Tuesday, December 06, 2005

Manfall

Kristoffer Junegard går till BP och därmed försvinner ytterligare en av de tongivande spelarna i HTFF till nästa säsong. Att spelare som inte håller måttet försvinner känns naturligt, men när nu två av de spelare som faktiskt var att anse som talanger och på gränsen till att flyttas upp till A-truppen
1) försvinner inom loppet av en vecka
2) får A-lagskontrakt med en allsvensk konkurrent respektive en satsande Superettan-klubb

och ingen av dem inbringar några större summor till Bajen - ja, då börjar varningsklockorna ringa på allvar. Sedan kan man kalla det för "nystart" hur mycket man vill.
Systemet med att binda nästan hela truppen på ettårskontrakt har vi ifrågasatt förr. Nu börjar det faktiskt bli dags att höja rösten lite.

I somras, när det läckte ut att HTFF kostade Hammarby cirka två miljoner kronor per år, blev vi överraskade. Vi trodde att summan var betydligt större. Om klubbens ambition verkligen är att HTFF ska vara den naturliga mellanstationen för att förädla framtidens Bajenspelare behövs nog mycket riktigt större summor. De "slavkontrakt" (vårt uttryck, men vi tycker inte att det är för starkt om siffrorna stämmer) som enligt Magnus Tappert-intervjun är vad som bjuds är inte mycket att komma med när vägen till framgång lika gärna kan tas via Gefle, eller Öster, eller vilket annat mellanstort lag som helst som har plats för en talang och åtminstone kan betala motsvarande en genomsnittsarbetsgivare.

En annan aspekt, som är lika viktig som pengarna, är att samarbetet mellan A-lag och talanglag, t ex vad gäller träningsrotationen och kontakten mellan A-tränarstab och talangspelare, enligt många inte fungerat tillfredsställande i år. Vi är inte tillräckligt insatta för att avgöra om det är sant eller inte, men frågetecknen måste rätas ut. De talanger som ligger närmast A-truppen behöver klara besked, och även få ut något mer av att välja HTFF än att de spelar i ett hyfsat division 2-lag med ovanligt snygga tröjor och fin träningsanläggning.

Bara att hoppas att en del av den eventuella riskkapitalinvesteringen går till att stärka HTFF:s finanser till nästa år, så att de talanger som Hammarby vet är värda att satsa på i framtiden kan knytas upp mer långsiktigt och ges chansen att bli så bra de kan bli. Och samtidigt känna att A-laget är en dröm, att de måste prestera Max för att nå dit, men att det målet är nåbart och inte en förevändning för att ha ett fullt lag.

På kort sikt får vi se hur många spelare HTFF får ihop till 2006. I skrivande stund består truppen enligt de officiella uppgifterna av fyra spelare - Sebastian Castro-Tello, Jonas Lif, Isak Dahlin (inlånad från A-truppen) och José Monteiro de Macedo. Inga dåliga spelare, men det är bara Eskil som kan gå ut ensam på plan och förvänta sig att vinna.

5 Comments:

Nja, ett av problemen är väl också att vi supportrar inte dyker upp och betalar inträde, va?

12/06/2005 02:49:00 PM  

Ingen räknar nog med att HTFF ska vara självförsörjande. Visst är det tråkigt, och lite underligt, att inte HTFF lockat fler åskådare. Men att locka åskådare är inte deras primära syfte. Och det blir en rätt tunn tråd att hänga upp verksamheten på.

12/06/2005 10:50:00 PM  

För de som har kontakt med HTFF kommer det här inte som någon överraskning. Idén med HTFF är grymt bra, men av internpolitiska skäl håller hela skiten på att schabblas bort. Jag vill inte gå in på sportchefssnack igen, men en stor del av problemet ligger här.

Jag har sagt det förut, och nu säger du det igen. Det absolut bästa sättet att använda ett riskkapitalbolag är att investera i HTFF. Att just Junegaard går är ruskigt trist, men ganska logiskt. Han hade inte en chans att slå sig in i A-laget i dagsläget, och jag tror inte att några pengar i världen hade hållt honom kvar i Division 2. Den bästa lösningen hade självklart varit att kontraktera honom och låna ut honom. Men för en sådan manöver behöver man en sportchef som är engagerad i vad som händer i HTFF.

/Flugan på väggen

12/07/2005 12:57:00 AM  

Det är väl bara att konstatera att ledare, tränare och folk runt HTFF och A-lag behöver gå kurs i kommunikation och ledarskap.
Vad gäller chefen för sporten är det väl tveksamt om killen räcker till för uppdraget. Jag kan ha fel - jag hade det 92 kommer jag ihåg.

/slumpen

PS. flugan på väggen jag tror du träffat spiken på huvet så att säga. 

Posted by Anonymous

12/07/2005 01:49:00 PM  

Seriöst, om vi inte kan behålla de mest talangfulla spelarna under ett riktigt kontrakt, som flugan säger: "Låna ut dem och låt dem spela allsvenskt", så har väl ändå tanken med HTFF fallerat? Jag hade för mig att HTFF var till för att fånga upp lirare som kunde komma fram och slå sig in i A-laget. Det gör man inte utan att få chansen i allsvenskan. Detta skulle för övrigt bevisas: Jag bor i Sundsvall och är mao exilare. Då jag sett stryklaget GIF en hel del törs jag påstå att minst tre spelare ur TFF hade gjort en rejäl skillnad i senaste säsongens GIF-trupp. Tänk då vad dessa spelare hade tjänat på att spela viktiga matcher med ordentlig press på sig...
Min spontana tanke är att deras utvecklingskurva hade pekat rakt uppåt och att vi hade haft bra nytta av dem den kommande säsongen. Men, men, man skall aldrig skriva ett inlägg during lill-lördag.

kör vi? 

Posted by Nirre

12/07/2005 04:13:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home