Thursday, November 30, 2006

An exercise in futility

Okej, då vet vi. Kanon. Vi ska aldrig tippa mer. Hedersord.

Efter all mer eller mindre berättigad kritik som riktats mot Benny Lekström sedan förra Bröndby-matchen hade vi verkligen hoppats, verkligen önskat, verkligen unnat honom revanschen.
Så blev det som det blev.
Flera insatser, som TV-räddningen i slutet, var läckra men tyvärr är det så jävla orättvist att en läcker räddning aldrig uppväger ett billigt mål. För att inte tala om två. Det tredje var hela försvarets fel - igen.
Målvaktens inneboende förbannelse.

Reservmålvakter hamnar ofta i fokus i Royal League, och det är få av dem som gör något strålande intryck. Vi har erfarenheterna av Rytterbros närmast legendariska match mot Midtjylland, och Bröndbys von Sydows-och-Oliver-Kahns-kärleksbarn-wannabee har sannerligen inte heller imponerat i år.
Men den värste av dem alla måste nog ändå vara IK Starts andremålvakt Kenneth Höie från förra RL-vändan. Killen släppte in åtta mål på två Bajen-möten och det var på den tiden då ingen trodde att Paulinho och Runström skulle slåss i skytteligans toppskikt några månader senare...
Det var nog tur att vi valde Ante Covic i stället, när båda var och provtränade vintern 2002 - för att slåss om rollen som andremålvakt bakom Erland Hellström.

Allt går i cykler.

Jaja, vi försöker att till varje pris undvika att skriva om matchen. Visst gör vi det bra?

Det finns sannerligen inte mycket positivt att skriva om - åtminstone inte om de första 75 minuterna (d v s tvärs om mot förra Bröndby-matchen). Haris var minst blek, David var också rätt bra, Eguren slet men fick ont i låret (det måste väl betyda att han skrivit på?) och Paulinho och Nhleko försökte nog men det gjorde liksom inte så mycket skillnad. Max gjorde någon snygg brytning. Resten förbigår vi med barmhärtig tystnad.

***

Men sedan fick vi en glimt av framtiden, när Tony Gustavsson gjorde helt rätt och tog in de enda spelare som skulle kunna tänkas prestera på max vid ett 0-3-underläge på bortaplan, inför trekvartstomma läktare en kväll i gränslandet till december.

Vi fick se Sebastian Castro-Tello ge blanka fan i att han är orutinerad och ofärdig och göra ett av årets läckraste Bajen-mål på en klockren volley. Och sedan såg han ut att kunna flytta berg en stund.

Vi fick se Isak Dahlin göra tävlingsmatchdebut (väl?) för Hammarby, utan att glänsa men samtidigt utan att göra bort sig, och även ett trött och mätt Bröndby är en helt annan grej än VIF Gute, Enskede IK eller ens Gröndal. Med honom i backlinjen höll Bajen nollan, och det betyder förstås ingenting, men på sätt och vis betyder det nog något ändå.

Och även om bara ett mirakel och ett totalt omotiverat FCK kan skänka Hammarby en kvartsfinalplats i Royal League (om ens det räcker!), kändes det lite bättre efter det.

***

För övrigt börjar tanken på Max som vänsterback kännas lite lockande igen.

12 Comments:

Ja nu får du fan ge upp och sluta tippa!

11/30/2006 10:35:00 PM  

Ja det var skönt att se Max med mer offensiv frihet, han slår fina inlägg från sin vänsterkant.. "Tyvärr" är han nog för bra som mittback för att flytta ut honom permanent. Om vi inte värvar Canavaro och Toré. Silly Season, allt kan hända. De är ju faktiskt bara en underskrift från att vara klara för Bajen!!  

Posted by Grodan Boll

12/01/2006 12:58:00 AM  

jo vänsterkanten känns rätt klen nu
micke

12/01/2006 01:29:00 AM  

Håller med. Om vi värvade Andreasson eller någon annan stabil (tror jag) mittback kan Max ta vänstern och vi slipper se GG fladdra omkring som ett löv i en storm, då kanske vi kan få ett stabilt (och offensivt) försvar igen för det här försvarsspelet vi sett i RL duger inte ens för övre halvan av AS. Ferguson sa väl häromdan att individuella stjärnspelare kan vinna matcher åt en men att ett bra försvar vinner titlarna. Samt en BRA målvakt förstås! 

Posted by Anonymous

12/01/2006 01:38:00 AM  

Bra målvakt = vinner titlar, verkar vara en sanning om man ser tillbaka på de senaste årens allsvenska segrare.

Hade bajen vunnit utan Lasse Eriksson? Djurgårn utan Isaksson? Eller Ellos utan Wiland?
(Okej, att Asper vann med Malmö 2004 får stå som undantag).

Frågan är om Erland, i all ära, Hellström är en vinnarmålvkat?

12/01/2006 04:33:00 AM  

En bra keeper i förhållande till en medioker betyder ungefär 10 poäng under allsvensk säsong, skulle vi inte haft Ante så hade vi
hamnat på 8:e plats..tror jag...

12/01/2006 05:46:00 AM  

GVSU, här är något för dig att rota i även om det inte är direkt Bajen-relaterat: vad hände med regeln om max en internationell övergång per år? Den stoppade ju Eguren i vintras, men hur kan då Benke Hansson gå till Mään Junajtid nu efter att ha gått från Barrthälåna till håjiäff i somras?

12/01/2006 05:54:00 AM  

Låter ärligt talat mer som ett uppdrag för en Heif-blogg. ;)

12/01/2006 06:08:00 AM  

gvsu: nja, det är ju på sätt och vis Bajen-relaterat. Här har du ju chansen att skriva ett bittert "varför får de när inte vi fick?"-inlägg. Missa inte denna chans att kasta lite dynga på allehanda fotbollsorganisationer :-)

12/01/2006 06:29:00 AM  

Förklaringen är simpel.
Man räknar från 1 juli till sista juni.
1 juli tillhörde Henrik Larsson Helsingborg. Comebackade mot Bajen i cupen någa dagar senare. Att han tillhörde Barcelona någon vecka tidigare har inget med övergången till ManUre att göra eftersom det tillhörde föregående kalenderår.

12/01/2006 06:37:00 AM  

Jo. Men enligt reglerna borde han ju inte att få spela örf HEiF igen förrän den 1 juli. Och med tanke på att han bara ska lånas ut till den 12 mars så känns det ju som en rätt usel affär.

Om det nu inte finns någon hemlig Benke-klausul i UEFA-reglerna.

/Flugan på väggen

12/01/2006 05:37:00 PM  

Reglerna säger att man bara får tillhöra två klubbar under perioden 1 juli-sista juni.
Under denna period kommer Benke tillhöra Helsingborg-ManUre-Helsingborg.
Två klubbar sammanlagt, alltså.

12/09/2006 04:55:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home