Monday, March 31, 2008

So it begins

Säsongen är redan över. Det är vårt fel. Tidigare idag lämnade ...grönvita sidan upp! in årets fotbollstips, som vi i vanlig ordning förväntar oss ringa framgångar med. När vi säger att vi "aldrig tippar" är det en sanning med modifikation, för att inte säga en lögn, men vi brukar ha den goda smaken att hålla det för oss själva.

Vi var åt helvete för nyktra för att syssla med det, nyktra och trötta efter en hård och strävsam arbetsvecka och utan att vi riktigt visste hur det gick till så placerade vi Bajen som etta. Samma fadäs vi hånade Anrell för häromdagen.

Som sagt - förlåt.

Det har vi å andra sidan aldrig prövat förut. Så det kan ju inte bli värre än... det blir?

***

Nu är hur som helst alla tips och kalkyler värdelösa. Nu är det över och det är nu det börjar. Hammarbys försäsong 2008 har varit radikalt annorlunda än 2007; då var det skandalrubriker bakom varje buske, nu rycker man på axlarna över att klubben stäms på en tredjedel av årsomsättningen. Tipsen har legat fast förankrade i mittenskiktet - med få undantag räknas Hammarby in i den övre av det som redan påståtts ska bli DE TVÅ ALLSVENSKORNA - Allsvenskan och Över-Ettan, kanske - men allra längst ner i den. Det finns inga uppblåsta förväntningar på förhand, ingen räknar med Hammarby trots att vi inte kan hitta ett enda HÅLLBART argument för att Hammarby skulle vara sämre i år än förra året. Samtidigt kan vi hitta gott om hållbara argument för att flera av de lag som var bättre än Hammarby förra året är sämre i år. Men det är en annan historia.

***

Truppen finns här och ser vi nyktert på det är åtta platser av elva i premiären egentligen solklara i och med att Emil Johansson inte är i matchform. Centrallinjen är spikad oavsett vad någon påstår, Shaaban i mål, Traoré - Sleyman som mittbackar, Chanko och Petter Andersson centralt på mittfältet, Paulinho som en av två forwards. Högerkanten blir sannolikt Johansson - Zengin, vänstersidan är öppnare men vi tror på Dadomo - Laitinen. Vem som sedan spelar bredvid Paulinho är den svåra frågan. Även om Charlie Davies ska ha visat goda intentioner mot Åbo och Freddy Söderberg var het mot Cypern så sticker vi ut hakan en aning och tippar (vad fan är det för fel med oss idag) Castro-Tello. Han har varit utanför "startelvan" hela försäsongen men vi tror att han lirat in sig där nu - problemet har varit att det inte funnits plats för honom på mittfältet. I anfallet finns det plats just nu, och så länge det inte handlar om höjdbollar så är han lagets kanske bäste bollmottagare.

Simon Helg kommer att få sina chanser. Inte riktigt än, bara.

***

Följetongen om den fjärde forwarden - "Tedengren eller Gustafsson" - kan enligt initierade källor sluta med Sosseh, som tydligen rätat ut de frågetecken som tog honom ur A-truppen inför denna säsong och genomgående varit HTFF:s klart bäste anfallare i vinter.

***

Ljungskile tippade vi sist, men den som tror att vi tar tre poäng för givna i morgon har verkligen inte fattat hur vi funkar. Vi ser inte hur de ska kunna hota ett fungerande Hammarby, men sedan ska allt ju fungera också, och det är inte en statistiker som ska göra jobbet utan elva fotbollsspelare med sina egna kvaliteter, svagheter, krämpor, nojor, tankar och känslor. Det är deras motivation som ska kicka in, det är deras samspel som ska sitta, det är deras individuella förmågor som ska användas för lagets bästa. Och skiter sig någon av de bitarna kan det få se ut hur som helst på papperet, det blir ändå Gefle hemma av alltihop.
Det, gott folk, är fotboll.

***

Och visst fan, vi tippade Pålle som skytteligavinnare också. Förlåt. Igen. Vi ses på andra sidan.

1 Comments:

Bidrar med mitt tips:

1. Göteborg
2. Bajen
3. Elfsborg
4. Helsingborg
5. Malmö
6. Halmstad
7. Djurgården
8. Sundsvall
9. Kalmar
10. Aik
11. Gais
12. Gefle
13. Norrköping
14. Örebro
15. Trelleborg
16. Ljungskile

Tycker att Sundsvall värvat bra (bor dessutom där), dax att Norlings gloria faller av och slocknar, har aldrig gillat kalmar. Tror Bajen har häng på Göteborg.

/Smogz

3/31/2008 01:40:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home