Tuesday, April 25, 2006

Här e Hammarbys framtid

HTFF fick ihop en trupp till slut, vilket får betraktas som skönt med tanke på hur det såg ut på försäsongen.

Det har skett en kraftig föryngring av laget, vilket förstås delvis har berott på att flera av de äldre som inte fick chansen själva valt att lämna laget (men let's face it, till exempel Tsombos och Hallman hade aldrig nått Allsvenskan), men det känns ändå som ett steg i rätt riktning. Även om vi saknar främst Magnus Tappert, som verkar sitta fast en bit bortom bänken i Kalmar (men säkert tjänar rätt hyfsat jämfört med HTFF-tiden).

Vi ska nog inte ha alltför höga sportsliga förväntningar på HTFF i år. Det ser intressant ut, men rutinen betyder mer än man kan tro.
Nytt kontrakt vore ett klart godkänt resultat.
Idémässigt känns dock truppen klart mer genomtänkt än tidigare. De bästa juniorerna från silvertruppen 2005, och unga, intressanta spelare företrädelsevis från Stockholmsområdet (men ingen Patrik Ståhl i år heller?).

Det verkar också som om Hammarby har dragit lärdom av förlusterna av främst Tappert och Junegard och skrivit längre kontrakt med flera av de större talangerna. A-kontrakten med Sebastian och Sebastian (Castro-Tello hade för övrigt redan kontrakt med HTFF över 2006) är också ett steg i rätt riktning.
(Isak Dahlin räknar vi inte dit eftersom han värvades med A-kontrakt redan från början.)
Antingen låter man HTFF kosta vad det måste kosta för att ge utdelning, eller också kommer talangerna att snappas upp av andra klubbar innan de hinner växa till sig nog för A-truppen.
Det finns dem som tycker att HTFF redan tidigare kostat mer än det smakar. Det är ännu en öppen fråga, men det känns som att förutsättningarna för att satsningen ska betala sig på sikt har förbättrats i år jämfört med i fjol.

Drömmen vore förstås en riskkapitalsatsning på HTFF-nivå. med något snäpp till i ekonomiska muskler - en relativt liten summa, egentligen - skulle det verkligen kunna bli åka av...

Kan man ana en anstrykning av åldersfascism här? Javisst! Även om det finns en del undantag - spelare som klarar av att ta klivet upp i Allsvenskan relativt sent i karriären (som Max, allsvensk debut vid 25, och i ännu högre grad Dan Sahlin) så är de just undantag, och att hitta mandeln i division 2-gröten gör man knappast oftare än typ var femte jul.

***

Den här notisen antyder att återväxten lite längre ner i åldrarna också är att betrakta som god.

***

Slutligen vill vi rekommendera alla att läsa Peters brev till Jan Majlard som vi fick ta del av igår. Ska bli intressant att se om han får något svar. Oavsett vilket är brevet nu att betrakta som öppet...

3 Comments:

GVSU jag är ganska säker på att AEG sätter stopp för ett riskkapitalbolag i Bajens färgersom läget är nu med arenafrågan.

Efter att ha hört äpplet stå och surra på två årsmöten om svårigheter hit och dit med ett riskkapital och om man kopplar ihop det till arenafrågan står det väl klart att Anchutz intresse ligger i att få ta hand om den senare. Att i det läget när inget (eller?) är klart med om eller vilken arena det kan bli gå in med riskkapital för att köpa spelare är inte rationellt ur deras perspektiv.
AEG vill kontrollera arenafrågan först innan man går in med deg på spelare - innan det är klart vill inte dom att några andra går in och rubbar deras cirklar.
Det är min lilla teori eftersom AEG äger Bajen till stor del t.o.m största enskilda ägare är man inte intresserade av konkurrens av andra kapiatlister som ska ta risker med spelarköp. Sug på den.

/slumpen

4/25/2006 02:39:00 AM  

Tja, pengar är pengar. OM nu arenafrågan löser sig och OM AEG därmed pumpar in jättebelopp i Bajens spelartrupp finns det väl inget hinder att ett par av miljonerna öronmärks till HTFF?

OM arenafrågan å andra sidan går åt helvete blir nog HTFF det första som avvecklas. För utan arenafråga inget AEG och utan AEG är vi tillbaka i elitlicensskiten igen.

4/25/2006 02:56:00 AM  

gvsu: det scenario du målar upp innebär att aeg:s aktie-innehav bränns upp.
Det tror inte jag.
Jag tror det isåfall säljs.
När vi vet vilka köparna är kan vi bedöma läget igen.

4/25/2006 08:54:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home