Saturday, December 03, 2005

Parallellslalom

Det kan finnas anledning att (oföränderligt artigt och försiktigt, förstås) ifrågasätta Annika Billströms verklighetsuppfattning efter hennes senaste DN-utspel i arenafrågan. Just nu står bara en helomvändning - att ställa sig bakom Hammarby och AEG - mellan hene och ett fullständigt och bittert politiskt nederlag. Förhoppningsvis inser hon det efter en helgs vila och kan från och med måndag se sanningen i vitögat och börja arbeta över blockgränsen för ett senkommet men värdigt slut på den 15-åriga surdegen.

Och med "över blockgränsen" menar vi förstås med moderaterna och folkpartiet. Samtidigt kanske Annika finner ett visst mått av tröst i att kristdemokraternas verklighetsuppfattning enligt samma artikel är så far off att den inte ens registreras på kartan. Och att ingen fotbollssupporter i hela stan kommer att lägga sin röst på dem nästa höst. Inte för att så många fotbollssupportrar skulle ha lagt sin röst där oavsett vilket, men...

***

Om Fotbollsförbundet har storslagna visioner när det gäller att bygga en arena åt sig själva är de desto mer trögstartade när det gäller vad som ska komma klubbfotbollen till godo. 16-lagsfrågan är nu tack och lov åtminstone uppe på bordet, men den borde ha prioriterats betydligt högre. De krafter som eventuellt bakom kulisserna läggs på höst-vårtramset borde omfördelas pronto.

***

Snabbt kvällstidningssvep. Det blir mer tv-pengar, trots allt (dock bara en smula mer) och Haris har dragit ifrån den svenska vintern och provtränar med PAOK. Det var som fan. Han har kontrakt till 2007. Så antingen stannar han - vilket är bra för Hammarby. Eller så blir han ganska dyr - vilket är bra för Hammarby.

Inte särskilt sensationellt stalltips: Haris är nog snart tillbaka på Söder igen. Han har potentialen, men behöver minst en Erkan-vinter för att vara redo.

***

Magnus Tappert skriver ett brev till Hammarbyfansen där han förklarar sitt beslut att gå till Kalmar (och passar på att rikta en känga till Bajens tröga kontraktsprocess). Det är - ska vi säga intressant? - att så många spelare som drar från Hammarby efter kontraktets utgång representeras av den förre styrelsemedlemmen Oliver Cabrera. Bortsett från den lilla invändningen verkar Magnus vara en ovanligt vältalig och skärpt 19-åring. Och med tanke på omständigheterna vore det skitlöjligt att hoppas på något annat än att han en dag återvänder till Hammarby; förhoppningsvis inte som en ung talang på gränsen till Allsvensk klass, utan som en något äldre talang av god allsvensk klass.

För ärligt talat - hur kul är det i Kalmar?

***

Uppenbarligen är vi i krig igen. Innebär det att det är läge att utfärda bombvarning?

10 Comments:

Hur kul är det i Kalmar,,,,,,, fråga DeDe som till råga på allt vill tillbaka till Sthlm igen.  

Posted by Klasse

12/03/2005 11:35:00 AM  

Måste bara kommentera en Artikel i dagens DN. SvFF funderar på att ändra påföljden av att dömmas till skattebrott till böter istället för degradering.

Argumenten låter förvisso vettiga, men ärligt talat. Alla som tror att ÖSK, KFF eller för all del vi hade fått SvFF att ändra sitt reglement för att rädda laget kvar i serien räcker upp en hand.

Det luktar... illa.

/Flugan på väggen

12/04/2005 03:33:00 AM  

En sak är säker: vid borgerlig styrning kommer knattefotbollen att få betydligt färre resurser.
Läs bara vad moderaterna föreslagit:
http://chadie.typepad.com/chadie/2005/10/moderaternas_dr.html
mvh
RS
kulturbloggen.com

12/04/2005 06:48:00 AM  

Finns en helvittes massa bra anledningar till att rösta vänstervridet, men arena-frågan är inte en av dom.

12/04/2005 07:39:00 AM  

Vi är inne i mandatperioden femtioelfte timme. Och trots att vi ännu inte fått något besked så har ändå arenafrågan kommit bra mycket närmre en lösning än tidigare. Att redan nu avfärda den sittande majoriteten är med andra ord lite väl tidigt. Även om det för rastlösa själar, som jag själv, kan tycka att det är sent.

Och Grönvita, Billströmskan gjorde inget utspel, hon skulle fortsätta diskutera frågan med Axén Olin i den här veckan.

Sen är det uppenbarligen inte bara m och fp som nu landar i mer realistiska tankar: "Medan miljöpartiet kort och gott vill rusta upp Söderstadion kan vänsterpartiet tänka sig att fortsätta utreda en mindre arena med plats för 25.000 åskådare."

Än tycks det finnas hopp...

12/05/2005 01:14:00 AM  

Garageland: Men kan vänsterpartiet tänka sig en privatfinansierad arena?

Med utspelet syftade vi på citaten "Inget nytt har framkommit", och "...det låter svajigt". "Svajigt" är sten i glashus på en imponerande hög nivå, om man jämför med socialdemokraternas eget arenaalternativ.

Men den som lever får se.

12/05/2005 01:22:00 AM  

Tja, det var en jävligt bra fråga. Men jag är ingen ogin jävel; vill stan finansiera en arena för Bajens ändamål så kommer åtminstone inte jag att gråta.

För mig är det viktigaste att det blir en arena som uppfyller våra önskemål. Ägandet är för mig en sekundär fråga. Att AEG har dansat in på plan nu, kan möjligen ge lite mer styrfart på projektet.

12/05/2005 02:22:00 AM  

Anonym 7: Ägandefrågan är ju inte det minsta sekundär. Däremot har det fram till nu varit svårt att tro att Hammarby skulle kunna åstadkomma ett delägarskap, just på grund av Stockholms stads inbitna vilja att bygga arenan själva, för skattepengar, och sedan driva den med Hammarby som hyresgäst och fortsatta planhyror i trakten av smärtgränsen. Ökade intäkter = högre hyra.

Med AEG som ägare och driftsansvarig är det delvis en annan sak, även om de också förstås vill driva arenan med vinst. Det ligger ju i deras intresse att Hammarby når framgång. Förutsättningarna för att hitta andra vettiga inkomstvägar än ockerhyror är nog större när AEG är part i arenan än när staden är det...

AEG:s långsiktiga plan är säkert fortfarande att ta över hela Globenområdet.

12/05/2005 02:36:00 AM  

Ursäktar mig för att jag blev lite anonym sist. Men Grönvita det du skriver om "just på grund av Stockholms stads inbitna vilja att bygga arenan själva" är inte helt med sanningen överensstämmande. Tills för bara ett några dar sen fanns det (vad jag vet) inget konkret förslag från Bajen/AEG för politikerna att ta ställning till.

Själv är jag inte alls lika säker som du tycks vara att det med AEG vid rodret skulle innebära att biljettpriserna skulle bli billigare än med stan som ägare till arenan. Jag tror till och med att de skulle kunna bli dyrare eftersom investeraren vill ha snabb avkastning på investeringen.

Tittar vi på hockeyn så har stockholmslagen vid ett antal tillfällen lyckats förhandla med arenabolaget om lägre hyra och faktiskt fått gehör för det.

Men som sagt allt detta känns i nuläget som hopplösa spekulationer. Det var därför jag anser att ägarfrågan är sekundär: Jag vill ha ett beslut om bygge NU! Det anser jag vara punkt ett på dagordningen.  

Posted by Garageland

12/05/2005 07:34:00 AM  

Garageland: Att ta hockeyn som exempel känns lite skevt. I höstas hade arenabolaget två val vad gällde Hammarby hockey - sänka hyran eller låta hyresgästen gå i konkurs och få ingenting. För att göra en metafor: Hammarby har ståplats i Nybroviken (okej, Årstaviken). I och med hyressänkningen sjönk vattenståndet 2 cm, men klubben måste ändå stå på tå för att inte drunkna.

- Arenabolaget har inget intresse av annat än att Hammarby ska kunna betala hyran.
- AEG är delägare i Hammarby, och vet att de behöver en stark lokal förankring i Globenområdet, eftersom de på sikt vill ta över driften av hela området.
- Det ligger i AEG:s intresse att Hammarby ska vara framgångsrikt.

Det tror vi är viktigare för AEG:s del än snabb avkastning. Summorna de kan ta in från Hammarby som hyresgäst på den nya arenan är en piss i Mississippi, liksom. Särskilt om det kan stjälpa deras framtidsplaner för Stockholm.

Att IMG börjar hårdetablera sig i Sverige samtidigt som AEG får skitbråttom att "hjälpa" politikerna att agera är knappast någon tillfällighet.

12/05/2005 07:46:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home