Monday, November 20, 2006

Väntade nyheter

...men väntade nyheter kan också vara välkomna. Sleymannen, myten, konceptet, SULAN har nu även officiellt förlängt sitt kontrakt, och därmed har vi en detalj mindre att oroa oss för det kommande året.

Väntade nyheter kan också vara ovälkomna. I dagens Ordförandesnack aviserar Lars Strandberg att det blir ett nytt förlustår för Hammarby 2006. Knappast oväntat men knappast heller något att glädjas över.

Är det inkompetens som gör att Hammarby på nytt visar upp röda siffror? Det är att göra det överdrivet enkelt för sig.

Som den enda Allsvenska klubben med hyfsat konstant toppkänning som INTE förlitar sig på riskkapital i en eller annan form, är Hammarbys budget mer än lovligt känslig för förändringar. Jämför t ex med Djurgården
Att stapla på sig någon miljon om året i eget kapital är sällan ett självändamål annat som en markering. "Titta, vi har svarta siffror". Annars är regeln att ju mer pengar man får in desto mer pengar lägger man ut. Om det då dyker upp en oförutsedd utgiftspost på x antal miljoner så är det självklart att den påverkar.
Äpplet sade det på Infomötet, vi har tjatat om det länge och även tjatat om att det BORDE sägas från officiellt håll. Skönt att det gjordes.

Att man sedan skulle kunna ha större marginaler i budget är en annan sak. Men man kan fan inte skydda sig från vad som helst.*)

Det är hur som helst dags att börja blicka framåt. Efterspelet från den 28 augusti har dryftats överallt de senaste månaderna, inte minst här, men Hammarbys slutspurt räddade en del av det. Att Hammarby tjänade mindre pengar till följd av derbyt är klart. Det handlar om böter och uteblivna publikintäkter. Men vi vet också att det hade kunnat bli oändligt mycket värre - vi var ett Östersjälvmål och en lidnersk knäpp i Häcken (nej, Majlard har inte börjat skriva här) från avgrunden.

Vi kommer aldrig att få veta exakt hur mycket pengar Hammarby förlorade. I själva verket kommer vi aldrig att få veta någonting om vad som hänt om inte raketerna skjutits av, nötterna sprungit in på planen och matchen stoppats.

Därför sätter vi punkt för vår del av den debatten här och nu. Allt som borde sägas om saken har sagts, tycker vi.

Se bara för fan till att det aldrig händer igen.

Lars Strandberg borde för övrigt skaffa en mediatränare. Eller en spökskrivare. Oavsett vilket en korrläsare.

*) Lite perspektiv också. Djurgården gick minus 16,1 miljoner i driften (exklusive försäljningar) 2005. Då tog man SM-guld och cupguld.

Det ska bli E-X-T-R-E-M-T spännande att se DERAS resultat i år...

1 Comments:

Hah. En och annan skulle nog behöva en lidnersk spark i häcken, snarare än en knäpp!Micke

11/20/2006 03:30:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home