Sunday, December 04, 2005

Tomma tunnor

Ska man tro Laul (hade inte han tagit helg?) är den 14 december ett datum värt att ringa in i almanackan. Man kan ju hoppas, men det vore minst sagt udda om det visade sig att en 15 år gammal surdeg plötsligt förvandlas till en läcker pepparkaksborg i ett skönt florsockermoln av förnuft och konsensus.
Det lär hur som helst bli en spännande vecka.

***

Och i kölvattnet av den senaste tidens incidenter med rasistiska övertoner i Serie A har den i alla avseenden trötta banandebatten grävts upp igen (och ni trodde väl inte att vi skulle länka till den?! De läsare som inte känner till kontexten bakom banandebatten får rota sig fram till den på egen hand. Och på egen risk.).
Alla argument från båda sidor har dragits cirka 75 000 gånger vid det här laget, så vi nöjer oss med att konstatera att det alltid känns ofräscht när saker kastas inpå en fotbollsplan från läktarna.
Oavsett om sakerna i fråga är bananer, citroner, kiwifrukter, vindruvor, bengaler, dartpilar, cigarettändare, trumpinnar, biljardbollar, snöbollar, mobiltelefoner, dunkuddar eller söta små beaglevalpar, för att ta en samling mer eller mindre lösryckta exempel.
Och oavsett tradition.

(Konfetti - ja låt gå då. Men det är å andra sidan lite töntigt.)

5 Comments:

Det är, har alltid varit och kommer tyvärr med all sannolikhet alltid vara media som gör rasisitkoppling till bananen. Jag tror inte ens den gode Dembo tänkte på det förrän tv-whatever körde upp en mick under näsan och la fram frågan om vad han tyckte om......"illdåden". Egentigen är det ju media som är rasisterna som gör kopplingen mellan mörkhyad människa + banan= Ja vad då? Djurgårdsspelare =Banan=Apa oavsett ras, hudfärg, inkommst, färg på fillingarna. Ekwall, du är numeo uno på kalkontoppen! 

Posted by Klasse

12/04/2005 02:56:00 PM  

Det har ju påståtts från olika håll att det här med bananerna inte ska någon rasistisk betydelse.
Vad f-n betyder det då?
Om man läser 'Fever Pitch' (som för övrigt varje fotbollsfan bör göra) så är det den rasistiska tolkningen som gäller.

/Lasse H

12/04/2005 11:19:00 PM  

På djurgården finns ett zoo. Där bor det apor. Dessa apor matas med bananer.

djurgårdare=apor
ajkåare=solnatattare

Hur kan man rekommendera en bok för fotbollsfans utan känna till något av de mest fundamentala inom svensk (möjligen stockholmsk) fotbollskultur???

12/04/2005 11:49:00 PM  

Tja, för mig har apberget alltid varit Djurgårdens klack snarare än spelarna men det är väl för långt att kasta bananerna dit.
Sen är det väl bara att konstatera att jag är en gammal stofil (40+) som inte förmår att uppskatta modern läktarkultur.

/Lasse H

12/04/2005 11:55:00 PM  

En sak som borde kännas rätt fräsch att kasta in - Beroende på arena förståss - är väl gräs (inte det man röker).

Men på t ex Råsunda borde ju detta vara mer en hjälp än hotfullt??

12/05/2005 06:40:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home