Tuesday, April 08, 2008

Tro, Hopp och Kärlek

Vi har väntat så länge på just den här dan, och precis som vi visste blev den delvis ett helvete. Inför Hammarby - Sundsvall - ett Hammarby med chans på ensam serieledning (efter två omgångar, men en serieledning är också en serieledning som Ulf Lundell sa) mot en stukad nykomling som förlorat hemma med tre mål i första matchen... allt talade för Hammarby, och ni vet vad vi tycker om segrar på förhand.

Vi hade enorma Gefle hemma-vibbar inför den här premiären - därav skrivkrampen - och på sätt och vis fick vi rätt, men det var fel Gefle hemma det blev. Inte 0-1 utan 4-3, inte en vacker sommardag 2005 utan en dyster höstkväll 2007.

Fast ändå inte. Mot Gefle 2007 var det halvfulla läktare, grälsjuka, knappast tillstymmelse till spel, slumpmål och inte ett positivt tecken i sikte. Mot Sundsvall 2008 var det proppfulla läktare, fest, knappast tillstymmelse till spel (första halvlek) och massor av positiva tecken för den som bemödar sig med att leta.

***

Tony Gustavsson låter allt mer som en frikyrkopredikant (vi kan kalla honom pastor G) när han i eftermatchen-intervjuerna mässar om Tron på Spelidén, och på att motståndarna till slut springer sig tröttare, men så länge det funkar så ser vi inte något fel i det. Tron kan försätta berg, och kan en tro - verklig eller inbankad - leda till att Hammarby fortsätter ta tre poäng mot förmodade bottenlag, så signar vi gärna själva upp för konfirmationen. 2001 års trupp var, i det avseendet, rena jävla Knutby.

***

Men matchen. Första halvlek. Inte mycket att tro på där. Jo, vi såg en ljusgestalt. En pojke från Ljusvattnet med the kristet småligistutseende, som blev en man. Lustigt nog blev han inte en man när han joggade runt en hel backlinje och gjorde ett drömmål i matchinledningen. Han blev en man när han drällde med bollen på mittplan tjugo evighetslånga minuter senare och var en av syndabockarna när Stefan Ålander pricksköt 1-2 från mittcirkeln. Det var, för övrigt, ett helvetiskt lysande skott.
Petter Andersson tog det på rätt sätt. Vi kan irriteras ibland på hans Tro, i första hand på Tron att det blir bäst om han gör precis allting själv, men när han gör det som ikväll är vi beredda att förlåta det också. Petter Andersson. Vi har aldrig sett honom så här bra. Måtte Tron och hans ben hålla.

***

Stefan Ålander, ja. enligt hyfsat säkra källor till ...grönvita sidan upp! jagade Hammarby honom i vintras för att stärka backlinjen. Alla pengar gick åt till Rami Shaaban, så det blev inget med det. Undrar om han försökte säga oss något?
Det kommer för övrigt att snackas spaltmil om Rami Shaaban i morgon, men vi vann matchen, det var inte bara hans fel, och i åtminstone de kommande tre omgångarna kommer alla avslut mot Hammarby att göras någonstans mellan straffområde och mittcirkel. De skjuter högt. Den här gången är vi beredda.

Ska man tro den där rosa tidningens löjligt detaljerade matchstatistik sprang Rami Shaaban för övrigt två kilometer mer än Fredrik Sundfors under matchen. Det blir rätt många turer till mittlinjen det.

***

I våra reprisanteckningar är vi inte nådiga mot David Johansson i första halvlek - det är formuleringar som Mot Ljungskile var han anonym. Det borde han ha fortsatt vara. Idag är han horribel.. Ja, ni vet stuket. Det var först efter 1-2 de offensiva utflykterna började ge något annat resultat än att han snavade på Billy Berntsson och lämnade hela högerkanten öppen (ty Erkan var ofta i den där världen där bara Erkan och hans hårhjälpmedel får plats) och då såg han glimtvis ut som den David Johansson vi minns från innan korsbandsskadan. Bra, vi har saknat honom. Det finns hopp där.

Andra halvlek var det inte hopplöst någonstans.

***

Det var då ett jävla tjat om att Charlie Davies "stal" ett mål mot Ljungskile. Är inte "måltjuv" ett positivt begrepp? Nåväl, idag fick han ett magnifikt målpass till Erkans lika magnifika 2-2 och sedan ett förlösande (nästan) alldeles eget mål, som kanske inte var matchens bästa exempel på bollbehandling, men vad fan, den gick in.
Egentligen nicktouchade han nog till Pålles supernick också.

***

Haris mål var en målvaktstavla och skottet kom från en sådan där fri yta som vi bara brukar se motståndare få i Hammarbys matcher, men skit samma, det gick in och det har han mer än tjänat ihop till. Det finns statistiker där ute som hävdar att Haris inte gjort mål i Allsvenskan sedan 2004, så...

***

Hannes Sigurdsson var också på väg till Bajen en gång i den här bloggens barndom, och har dessutom gjort mål på Hammarby förr, även om det då var på Benny Lekström. Vi hade nog kunnat ha viss nytta av honom - Sundsvall kommer definitivt att ha det. En elak jävel, som till råga på allt kan skjuta både hårt och nätt.
Inget ont om Sundsvalls lilla men energiska klack, men undrar om han inte hade lite lust att stanna kvar efteråt.

***

För publiken var i toppform. Alltså, verkligen, underbar. Okej, viss nedstämdhet vid 1-2 men gudarna ska veta att vi inte kände oss redo för några psalmer, vi heller. Och den där missade handsen strax innan kvitteringen... vad som helst hade kunnat hända med fjolårets stämning, men ingenting hände, och om det är Bajengruppens förtjänst vet vi inte, men någonting bra har hänt även om det är en lång säsong kvar.
Det som skulle blivit en straff, eller åtminstone en hörna, blev hur som helst en inspark, Sundfors slog den till inkast och vi har aldrig hört SOPA IDIOTljuda så högt och klart och samstämmigt. Det är man ska ta ut frustrationerna. Det är man kanaliserar vreden.

Lee Baxter hade nog kunnat göra nytta i AIK:s mål idag, apropå ingenting.

***

Det stod nåt i Metro i morse om att arenan är 99 procent klar yada yada söder om Globen yada skjutbart tak yada 1,2 miljarder yada yada yada bara drift och finansiering återstår. Det är alltså en procent? Det påminner oss om den där gamla historien om hur Hans Holmér i en anställningsintervju hos Interpol berättade att han klarat upp 95 procent av Palmemordet. När han fick frågan vilka fem procent som återstod svarade han "motivet, kepsen, jackan, vapnet och gärningsmannen".

Fast det kan ju vara ett felcitat.

***

Slut på de där veckolånga pauserna. Nu börjar helvetesprogrammet. Gais är nästa anhalt - ytterligare ett tippat bottenlag - i en match där spelarna får klara sig utan publikens stöd på torsdag, och innan dess kan vi mycket väl ha tappat tron igen, så vi avslutar med Herrens bön.
Kortpassningsspel.
Överlägsen fysik.
Ensam serieledning.
Halleluja.

2 Comments:

Värt att notera.
Hammarby hade en större publik än AIK i sina respektive hemmamatcher mot GIF Sundsvall.

Bajen: 12 887
AIK: 12 618

4/11/2008 12:25:00 AM  

Och störst av alla är kärleken... Särskilt en sån här dag när tron och hoppet har fått sig en rejäl törn.

4/11/2008 03:31:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home