Tuesday, December 06, 2005

Unionsupplösning

Oerhörd nyhetstorka på Bajenfronten idag, så vi börjar ladda upp så smått inför torsdag. Vålerenga, 20:35, Söderstadion. Var där eller var en fryslort. Norrmännen brukar ibland kallas "Norges Hammarby". Jaha. Inte i övermorgon i alla fall.

***

Trots en oerhört formsvag avslutning, med nio matcher utan seger, lyckades VIF hålla undan från Start (som hade en om möjligt ännu formsvagare avslutning) och bli laget som bröt Rosenborgs segersvit i Tippeligaen. Sedan ligasegern har Vålerenga tappat Stefan Ishizaki (om det nu är så mycket att tappa), och i gengäld värvat veteranen Jan Derek Sörensen som Bosman från Lyn. Ytterbacken Jarl Andrè Storbæk från Ham-Kam kom också efter säsongen och har fått spela båda Royal League-matcherna.

***

Ingen spelare med direkt Bajen-koppling finns i truppen. Däremot ett par med koppling till de andra lagen i 08-området. Bernt N Hulsker provspelade för AIK under sommaren 2004 (den officiella förklaringen till att det inte blev något var att han inte "var bra nog", den något mer troliga förklaringen är att han var för dyr. Särskilt som AIK:s värvningsjakt utmynnade i... Nick Mrdja). Under 2004 provspelade också sydafrikanen Mbuelo Mabizela för ett antal klubbar i Skandinavien, bland annat Djurgården, innan han slutligen hamnade i Oslo.

***

Vålerenga har alltså spelat två Royal League-matcher. Mot Midtjylland körde de ett vanligt 4-4-2 med rakt mittfält - samma uppställning som i Tippeligaen - och det gick som det gick.
I segermatchen mot Start (alltså första vinsten på elva matcher!) bytte man till ett 4-5-1-system med Magne Hoseth som offensiv spets på mittfältet. Hoseth gjorde två mål och det är väl ingen helvild gissning att VIF spelar på samma sätt mot Bajen.

***

Ska man gå efter Start-uppställningen när man försöker gissa Vålerengas elva, kommer Bajen också att få möta Islands landslagsmålvakt Arni Gautur Arason. Har han några svaga punkter hoppas vi att Petur kan peka ut dem. Backlinjen har varit densamma i båda matcherna, med Storbæk (storback? hoppas inte), Muri, Ronny Johnsen (det kan bli 36-åringens avskedsmatch) och dos Santos. Ronny Johnsen byttes ut i halvtid mot Start till förmån för ordinarie men skadedrabbade lagkaptenen Tom Henning Hovi.

***

Mittfältet stuvades om rejält mellan matcherna. Vi går efter den sista. I så fall ställer mittfältet upp med Sörensen, Gashi, Thomas Holm och Berre, med Magne Hoseth som släpande forward.
Längst fram Daniel Fredheim Holm, en 20-åring som fått ungefär lika mycket lovord som Petter Andersson. Dock bara fyra mål i årets serie.

Lagets kanske bäste mittfältare i år, landslagsmannen Christian Grindheim, skadades i första halvlek mot Midtjylland och saknades mot Start. Oklart om han är hel igen.

***

Det är svårt att göra någon konkret bedömning av hur hård Vålerengas Royal League-satsning är. Debaclet mot Midtjylland tyder på att spelarnas inställning kanske inte är 100-procentig (vafan, får de ingen bonus?), och segern mot Start hängde i så fall på vilket lag som var minst dåligt. Tränaren Kjetil Rekdal säger att de vill vara med och kämpa om slutsegern. Men vad ska han annars säga?

***

Vad säger spelare 12? På Klanens forum är tonen ännu så länge ganska dämpad och retoriken ganska respektfull. Läktarmatchen står faktiskt i fokus framför fotbollsmatchen - lustyigt, eftersom Klanens representation på Söderstadion lär bli rätt begränsad (dessa jävla torsdagsmatcher!). Om någon kan hitta några norska fans som faktiskt pratar fotboll - lägg gärna in det i kommentarstråden.

***

Båda de norska lagen i Hammarbys grupp verkar ha haft problem i slutet av matcherna. Hoppas vår super-Samba-sub är laddad, om utifall att.

De preliminära väderrapporterna talar om 0-gradigt, blöt / isig plan och rätt skarpa norrdostvindar. Ljuvligt vintermatchväder, således. Perfekt för brunkarfotboll och broddar i stället för skruvdobbar är ett hett tips.
Hur många lirar i kortbyxor?
Och hur många i publiken kör bar överkropp? (inte vi)

***

Givetvis går det åt helvete. Men ändå.

***

Till slut - en klassiker från Mosebacke Monarki!

Norge, Norge, det är ett ruttet land.
Norge, Norge, ett jävla rövarband
Norrmän, norrmän, dom fiskar dålig torsk
Så om du ser en slisk och han stinker rutten fisk
är han utan tvivel norsk.

[...]

Norge, Norge är världens sämsta land
Norrmän, norrmän, dom borde tas om hand
Norrmän, norrmän - det folk som herren gav
en hopplös håg och en panna som är låg
så att hatten ramlar av.
Hans Alfredson / Tage Danielsson

0 Comments:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home