiotika, igen

För drygt 14 månader sedan, medan den här bloggen fortfarande drevs av entusiasm, framtidstro och livsbejakande (yeah, right...) lade ...grönvita sidan upp! fram ett åtgärdspaket ("ett fett stolpiller laddat med sunt förnuft, visioner och framåtanda") för hur Allsvenskan en dag skulle kunna bli en något mer konkurrenskraftig serie i internationellt perspektiv - d v s en "C-liga", kanske, en vacker, rosenskimrande dag, en "B-liga").

Dagens rubriker gör det nödvändigt med en liten uppföljning. Inte för att vi haft med saken att göra, men även om det hänt osedvanligt mycket skit kring svensk fotboll under de senaste 14 månaderna, har ett antal positiva processer också inletts.

Vad gäller punkt 1: "Fler lag i Allsvenskan" finns det nu konkreta planer på en 16-lagsserie från 2008, som nästan alla ställer sig bakom. Vi skulle gärna se 18 lag på sikt, men man ska ju börja någonstans. Fler lag ger fler matcher, större publikintäkter, mer sponsorexponering, och fler spelare chansen att utvecklas på den högsta inhemska nivån.

Vad gäller punkt 2: "Ett mer lukrativt TV-avtal" tog det som bekant en jävla tid men vi kan konstatera att Hammarby 2005 fick ut 2,5 miljoner kronor i tv-relaterade intäkter. I år landar summan om de offentliga siffrorna gäller på drygt 10 miljoner, alltså mer än en fyrdubbling. Där räknar vi inte in försäljningen av AIK-DVD:er...
...before you know it, we're talking real money.

Vad gäller punkt 3: "Acceptabla arenor" så är det som bekant every club for itself, men Elfsborg har visat vägen, visat att det fungerar, och fler kommer att följa. På sikt kommer de klubbar som äger, driver och kan utnyttja kringverksamheten på arenorna att skaffa sig ett rejält ekonomiskt försprång. Och man kan krasst konstatera att Hammarby, Malmö och, ryktesvis, Djurgården, ligger bäst till utifrån de koncept som finns på bordet. Göteborgsklubbarna och AIK har läget, men tycks även i framtiden sitta fast i samma hyreshelvete som Hammarby gör idag (om än inte med lika mycket svavel). Avtalen kan i och för sig bli bättre.
Klubbar utanför storstadsregionerna har å sin sida inte samma möjligheter till kringarrangemang (Robbie Williams lirar inte i Kalmar...) men med egna, moderna arenor kommer även de att få ett rejält ekonomiskt lyft. Och det är bra för alla.

Vad gäller punkt 4: "Förmånligare skatteregler för klubbarna" så skrev vi i första hand dit den som en självironisk knorr, för inte ens i vår vildaste fantasi kan vi föreställa oss att "artistskatt" (eller "expertskatt", vad nu skillnaden är) av dansk modell skulle kunna vara realistiskt. Inte i folkrörelseidrottens Sverige (där tanken är så främmande att heltidsanställda fotbollsspelare i ett EU-land fortfarande snackar lyriskt om att bli "proffs i Europa"). Lik förbannat ska det utredas. Don't hold your breath, liksom, men att det överhuvudtaget förs upp på bordet är ett tecken på att något har förändrats någonstans. Om "expertartistskattereform" är rätt eller fel ur ett samhällsekonomiskt perspektiv överlåter vi åt de politiska proffs- och amatörtyckarna att avgöra. Det här är en fotbollsblogg och vi träder bara in i politikens utmarker om vi, som i arenafrågan, inte har något annat val.
Dessutom finns det i Hammarbys fall den där momstvisten vars detaljer vi glömt bort litegrann...

Vad gäller punkt 5: "Smartare externa finansieringslösningar" är väl juryn så att säga ute fortfarande... no pun intended. Men Elfsborg verkar vara på rätt spår här också, utan att vi är insatta i detaljerna i deras avtal. Och att det finns pengar där ute, när t o m Öster kan plocka hem ett par VM-spelare under sommaruppehållet, råder det väl ingen tvekan om.

Som vi sade då, dagen efter Malmös bortamatch mot FC Thun: Pengar är ingen garanti för framgång - det är FC Thun ett levande bevis på - men ingen kan väl annat än hålla med om att rejäla ekonomiska muskler ger bättre förutsättningar för framgång? Att de sedan måste användas rätt är en annan historia, och en betydligt mer avancerad diskussion.

14 Comments:

gvsu,

Kan du klargöra för mig...
Vi fick runt 3.2 mille för 3:e placeringen. Har dessa pengar något med tv avtalet att göra?

Hur får du ihop att vi drar in drygt 10 mille i tv pengar?

/Jimmy

11/07/2006 11:33:00 PM  

Jimmy: Grundplåten. Enligt det nya avtalet får alla Allsvenska klubbar 6,5 miljoner (ska det vara) i startkapital. Pripengarna är bara en bonus. Sedan tillkommer lite bonus för tv-exponering och Svenska Spel-pengar också.

Tidigare var det alltså 2,5 miljoner flat rate.

11/07/2006 11:46:00 PM  

Ok, härliga tider!
Då borde man kunna förvänta sig att vi har ca 7 miljoner extra att tex lägga på nyförvärv inför nästa säsong...

/Jimmy

11/08/2006 12:05:00 AM  

Jimmy: Tja, glöm inte att det mesta av TV-pengarna säkert redan ingår i budgeten för 2006...

...förhoppningsvis har man haft vett att budgetera i underkant... förhoppningsvis.

11/08/2006 12:24:00 AM  

Då borde man kunna förvänta sig ett plus/minus-noll-resultat... 

Posted by Oscar

11/08/2006 12:24:00 AM  

GSU din brorsa MacBajen har presenterat ord och inga visor i en krönika på en Bajensait nära dig.

PS. tyvärr ligger det väl en hel del sanningar i era dystra framtidsvisioner vad gäller Bajens framtid. Genom åren och det har blivit några stycken har vi trogna supportrar ofta fått konstatera "typiskt Bajen". Numera försöker jag vända på myntet och försöka se om det inte samtidigt finns en positiv sida där. Va f-n gör man inte för att överleva?
 

Posted by slumpen

11/08/2006 01:51:00 AM  

slumpen: Var inte det här ett jättepositivt inlägg?

11/08/2006 01:57:00 AM  

GSU, resonemanget om att fler matcher ger storre intakter koper jag inte. Harddraget skulle det innebara att det e battre att lira i superettan med 16 lag.

Jag tror att publiktillstromning, exponering och dess intakter i stor del beror pa andra orsaker.

T.ex. tror jag inte att lag som Hacken eller Trelleborg skulle se speciellt stor ekonomisk skillnad vid en utokning. Men det e mycket mojligt att Hammarby skulle kunna utnyttja det battre.

Detta innebar inte att jag e emot 16 lag. Jag e bara allergisk mot hockey-argument (som detta).

AC

11/08/2006 02:14:00 AM  

AC: Är också allergisk mot hockeyargument. Men vi snackar inte stängd liga, derbygrupper och nuttifnutton omgångar här. Vi snackar två extra hemmamatcher per år. Om det är en förlustaffär för Häcken eller för Trelleborg är det inte vårt problem. Snarare blir det så att lag med sämre publiksnitt får svårare att hävda sig. Vilket, från bajenperspektiv sett, inte är fel alls.

11/08/2006 02:27:00 AM  

GSU,
Sant, sant. Jag kanske e overkanslig.

Slumpen,
Jag forstar inte de negativa stamningarna alls. Sett till de senaste 20 aren har det aldrig sett sa har bra ut, varken ekonomiskt eller sportsligt.

Nastan for bra for att det ska passa den Bajen-looser-identitet jag vaxt upp med;)

AC

11/08/2006 03:33:00 AM  

Fler matcher = mer TV-pengar. Ökade bublikintäkter är en bonus. Sen kan man ju undra om inte marknaden (fotbollsmarknaden) närmar sig en mättnadspunkt.

Den stora faran för elitfotbollen globalt är USAs gigantiska svarta hål. Kollapsar USAs ekonomi så kollapsar TV-avtalen. Då blir det automatiskt billiga svenska spelare (Lagrells national-socialdemokratiska modell). Usch!

11/08/2006 03:56:00 AM  

AC,
det finns en historia här som GSU känner till men som du inte tagit del av och som jag passar över till GSU. Dom vet vad det gäller.

Det är nämligen precis tvärtom jag delar din uppfattning om att det ser bättre ut än på till och med 2 x 20 år - jag är också uppväxt med Bajen-looser-identiteten och vet vad det vill säga att ständigt bli blåst på konfekten.

AC, du och jag som har lite perspektiv på Bajen vad gäller organisation, spelarköp, sportsliga framgångar etc. inser vilken utveckling som föreningen genomgått och varifrån Bajen klommer.


 

Posted by slumpen

11/08/2006 04:12:00 AM  

Ur förslaget till budget för staden:
Tillsammans med externa parter och
klubbarna kommer staden att planera nya arenor för Hammarby och Djurgården. Det blir klubbarna själva eller andra externa parter som får ansvaret att driva de
nya arenorna.
http://www.stockholm.se/pages/316418/budgetikorthet.pdf

11/08/2006 07:01:00 AM  

Länken igen:
http://www.stockholm.se/pages/31641
8/budgetikorthet.pdf

11/08/2006 07:03:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home