Wednesday, February 13, 2008

What's next?

Okej, Rami Shaaban har nu tillhört Hammarby i något mer än ett dygn, och det är därmed hög tid att släppa själva värvningen och börja titta närmare på försäsongen. Hammarby har ännu inte spelat någon träningsmatch, den första äger rum natten till lördag svensk tid, och om man låter Shaaban debutera direkt eller ger Kristoffer Björklund äran att vara Bajens förste försäsongsträningsmatchmålvakt 2008 vet vi inte, och ärligt talat är det av mindre vikt. Likaså huruvida de lyckas stoppa Juan Pablo Angel.

Egentligen.

För även om försäsongen just nu känns mer förväntansfull än som en börda krävs det inte mer än, säg, 1-5 mot Brommapojkarna för att få ner folk på jorden igen, även om det inte räknas några poäng förrän Allsvenskan börjar.

***

Men det här skulle handla om Hammarby med Rami Shaaban, och vi torkar gruset ur ögonen och blickar för ett ögonblick tillbaka till 2007, schizo-säsongen, zappar fort som fan förbi ölmuggar och rubriker och Peter Fröjdfeldt, stannar för ett ögonblick till vid ekot av ett norskklingande NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ från långt i fjärran och en fryst bild av en lång kille med mörk skäggstubb i en missprydande målvaktströja som kröker rygg och plockar upp en boll ur nätmaskorna - lustigt, han ser extremt bekant ut - och sedan ser vi Richard Kingson och Erland Hellström och Benny Lekström och Magnus Jonsson och, av någon outgrundlig anledning, Fabien Barthez och sedan är vi redo.

Det fanns två saker som skilde Bajen från den absoluta toppstriden 2007 - jo, faktiskt bara två. Den ena var det hysteriska spelprogrammet, det andra var målvaktspositionen.
I år ser det ut som om vi slipper båda. Vårschemat är i och för sig minst lika hysteriskt för Hammarby i år som sommar- och höstschemat var i fjol, men den här gången är det lika för alla. Bajen har inte en hel jävla Intertotocup att halta sig igenom, och missförstå oss rätt, Intertoto- och UEFA-cupäventyren är bland våra vackraste minnen av 2007. Men de kostade mycket.

Och målvaktspositionen. Flygplan kan störta (skit, hoppas inte Erkan Zengin läser det här), ben kan gå av, i morgon kan cancern knacka på porten, men om inte Gud hatar oss en aning mer än nödvändigt kommer Hammarbys målvaktsuppsättning i år att bestå av Rami Shaaban, Kristoffer Björklund och George Moussan, (och Erland Hellström? Nä, vi tror faktiskt inte det.) och det är - tveklöst - Allsvenskans starkaste målvaktsuppsättning. Rami Shaaban är Allsvenskans bästa målvakt, Kristoffer Björklund håller en nivå som flera förstamålvakter i serien nog inte gör, och George Moussan får två coola fassor att se upp till.

Med Richard Kingson i mål, och innan spelschemat blev alldeles vansinnigt, ledde Hammarby Allsvenskan i fjol. Det här är bättre. Mer om det senare.

***

Framför Shaaban har Hammarby en backlinje bestående av Emil Johansson, som var en av förra årets bästa ytterbackar innan han skadades (och en värvning vi ifrågasatte, och ni vet ju hur det brukar gå med dem), Sulo Vattovaara*, bättre och bättre år för år, Christian Traoré med en (peppar, peppar) skadefri försäsong bakom sig och David Johansson, som är David Johansson, vilket aldrig är fel. Bakom dessa ser alternativen helt okej ut i form av blixtsnabbe José Monteiro de Macedo och Klebér Saarenpää (som inte bara kan löpa numera utan kan ta 27 000 pannor i knäböj också. The Bionic Man.). Fadi Malke är ett ganska oskrivet men mycket lovande kort medan Isak Dahlin har en del att bevisa. Då Matthias Olsson missar hela våren och Dahlin kanske blir utlånad känns det som att det finns en lucka att fylla. En lång, rutinerad, kraftfull, snabb och teknisk mittback vore inte fel, men till nöds duger det bra med tre av fem...

De spelare som försvaret förlorat var breddspelare, och vi borde kunna förvänta oss mer av såväl Traoré som de båda Johanssönerna i år jämfört med 2007. Vad gäller Sulo* så är the sky the limit.

***

Mittfältet är Sveriges bredaste även utan Sebastian Eguren. Här finns inte en spelare i truppen som inte skulle vara tänkbar i en Allsvensk startelva, och det är ett styrkebevis om något. Lolo Chanko, Petter Andersson (även han skadefri) Erkan Zengin är en trio i allsvensk toppklass. Vi vet för lite om Claudio Dadomo för att säga något utöver att han verkar grym så här långt, och därutöver finns Mikkel Jensen, Haris Laitinen, Sebastian Castro-Tello, och icke att förglömma, Simon Helg. Det är ett så bra mittfält att det nästan känns som resursslöseri.
Om/när Eguren återvänder från sitt Spanienäventyr, ja jösses.
När Hammarby slog Braga på Råsunda den 20 september - Bajens största framgång i Europaspel sedan FC Köln - bestod mittfältet för övrigt av Zengin - Chanko - Laitinen - Castro-Tello. Det finns resurser att ta av.

***

För en tid sedan gjorde någon Bajensupporter den galghumoristiska betraktelsen att Hammarby i och med värvningen av Rami Shaaban nu har fler målvakter under kontrakt än anfallare. Det är förstås inte en optimal resursmaximering, som Tony Gustavsson skulle säga. I anfallet vilar ett tungt ansvar på Paulinhos axlar, en börda som knappast blir lättare av hans problem hemma i Brasilien. Det kanske lättar en aning om man betänker att Charlie Davies andra år har alla förutsättningar att bli bättre än hans första, men tyngs dubbelt av att Charlie mycket väl kan missa ett antal matcher efter sommaruppehållet om USA:s U23-lag kvalificerar sig till OS. Föreställ er sedan en skada på Paulinho.
Även om Freddy Söderberg kan vara ett fynd, och Petter Andersson eller Sebastian Castro-Tello till nöds kan flyttas upp i anfallet, borde det hända något här under de närmaste veckorna för att vi ska må fint. Att den ende HTFF-anfallaren som följde med till Los Angeles, 18-årige Ivan Tedengren (som spelade för juniorlaget i fjol) ligger nära till hands att få sitt livs A-lagschans är ingen vild gissning - särskilt inte som han tydligen imponerat på träningarna i januari. Inget ont i det, men vi hoppas innerligt att Hammarby kan hitta ytterligare någon lösning fram till sommaren, för att sedan se vad man kan göra i ett längre perspektiv om Villarreal köper loss Sebastian Eguren.

Björn Runström vantrivs ju exempelvis överallt utom på Söder, verkar det som...

...och fem minuter i en cupmatch med Ivan och Björn på topp skulle inte riktigt vara i klass med konstellationerna Stoor-Stark eller Castro-Kennedy, men den skulle vara värd att minnas i alla fall. Bättre läge att göra om Sovjets/Rysslands nationalsång till en läktarhymn får vi aldrig...

...eller så sätter vi helt enkelt upp Sulo Vattovaara* på topp. Någon gång ska det funka.

***

Så var landar vi i och med det här. Jämför man Hammarbys trupp den 13 februari 2008 med den 13 februari 2007 är den oerhört mycket starkare än då. Jämför man Hammarbys trupp den 13 februari 2008 med säsongsstarten 2007 är det inte lika otvetydigt. Anfallet är om inte svagare så väldigt mycket tunnare (nu avser vi inte att klanka ner på Toni Nhleko, som var en sann gentleman och ska minnas som en sådan. Vad hände med honom efter kontraktsbrottet, förresten?). Mittfältet är svagare utan El Rey Eguren och He Who Must Not Be Named men fortfarande starkt och med Dadomo och Helg är bredden minst lika bra som förra året. Det är spetsen som oroar oss, samtidigt som till exempel Castro tog jättekliv i fjol och en skadefri och fulltränad Petter Andersson i sin favoritposition har vi inte sett så ofta på senare år.
Försvaret bör vara starkare, inte på grund av nyförvärv utan på grund av samspelthet, rutin och en relativt skadefri försäsong (peppar!). Målvaktsuppsättningen är utan tvivel starkare, och när det gäller jämförelsen Shaaban-Kingson är det trots allt ganska enkelt. Richard Kingson gjorde en oerhörd insats med tanke på att han blev klar en vecka innan premiären, inte talade svenska och aldrig haft några erfarenheter av skandinavisk fotboll, men jämfört med vad Rami Shaaban bör ha förutsättningar att leverera går det inte att jämföra på samma dag.

Vad kontentan blir av detta är svårt att säga än på några veckor, innan vi vet hur Bajen löser anfallssituationen och vilka förstärkningar de andra lagen gör innan säsongsstart, men Hammarby är oerhört mycket bättre rustade idag än idag för ett år sedan, och bortsett från skador och annat elände kan det - faktiskt - bara bli bättre.

***

För ett år sedan hade Bajen förlorat tre fjärdedelar av 2006 års backlinje och ersatt dem med en rehabtränande Christian Traoré, tappat en yttermittfältare som Bosman och den andre yttermittfältaren valsade som värst i kvällspressen, och den stora ljusglimten i tillvaron var att Alexandros Pappas var på provspel.

Perspektiv.

***

Vi har ju för fan till och med nya matchtröjor. Och huvudsponsor. I februari. Det ska vi snacka om i nästa kapitel... likaså tröjnumren, som kan bli ett mycket intressant kapitel i år.

***

Åsså börjar det bli hög tid att hugga tag i arenafrågan igen. Och kolla träningsmatcher på andra sidan jorden i webb-tv. Det blir en lång vårvinter, det här. Yeah.

*) Så, nu har vi fått ut det ur systemet. Nu kör vi aldrig det skämtet igen. Hedersord.

11 Comments:

http://www.youtube.com/watch?v=jJPmuPrs3IY

om man vill lära sig texten till Ivan/Björn sången

/Patric E

2/13/2008 03:05:00 PM  

Det bajen behöver är mer elakhet och släppa på det naiva spelet. Vackert men ej vägvinnande har melodin varit för länge. En elak jävel i anfallet alt som mittback skulle behövas in. Mate "who the fuck are you?" Sestan typ...

Var det inte PFo som myntade begreppet cynisk fotboll? Ser inte att vi har nån sån i laget idag. Kalla det vad ni vill men en wernblom, Rydström, Jonsson skulle behövas.

2/14/2008 12:57:00 AM  

Känns som det blir några 4-5-1 matcher med en toppforward och Haris och Petter som släpande. Kanske inte helt fel iofs. Har för mig att Frankrike van VM sist med den typen av uppställning.

2/14/2008 01:04:00 AM  

Jag undrar bara... Vad hände med Sulan i din uppräkning av backlinjen? Vet du något som vi andra inte vet?

2/14/2008 01:06:00 AM  

mungobbq: Vi vet inte riktigt, men Lars Lagerbäck kanske gör det.

2/14/2008 01:49:00 AM  

Instämmer om truppen gvsu.
En annan väsentlig förbättring från feb. 2007 till feb. 2008 är utvecklingen från, Degefors Tony till Hammarby Tony.
En resa som väl tar en säsong, det går inte att åka snabbtåg till allsvenskan från landsortsfotbollen.

Men då gvsu verkar ha fastnat i någon Shaabanyra och helt tappat sin pessimistiska grundsyn krävs ett kraftig, Men.

Men. Efter att Hammarby haft platsbiljett i toppen bland de fyras gäng åren innan 2007 fick Tony "mellanårsdispans". Det kommer han inte få 2008.
2007 låg en stor del av pressen på spelarna, 2008 kommer pressen att öka för Tony.

/Ruben

2/14/2008 03:04:00 AM  

Mycket bättre än så där kan det ju inte skrivas.

Ber halvt om halvt om ursäkt för min fråga om du jobbar inom journalistiken på Bajenforumet på svenskafans härom tisdagen, men tja... man tar ju sig friheter ibland efter tre öl och en fin virre... ;-)

Det var bara så att du påminner i själ och hjärta om en annan skribent. Skillnaden är att du skriver rätt mycket bättre än han, och han jobbar i en bransch med vars namn innehåller både ett A och ett K i namnet. Och de bokstäverna finns ju inte i t ex aftonpressen. Dementera gärna så att jag får själsro. ;-)

Törs man våga hoppas på att få läsa nya inlägg oftare nu? :-)

2/14/2008 12:58:00 PM  

Va fan, måste ju såga Dadamo totalt i bloggen så han kan göra härlig succé!!! ;)

Har alltid efterlyst en stor elak anfallare, tänk kombinationen Martin Dahlins vevande armbågar anno 90-tal med Klebers fysik (inte skadefrekvensen dock).

/Supen

2/15/2008 01:18:00 AM  

Håller med om mycket i artikeln, men anser att du missat målgöraren Euren.

Åtta mål förra året, näst bäst efter Paulinho på nio.

Någon annan måste ju kliva fram och göra dessa mål, men vem?
Trodde personligen efter de första matcherna att Petter skulle göra minst 10, men jag var naturligtvis på läktarn å köpte korv - som vanligt.

2/15/2008 07:06:00 AM  

En anfallare = ett måste. Det är klart tunnaste lagdelen. Re-aktivera samarbetet med Cruzeiro, där finns guld att vaska.

En mittback, ja tack. Än om det inte är lika nödvändigt.

2/19/2008 08:20:00 AM  

"En resa som väl tar en säsong, det går inte att åka snabbtåg till allsvenskan från landsortsfotbollen."

Och Allsvensk Fotboll spelas inte i Landsorten?

Hur många Guld har Stockholm jämfört med tex Malmö och Göteborg?


"Har för mig att Frankrike van VM sist med den typen av uppställning."

Fel har du, Frankrike vann inte VM sist, pga en Fransk Skalle.


"Vad hände med Sulan i din uppräkning?"

Sulan fastnade i gräset


"tänk kombinationen Martin Dahlins vevande armbågar anno 90-tal med Klebers fysik"

Väghållning vore väl mer passande än fysik, Kleber är ett Däckfabrikat inte en fotbollsspelare.

2/20/2008 07:00:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home