Tuesday, December 05, 2006

En djup lättnad och ett par styng av sorg

Efter att det stått i tidningarna ett par gånger i veckan den senaste tiden borde vi egentligen ha varit mer förberedda på beskedet att Sebastian Eguren nu är kontrakterad och klar fram till 2009. Men vi är luttrade.

Tack gode Svenne Berka för att vi äntligen fick en positiv nyhet. Inte måttligt positiv, heller.
Olsen eller inte Olsen, med alla spelare friska (ja, det var just det) har Hammarby just nu Allsvenskans mest högkvalitativa mittfältsuppsättning. Inte illa för en klubb som styrs av inkompetenta nollor och som gör alla sina värvningar utan riskkapital...

***

Men att arbetet med att bygga 2007 års Hammarby ännu är långt, långt ifrån färdigt står klart när man tittar på truppsammanställningen. Just nu innehåller den 20 namn, av vilka några är minst sagt osäkra kort, och även om man med lite fantasi och tur kan få ihop en väldigt kompetent startelva med ganska få frågetecken, saknar den både bredd och djup. Förhoppningsvis kan Hammarbys nye fystränare, som vi bara hört gott om, hjälpa turen lite på traven.

***

Samtidigt måste det sägas att det känns tråkigt att värvningen av Eguren måste ske på bekostnad av Fredrik Stoor. Han är en omdiskuterad spelare, och hans lägstanivå har det sagts mycket om, men han har samtidigt en potential som vida överstiger konkurrenterna på hans position både i Allsvenskan och i landslagströjan (Mikael Nilsson kan inte tackla och Niclas Alexandersson är väl 40-talist? Och Salle... ja, Salle är uppenbarligen inte aktuell) och vi hade gärna sett att han utvecklat den potentialen i Hammarby ett år till*).
David Johansson är ett bra alternativ idag, men det innebär samtidigt att vänsterbackspositionen blir ett nytt frågetecken. Vi hoppas att Tony Gustavsson gillar pussel. Han har fått ett jävligt krångligt sådant i julklapp.

***

Hur nära Hammarby var James Keene? Det är en fråga av akademisk karaktär i och med att han idag skrev på ett femårskontrakt (femårskontrakt? Hur gör man för att få en ung och äregirig talang att skriva på ett femårskontrakt? Hästhuvud i sängen?) med Elfsborg, men vi kan inte låta bli att undra.
Keene var nämligen även i Stockholm och "shoppade", han träffade Hammarby, men Champions League-kval och en fet lönecheck i en klubb som redan har alla pusselbitarna på plats och inte med allt större desperation försöker gasa och bromsa samtidigt vägde över. Vilket kanske inte är så konstigt. Trots att Borås inte är Manchester, trots tekoindustrin, och faktiskt inte ens Stockholm.

Förhoppningsvis var han hur som helst inte det enda prioriterade namnet...

*) Å andra sidan krävs det ju att han lämnar Bajen till förmån för en A-liga som Tippeligan för att testas i landslaget. Lex Dorsin, heter det väl?

15 Comments:

Borås har en klar fördel (som förvisso kanske spelar mer roll för en lönnig supporter än en allsvensk stjärna) och det är den demografiska strukturen:

Det är fullt av snygga, moderiktiga tjejer, medan de flesta killarna är sunkiga bönder i flanellskjortor och jeans uppdragna till naveln.

/Flugan på väggen

12/05/2006 04:13:00 PM  

Ni brukar ju gilla att botanisera bland de "opublicerade" artiklarna på Bajens hemsida. Nu finns det faktiskt en artikel med kommentarrubriken "Hammarby letar ersättare för Pablo Piñones-Arce och Petter Furuseth-Olsen"

http://www.hammarbyfotboll.se/se/aktuellt/artikelkommentarer/default.asp?articleid=29920

Återstår att se om den publiceras, men det verkar vara fler på g. Hoppas bara man inte påbörjat sökandet nu....

12/05/2006 04:59:00 PM  

Exakt så:"Hammarby letar ersättare för Pablo Piñones-Arce och Petter Furuseth-Olsen" publicerades 22/11. Det är inte samma artikel som snurrar runt i cyberspace? 

Posted by 6-0 i karlstad

12/05/2006 10:30:00 PM  

Hmm, den publiceringen hade jag redan förträngt. Undrar om det är en medveten strategi från Urbans sida för att förvirra nyhetstörstande Bajare eller bara rent slarv ? Inget nytt mao om ytterligare förvärv, trist...  

Posted by Hylla Hella

12/06/2006 12:17:00 AM  

Urban Rybrink är informationschef, Love Gustafsson är webbredaktör. Eller?

Flugan: Good point.

12/06/2006 12:30:00 AM  

Var inte Love pappaledig när artikeln las upp ? I vilket fall skulle det förvåna mig om inte Urban kände till spekulationerna kring de "opublicerade" artiklarna. Sedan om han tycker att det är något som han behöver ta tag i, är en annan fråga. 

Posted by Hylla Hella

12/06/2006 01:07:00 AM  

Jag vill inte förta spänningen och glädjen med att kolla in opublicerade dokument.

Men min gissning är att publiceringsverktyget är utformat så att man använder mallartiklar, eller gamla artiklar när man skapar en ny. I det senare fallet är det lätt hänt att man glömmer att radera kommentarsrubriken.

/Fluga på väggen

12/06/2006 03:27:00 AM  

DET FINNS BARA EN - SEBASTIAN EGUREN!

Oj, vad skönt att allt är klart med hans övergång. Nu återstår bara att fixa en högklassig keeper, en stabil försvarare som kan spela både i mitten och till vänster samt minst en kvalitativ anfallare. Hur lätt som helst att ordna, va?

12/06/2006 03:36:00 AM  

Har sagt det förr, säger det igen. Förutom forward och målvakt borde arbetsnamnet på ett ytterligare förvärv vara "en vänsterfotad Trym".
Men jag har inga förslag på vem det skulle kunna vara.

12/06/2006 04:32:00 AM  

Om vi tänker oss ett värvningsmässigt worst case scenario (vilket är otäckt lätt att göra). Vad tror vi om Mikkel J som mittback (Kola och Petter på centralt mittfält) och Max på vänsterbacken?

Micke

12/06/2006 02:10:00 PM  

Micke: Den svaga länken i det resonemanget är Mikkels långsamhet. Han får absolut inte utmanas på löpdueller man-mot-man mot en snabb forward. Då måste vi ha en målvakt som spräcker lönebudgeten för flera år framåt. Vi snackar världsklass om det ska vara möjligt.
Eller så får vi byta spelidé och sluta pressa motståndarna högt. Tråkig, tråkig fotboll...

12/07/2006 02:29:00 AM  

Max ska och kommer fortsätta i mitten, man flyttar inte på en av allsvenskans bästa mittbackar.
På vänsterbacken kommer vi troligen få se sulan och gunnar

12/07/2006 05:40:00 AM  

Tycker det är lite tunt med tre ytterbackar (David, Sulan, Gunnar) och två mittbackar (Max och José Monteiro) plus Jocke Jensen (utdömd av Linderoth som för långsam) och eventuellt ett par mer eller mindre oprövade HTFF-spelare (Dahlin, Malke).
Ett worstcase-scenario ger oss Jocke och Mikkel som mittbackar, Dahlin och Malke som ytterbackar.
Hu, säger jag.

12/08/2006 05:33:00 AM  

Visst ser man gärna någon backvärvning ytterligare, fast oavsett om man har tre eller sju ytterbackar kan man alltid måla upp ett worst-case-scenario. Att få samtidiga skador på fem backar kan förvisso ske, men är inte så sannolikt ändå. Dessutom ska vi inte glömma att Erkan också kan spela högerback - vilket han iofs inte har gjort i Bajen vad jag kan minnas, men däremot har han med framgång gjort det i U21-landslaget vid flera tillfällen.

Målvaktsposten är under alla omständigheter viktigast av allt just nu. Kommer Petter A tillbaka så är det nästan som ett nyförvärv och han är minst lika bra som anfallare som han är på mittfältet. Alltså minskar behovet av en anfallare i och med det.

En stabil keeper och att Mikkel, Sulan och Petter blir friska som utlovat så tycker jag faktiskt att det ser rätt bra ut.

12/09/2006 12:02:00 AM  

Petter A är B-Ä-T-T-R-E som forward än som innermittfältare. Tycker inte riktigt han har kondition eller tillräckligt säker blick för spelet som innermittfältare. Innermittfältare måste löpa mer och fördela bollarna bättre och fortare än Petter A gör. Petters spel utan boll är inte godkänt.
Se KaOs första säsong i Bajen för vidare studier i ämnet.

Däremot är Petter snabb och orädd. Bra forwards-egenskaper.

12/09/2006 04:50:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home