Monday, May 29, 2006

To be or not to be

Efter den knackiga starten har mycket av Bajendebatten på nätet de senaste dagarna fokuserats kring Hammarby TFF:s vara eller icke vara. Så snabbt glömdes nästanbragden mot Halmstad alltså bort. För sådan är fotbollen, man är aldrig mer värd än sin senaste match.

Kontentan av debatten är att den ena falangen anser att tre miljoner per år för att driva HTFF är en summa som i stället borde läggas på nyförvärv, och den andra falangen anser att HTFF på sikt kommer att betraktas som det smartaste Hammarby någonsin gjort.

Vi lägger oss, som brukligt är, någonstans däremellan. Att HTFF är ett bra koncept, men med vissa svårfrånkomliga problem, har vi varit inne på flera gånger tidigare, till exempel här, här och här. Problemet är inte att HTFF kostar för mycket, problemet är att HTFF-satsningen har lagt pengarna på fel saker. Man har varit för rädda att satsa på spelare långsiktigt och för dåliga på att förvalta kopplingen till A-laget.

Ironiskt nog är det först i år som HTFF-satsningen verkar ha blivit riktigt konsekvent. De viktigaste talangerna har bundits hårdare till Hammarby genom kontrakt med A-truppen, och de halvgamla halvtalangerna som skulle bidra med... rutin?... har rensats ut.
Tyvärr var det en dyrköpt läxa, som visade sig i förluster av nyckelspelare som Magnus Tappert och Kristoffer Junegard och som innebär att HTFF 2006 har en trupp som till hälften består av juniorer och hastigt sammanplockde nyförvärv, som förhoppningsvis kommer att ha en hel del att tillföra i höst men som ändå inte är ett lag ännu, åtminstone inte fullt ut.

Ändå; förutsättningarna för att HTFF ska kunna bära frukt på allvar är bättre nu än de var för ett år sedan, men det har skett på bekostnad av det kortsiktiga sportsliga, och om säsongen skulle sluta i nedflyttning så får det kortsiktiga negativ effekt även på lång sikt. Dock är det inte så jävla mycket annat vi kan göra än att hålla tummarna.

Och av det vi sett av Sebastian Castro-Tello känns det som att han en dag ensam kan bli spelaren som betalar tillbaka hela HTFF-budgeten för de senaste tre åren...

Rutin, förresten. Vill man ha rutin är det bara att se sig om på närmare håll. Vad skulle inte killar som Roger Sandberg och Jensa Gustafsson kunna tillföra i det avseendet? Skulle det inte kunna finnas ett intresse från de av våra gamla klubbhjältar som inte vill släppa fotbollen, att fostra framtidens Hammarbystjärnor? För inte fan betalar HTFF:s division 2-konkurrenter höga löner..? Eller?

15 Comments:

Här är vi på samma våglängd. Rutin i HTFF ska givetvis tillföras av äldre Bajenveteraner.

5/29/2006 06:05:00 AM  

La inte Roger Sandberg av för att han hade en reumatisk sjukdom och inte kunde fortsätta med idrott. Lite svårt att få med just honom...

5/29/2006 08:37:00 AM  

Jensa har tillfrågats men tackat nej pga att det ställdes krav på träningsnärvaro i HTFF. Något han inte var beredd/hade möjlighet att ställa upp på. Förståeligt tycker jag, från båda sidor.

HTFF tränar hårt, hårdare än andra klubbar på samma nivå och har man en gång lagt elitsatsningen på hyllan är det svårt att motivera sig fullt ut. Å andra sidan kan man inte kräva att HTFF spelarna ska acceptera en "föredetting" som tränar som han vill och ändå får spela på bekostnad av någon som satsar helhjärtat.

Det låter bra med legender i utvecklingslaget men idén faller i praktiken, tyvärr.

5/29/2006 09:50:00 AM  

89
helt rätt.
Att kräva närmast elitsatsning, men samtidigt tappa lönen man hade i a-laget går inte att begära. Om man inte lullar runt i en drömvärld.

Roger Sandberg fortsatte i Gröndal efter Hammarby i flera år (vet inte om han lagt av nu). Spelade tillsammans med sin bror och bildade stark centrallinje. Jag har sett han spela flera matcher mot HTFF. Alltid lika glad, och villig att snacka med gamla supportrar.
Det gick väl för att han slapp slita precis så hårt som det krävs på elitnivå.

5/29/2006 10:42:00 AM  

robban/89

Naturligtvis är det ingen som tror att det skulle gå att få den sortens spelare att ställa upp i HTFF för reseersättningen.

Träningsintensiteten är också högre än vanligt varva-ner-tempo. Men personligen tror jag att lagets och talangernas utveckling skulle påverkas positivt av ett par spelare med allsvensk rutin.

Men ni kan ha rätt i att det kanske skulle skapa en sämre stämning i truppen om det upplevs som att de glider runt på en räkmacka med bättre betalt och mindre träning.

Men om Robban fixar ett jobb på postcykeln så kanske de kan slippa fyspassen?;-)

Skämt åtsido, jag tror att om det inte fungerar med dagens upplägg så bör man fundera på att anpassa upplägget snarare än spelarna. Jag hävdar med bestämdhet att träning och spel MED seniorer är minst lika viktigt som att möta seniorer i matchsituationer.

Hur man löser den frågan är ett problem. På så vis kanske jag lullar runt i en drömvärld. Men det är ju knappast ett konstruktivt sätt att diskutera frågan.

/Flugan på väggen aka SWE 117

5/29/2006 01:45:00 PM  

En FÖRSTA åtgärd vore ju att låna ut spelare som på grund av längre skadefrånvaro eller liknande inte riktigt håller jämna steg med a-laget till HTFF.
Typ den situation Haris Laitinen var/är i...

5/29/2006 01:59:00 PM  

Jag lullar runt i en drömvärld!
Det är alldeles förträffligt.

Sedan tror jag det måste till alldeles speciella omständigheter för att hitta dessa spelare som eftersökes. Dom har ju trots allt mer eller mindre alltid fått "sparken" från Hammarby.

Tigerrandigt - snart i ett skrubbhörn nära dig.

5/29/2006 08:45:00 PM  

Det finns fler än Haris.
Det finns Hindsberg också.
Det _fanns_ en snubbe som heter Nadir också, som inte direkt fick mängder av speltid när han lånades ut.
Vore utmärkta tillskott till HTFF.
Dessutom skulle det vara väldigt lätt att kolla upp hur dom utvecklas, och ge och få feedback...
Skulle också kunna tänka mig att matcha till exempel Jocke Jensen tillbaka mot full form i HTFF.
För det måste vara bättre att lira riktiga tävlingsmatcher där, än att vara förvisad till att laja runt utan fullt närkamps-härdande på tvåmåls-spel på träning enbart.
Förutsatt att inte skador och annat gör att man bör vänta med det så klart.

5/30/2006 03:22:00 AM  

Kom igen nu, ni tror väl inte på allvar att spelare som JJ eller Nadir/Haris/Hindsberg nöjer sig med div 2 spel?!

- Hej Haris, vi tror på dig, det gör vi visst det - men i år får du spela i div 2...men nästa år får du säkert chansen!
- Men Runa, Erkan och Petter får ju spela med a-laget?!
- Ja men de är redan färdiga spelare. Du måste växa till dig lite först.
- Ja det är klart. Ok då!

Låter verkligen rimligt...

von_oben

5/30/2006 04:02:00 AM  

Allsvenska spelare kan inte hur som helst spela div.2 matcher utan sådan licens.

Dessutom har Hammarby ett B-lag där Jensen och andra får sitt. Varje lag är i behov av kontinutet, så även HTFF. Laget sak inte bli en slasktratt för skadade A-lagsspelare ur form.

/R

5/30/2006 04:13:00 AM  

Div 2 i Sverige = Div 4 i de flesta andra länder. Stort steg ned för elitspelare.

5/30/2006 05:26:00 AM  

Målsättningen bör givetvis vara att HTFF ligger i Superettan så att steget upp till A-laget inte blir så stort.

5/30/2006 07:16:00 AM  

HTFF i SuperEttan?

Hur många av de som kommer direkt från juniorlaget håller på den nivån? 1 per år?

HTFFs roll är att vänja spelarna vid seniorfotboll. När de bevisat att de kan hantera - och briljera på den nivån - kan de lyftas upp till A-laget där de kommer att få en komplementsroll till att börja med. Precis som Erkan och Haris. Därifrån får de försöka nå "Allsvensk klass".

Om man tror att man kan skapa ett farmarlag som kan mata upp talanger av "Allvensk klass" tror jag att man har lite väl höga förhoppningar. De tre miljoner laget kostar idag räcker inte på långa vägar. Då handlar det snarare om 10-15 miljoner. Fan lag som LaBois, ÖSK och Sundsvall för slita ont för att vinna i SE.

Division 2 är helt enkelt en perfekt nivå för HTFFs syften - att utbilda spelare i åldern 17-19år. Visst vore det spännande att se dem i division 1, men redan där tror jag att nivån är alldeles för hög.

5/31/2006 02:57:00 AM  

Här får vi nog hålla med Anonym13. Div 2 känns helt lagom för HTFF - egentligen. Men den här säsongen kommer att bli ett stålbad av de skäl vi redan angett.

Fortsätter satsningen och börjar bära frukt kan man på sikt överväga att sikta mot "nya" division 1. Över det och insatserna börjar bli alltför höga...

5/31/2006 06:48:00 AM  

Hallo I absolutely adore your site. You have beautiful graphics I have ever seen.
»

7/22/2006 04:26:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home