Wednesday, March 12, 2008

Om sannolikhet, va

Aftonens diskussion har bland annat handlat om g*ldstriden. Om Bajen är där när hösten nalkas, eller någon helt annanstans. Även om det svenska transferfönstret inte slår igen än på några veckor är det kanske dags att börja titta lite på förutsättningarna.

När man pratar fotboll med någon som är engagerad i ett lag finns det två tendenser. Antingen så glorifierar man det egna laget och förringar motståndarnas styrkor, eller vice versa d v s att förminska det egna laget tills alla konkurrenter framstår som kompakta lagmaskiner utan svaga punkter och välskötta intill perfektion. De här bägge ståndpunkterna är inte så åtskilda som man kan förledas att tro vid första anblicken utan oväntat ofta intimt sammankopplade med varandra. En diskussion kan slå över åt endera hållet helt oväntat och beroende på sinnesstämning och ibland kan övergången äga rum i en och samma mening.

Anyhoo.

Alla lag har styrkor och svagheter. Visa oss en g*ldkandidat och vi ska visa er ett luftslott. This is nämligen fucking Allsvenskan. Lika fel som det är att påstå att Hammarby är ett i alla delar välbalanserat lag i dagsläget, lika fel är det att påstå att något annat allsvenskt lag är den där oljade maskinen som vi varje dag förbannar oss själva över att Bajen inte är... ännu.
I själva verket ser det, i dagsläget, på förhand, ännu jämnare ut än förra året.

Vi ser spontant nio (nio!) lag som vi tror har en realistisk chans att ta Allsvenskt g*ld i år. Hammarby är ett av dem, de övriga är i ingen särskild ordning AIK, Elfsborg, Kalmar, Malmö, Göteborg, Helsingborg, Djurgården och Halmstad. Inga sensationer så långt, kanske. Vilka Hammarbys styrkor och svagheter är vet vi om, de andra lagen kommer vi till efter hand - kom gärna med förslag om ordningen! - men där är vi.

Nu ger vi oss in på farlig, försåtminerad matematisk mark här. Siffror är inte vårt starkaste ämne, vilket blir extra smärtsamt tydligt när man betänker att det finns två eminenta Bajenbloggar - Osynliga Handen och Go Bajen Go som har en sjujävla koll på just dylika - men låt oss för en gångs skull ta risken.

Allsvenskan känns alltså, om möjligt, ännu jämnare i år än förra året. Det enda vi kan vara helt säkra på är att Hammarby kommer att vara bland de 16 första lagen.

Topp 16: 100% sannolikhet

Vi håller det för nästan säkert att Hammarby kommer att vara på övre halvan (även om niondeplatsen är "inom räckhåll" om Hammarby skulle komma sist av alla de lag som vi bedömer ligger inom g*ldmarginalen). Annars har någonting gått jävligt snett på vägen. Eftersom saker och ting ibland kan gå jävligt snett på vägen kvantifierar vi ner det till...

Topp 8: 80% sannolikhet

Bland de nio tänkbara g*ldkandidaterna finns det förstås mer eller mindre tänkbara sådana. I dagsläget ser vi två skikt här, där Hammarby ska tillhöra det övre baserat på förra årets prestation och årets värvningar och skadelägen. Detta skikt består just nu av fem lag. Därför är det rimligt att anse det troligt att Hammarby placerar sig så pass högt.

Topp 5: 50% sannolikhet

Om Hammarby presterar jämnt över säsongen och undgår allvarligare skador på nyckelspelare - det vill säga inte drabbas värre än någon annan - kan vi utan problem sträcka oss till att hävda att det är mycket möjligt att Hammarby tar en av de tre första platserna. Vi ser Janne Mian som en nyckelperson här. Och att Svenne Berka, Nacka och Tom T håller sina skyddande händer över truppen. Då så...

Topp 3: 30% sannolikhet

Åsså är det möjligt att Hammarby presterar på Maxnivå. Att vi helt enkelt har lite mer tur än de andra lagen inom g*ldmarginalen - med skador, med stolpar och ribbor, om de spelare som ska hålla hög nivå håller hög nivå, och de spelare som ska utvecklas utvecklas... ja... då jävlar...

Topp 1: 10% sannolikhet

Så, då har vi kvantifierat det fullkomligt okvantifierbara. Nämnt det fullkomligt onämnbara. Det står bara en asterisk mellan oss och ett mer än hundraårigt tabu som bara bröts den där oktoberdagen 2001 då de onda makterna tappade koncentrationen för ett ögonblick (vi tror att det var ögonblicket då Jonas Stark med sin jordiska lekamen delade Röda Havet... eller åtminstone den gröna gräsplätten framför målet på Västra...) och sedan förbarmade sig.

Till er som nu genast protesterar mot den totala bristen på vetenskaplighet och opartisk distans vill vi bara påminna om att vår sannolikhetslära är hämtad direkt från Tage Danielsson.

Sannolikt va, det betyder väl nåt som är likt sanning. Men riktigt lika sant som sanning är det inte om det är sannolikt.Nu har vi tydligen inte råd med äkta sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler. Det är synd det, för dom håller lägre kvalitet än sanningar. Dom är inte lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter.

Vad skulle Tage Danielsson ha sagt om den där oktoberdagen 2001? Antagligen:

Risken för en upprepning är så liten att den är försumbar. Med det menas att den finns inte, fast bara lite.

***

Alldeles oavsett detta... utifrån dagens förutsättningar är det så här, och det står vi för:

Tar Bajen g*ld blir vi lyckliga men inte överraskade.
Kommer Bajen trea blir vi nöjda men inte överraskade.
Kommer Bajen femma blir vi missnöjda men inte överraskade.
Kommer Bajen sjua blir vi sura och överraskade.
Kommer Bajen nia eller sämre har nåt gått åt helvete snett.


Fast med tanke på att vi är världens sämsta tippare ligger väl i själva verket Gefle bäst till.

***

Övrigt i korthet:

Är det bara vi som tycker att det är en aning lustigt, på det där ironiska viset, att Hammarbys riskkapitallösning är inspirerad av - Fredrikstad?

***

Det ryktas att årsmötets vaktmästare som tack för väl utförda mötesdeltagare och väl inställd frågestund kommer att ta plats i aktiebolagets organisation inom kort, antingen som marknadschef eller säkerhetschef. Kom ihåg var ni hörde det först.

Ja, vi skojar.

***

Charlie Davies hade inte någon kul dag igår.
Men han blev ju inte skadad i alla fall.
Och spelade på en ovan position.
Och de där jävla yanquis förstår sig ju ändå inte på fotboll.

***

Det börjar verkligen. bli. hög. tid. för. lite. konkret. arenainformation. snart. Och med "konkret" menar vi att ja, vi är så jävla småaktiga att vi inte nöjer oss med att staden köpt mark i Globenområdet för 300 miljoner - VI VILL HA EN JÄVLA RITNING!

***

Och slutligen en riktigt, riktigt god nyhet. Hellström, Sandberg, Andersson, Wisell - alltid redo!

6 Comments:

Bra redogärelse, och jag ser att våran debatt igår på forumet egentligen bara handlade begränsningar i våra sätt att uttrycka oss.

Vi verkar vara på hyfsat samma linje.

3/13/2008 12:21:00 AM  

Den faktor som nog spelar stor roll, men som ett flertal tippare bortser från är cup'erna. Det sliter oerhört på dom allsvenska trupperna, och förra årets segrare hade (just det) noll matcher ute i Europa under allsvenskan.

Själv är jag övertygad om att vi hamnar på den övre halvan, och vem vet vad som kommer i anfallsväg när/om Eguren sålts vidare. Vi kommer nog att ligga topp 4 (pga av måltorka) innan EM-uppehållet och sedan få in en riktig spjutspets som skjuter hem guldet till söders höjder ;)

3/13/2008 04:58:00 AM  

Intressant sätt att se på saken. Min magkänsla krymper de nio lagen till tre som kan ta guld i år: Hammarby, Halmstad, Helsingborg. Hammarby för att de har Söderstadion, Shaaban och Tony Gustavsson. Halmstad för att de har Örjans Vall, en medellängd på 2.05 (I Sverige kan det vara en guldfaktor) och Janne Andersson. Helsingborg för att de inte har Malmö Stadion, inte Jeffrey Aubynn och inte Roland Nilsson.
Flest mål i år? Paulinho gör 25. 12 i Allsvenskan och 13 i Qatar.
...
Jag såg förresten Angelos Charisteas vid Gullmarsplan tillsammans med en herre i skogshuggarskjorta.

3/13/2008 09:09:00 AM  

Om chansen till att komma 1a är 10% samtidigt som risken för att hamna utanför topp 8 är 20% borde väl egentligen överraskningen ligga mer i att dom vinner?

"Tar Bajen g*ld blir vi lyckliga men inte överraskade.
Kommer Bajen trea blir vi nöjda men inte överraskade.
Kommer Bajen femma blir vi missnöjda men inte överraskade.
Kommer Bajen sjua blir vi sura och överraskade.
Kommer Bajen nia eller sämre har nåt gått åt helvete snett."

3/13/2008 10:33:00 AM  

39 spänn på bokrean.

3/13/2008 12:35:00 PM  

Skogshuggarskjorta?

Claes Ingesson på gång?

3/14/2008 09:24:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home