Tuesday, February 05, 2008

Norgevisan, vers 48

Den mest offentliga hemliga kontraktsförhandlingen i modern svensk fotbollshistoria går vidare, och som vanligt är det en norrman som uttalar sig i onödan. Nu är det ju så här att en förhandling mellan två klubbar sällan förs utan diskussion och tidvis till och med ganska hårda ord. Den ena klubben vill få så mycket pengar som möjligt för spelaren. Den andra klubben vill betala så lite som möjligt för spelaren. Sedan dividerar man fram och tillbaka ett tag, någon lägger ett bud, någon lägger ett motbud, man dividerar ett tag till och hela proceduren upprepas x antal gånger.
I bästa fall slutförs affären till slut med båda parter mer eller mindre missnöjda. För som Stephen Fry parafraserade en gång: a compromise is a stalling between two fools.

Hur som helst, så är det alltid, den enda skillnaden mellan Shaaban-affären och en vanlig affär är att den norske förhandlingsledaren verkar ha någon typ av kvällspresstourettes och tillbringar varenda fikarast mellan förhandlingssessionerna med att ringa närmaste tidning. För kvällspressen är det förstås bara att tacka och ta emot.

Så; voffo gör di på dette viset?

***

En inte helt ointressant teori: Den enda trumf på hand som Fredrikstad kan tänkas anse sig ha i den här förhandlingen är - vi. De vet att det är ett jävla tryck från oss supportrar att Bajen ska lösa Shaaban-affären omedelbart. Alltså glappar norrmännen i media för att få oss att regagera, skapa svarta krisrubriker som får internetforumen att koka, säsongskortsköp att frysa inne, folk med känningar i slakterinäringen att beställa grishuvuden till kansliet, ja, ni vet.
Låt nu inte norrmännen lyckas med det. Särskilt inte med tanke på att Hammarby har alla andra trumfkort i förhandlingen.
Ska vi ta dem ett efter ett?
1. Rami Shaaban är inställd på att flytta hem till Stockholm.
2. Rami Shaaban är överens med Hammarby om de personliga villkoren.
3. Rami Shaaban kan, om fem månader, skriva på ett kontrakt med Hammarby giltigt från den 1 januari 2009, utan att Fredrikstad får en spänn.
4. För varje dag som går kostar Rami Shaaban - och de två U21-landslagsmålvakterna som otåligt väntar på att få slåss om hans tröja - mer och mer i lön för Fredrikstad. Det är pengar som, tja, försvinner i försäsongslimbo.

I själva verket har Hammarby så här långt hanterat Shaaban-affären alldeles klockrent. Att betala en enda spänn (för att inte tala om ett par miljoner spänn) mer till ett sniket norskt brögäng med Anders Grönhagen som tränare än vad som är absolut nödvändigt, bara för att vi fans råkar tycka att det är lite jobbigt att saker och ting drar ut på tiden - det däremot vore mer än lovligt korkat.

Att försöka använda Bajensupportrarna som en bricka i förhandlingsspelet är faktiskt den enda tänkbara anledningen till att gå ut och tjafsa som norrmännen gör. Såvida de inte är dumma i huvudet, vilket förstås inte kan uteslutas helt eftersom folk, i skrämmande stor utsträckning, är idioter.

***

Om vi förstått saken rätt är Per Morten Haugen någon sorts hjälptränare i Fredrikstad som sparkats snett uppåt vänster, till att bli administrativ sportslig leder. Ungefär som om Mian skulle föra Bajens talan gentemot media i Shaaban-förhandlingen. Vilket i och för sig skulle vara underhållande, men kanske inte klockrent.

...fast nu när vi tänker efter så är ju Lasse Eriksson också en nybefordrad hjälptränare. Okej, vi släpper den metaforen.

***

Det här löser sig, som sagt. Rami Shaaban är klar för Hammarby - det gäller bara att få Fredrikstad att inse det först. :)

5 Comments:

http://www.sr.se/p3/rally/texter/21.stm

Rally hade sina poänger, trots att de var göteborgare.

2/05/2008 01:51:00 PM  

Som vanligt en klockren analys av läget. :)

2/05/2008 03:44:00 PM  

Grattis Söder komemr att bli utsedd till Gay-Stadsdel.

http://metro.se/se/article/2008/01/23/21/4333-45/index.xml

Fjollor har ni alltid spelat som.

2/06/2008 01:05:00 AM  

"Såvida de inte är dumma i huvudet, vilket förstås inte kan uteslutas helt eftersom folk, i skrämmande stor utsträckning, är idioter."

Helt underbart citat (som väl inte minst bekräftas av föregånede kommentar), jag bugar och bockar!

2/06/2008 03:41:00 AM  

Du har nog helt rätt. Har man matats med bilder av Sveriges skrekk så är det naturligtvis så att Fredrikstad gör sitt bästa för att få denna skrekk att arbeta för dem.

2/06/2008 05:20:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home