Tuesday, April 01, 2008

It's a dirty job, but

Allsvensk premiär, tidig apr... förlåt, sen mars, leråker (vi svär att vi såg traktorspår!), blåsigt och snöhögar vid sidan av åkern. Mot en tokmotiverad nykomling. Det kunde bara gå på ett sätt. Det gjorde det inte.

***

Första halvtimmen såg det katastrofalt ut, tyckte vi då. Det är egentligen inte många grejer vi tar med oss från första halvlek, annat än Shaabans tvåfotare framför Jörgen Wålemark (som inte är Pato) i 32:a, hur Ljungskilespelarna gratulerade varandra efter en miss som till slut gick till hörna i 42:a och Charlie Davies klack som Paulinho nästan hann fram till i 45:e. Annars rullade Bajen boll i backlinjen och Ljungskile sprang och sprang och slog djupledsbollar och sprang. Statistik är lögn, sorry Mobius, men den säger en del ibland; Hammarby hade 60-40 i bollinnehav och 2-7 i avslut.

***

Sedan började andra halvlek. Bajen rullade boll i backlinjen. Ljungskile sprang. Bajen rullade mer boll i backlinjen. Ljungskile sprang lite till. Bajen rullade boll i backlinjen och Ljungskile började jogga, särskilt den där slovaken med de äckliga hörnorna. Då började Petter Andersson och Lollo Chanko springa och sedan var det klart.

Eller, det är förstås inte sant. Man kan hävda att det var en taktisk triumf, att Hammarbys ihärdiga nötande av kortpassningsspel-på-leråker gav laget det fysiska övertaget och därmed de ytor de behövde. Och det är sant. Men bara för att det blev mål. Annars hade det varit nys.

***

Självmål var på banan redan i 49:e minuten men missade med knapp nöd. Även då med benägen assist av Charlie Davies. Är det den 13:e spelaren i år nu när Isak Dahlin är utlånad? Kan vara årets viktigaste värvning efter Shaaban. AIK skulle ha behövt sin gamle skyttekung igår.

Sedan gjorde Självmål rätt för sig. Det bestående minnet av Hammarbys första Allsvenska mål 2008 kommer nog ändå att vara Chankos min på temat "jävla snedträff igen!" efter att han slagit inlägget som David Leinar vackert lobbnickade in i egen bur. Han hade ryggen mot och missade hela showen.

Hade inte Charlie Davies varit där hade det inte blivit mål, kan man ju passa på att påpeka eftersom skymningspressen redan börjat jabba. Charlie Davies var faktiskt lite varstans och Hammarbys bästa forward idag. Ingen perfekt insats, men när vi kollar igenom våra darriga eftermatchen-anteckningar är han direkt inblandad i varje riktig farlighet Hammarby hade utom Petters soloprestation i slutminuterna.

***

Vita tröjor gör sig inget vidare på en leråker.
Shaaban var klädd i svart, och det var väldigt passande. Han kändes en aning demonisk framåt reflexräddningen i 73:e och i slutminuterna, efter att vi för ett ögonblick trott att Wålemark sparkat foten av honom, var minspelet när han reste sig ren Mefistofeles-klass. Eller kanske Ravelli-94-klass, inga jämförelser i övrigt.

***

Fan, till och med Stålhammar var riktigt bra. Inga konstiga domslut, inga onödiga kort, och han skötte gruffet mellan Zengin och Pihri exemplariskt och med pondus. Vi är i och för sig inte så säkra på att straffsituationen i första halvlek inte var straff, men vi är å andra sidan inte så säkra på att det var straff heller, så vi friar hellre än fäller.

***

Utseendemässigt i övrigt... vi vet inte, men Haris Laitinens kombination av skabbiga polisonger (på ett bra sätt) och en skitig tröja med retrotryck på siffrorna... killen börjar kännas Tipsextra. Det kan bli ett kul frisyr-år i år.
Å andra sidan bör Freddy Söderberg göra sig av med pannbandet snarast. This isn't fucking Elfsborg. Och inte Djurgården heller.

***

När Claudio Dadomo rotade igenom en snöhög efter bollen i 38:e såg han ut att fundera på om Argentinos Juniors inte var så jävla dumt ändå. Nå, han lär väl få ett par chanser på underlag som åtminstone påminner om gräs innan sommaren. Det var vår över Söder idag, och likaså i morgon, och hemmapremiären är blott en vecka bort. Till den kommer Hammarby med tre poäng efter en spelad match, och det kan fortfarande gå precis hur som helst.

Andra vi förväntar oss mer av är David, som såg väldigt avvaktande ut, Erkan, som såg övertänd ut och Paulinho, som vi såg rätt lite av. Det sista kan även sägas om Christian Traoré, men å andra sidan brukar det vara en gott betyg för en mittback när man glömmer bort honom. Klebér Saarenpää gjorde vad man kan begära - i det här skedet av hans karriär kan man egentligen inte begära mer än att han ska kunna gå, men han visade återigen att han är ett helt okej alternativ i backlinjen när han är frisk. Sulan? Han var kapten, men kändes lite seg.

***

In other news: Allt fler djurgårdare börjar inse att stadens "arenalöfte" till dem, rent krasst ekonomiskt, bara är en belastning. Det senaste utspelet i frågan är inte det minsta överraskande. Hammarbys arenafråga - tja, marken är köpt, nu återstår "bara" att presentera upplägget...

***

På det hela taget en ganska okej måndag.

6 Comments:

Klart att ni bajare är nöjda över domarn då han dömde åt ert håll mest hela tiden ;)

3/31/2008 04:08:00 PM  

Det bästa med Akalla-Tensta arenaförslaget är att det kom den 31:a och alltså inte är ett skämt!

4/01/2008 12:24:00 AM  

Inte för att man ska hänga upp sig på motståndarna under pågående match, särskilt en sån här premiärmatch på en nervös leråker, men just de där glada minerna på Ljungskilespelarna efter deras miss i första halvlek kändes som ett...friskhetstecken. "Fan, det är kul med jota!"

4/01/2008 12:25:00 AM  

Klart domarn dömde åt vårt håll mest hela tiden, då Ljungskile hela tiden var steget efter i alla närkamper (även vid straffsituationen) Tacklingar bakifrån är inte tillåtna. Inte heller rena kapningar. Det hade Stålhammar koll på.

Vad det gäller Tjurgårdens alternativ till arenaplacering så SKRIKER de delade arena. Allt annat vore en riktig högoddsare. Just därför vore det underbart om en finansiering kunde vara klar pronto, så att vi i så fall kan bjuda in dem på våra villkor.


/Flugan på väggen

4/01/2008 03:27:00 AM  

Strålande analys GVSU! Tycker faktiskt Klebér gjorde ett riktigt bra jobb, relativt sett. Dom där långbollarna kan bli ett riktigt bra vapen att alternera med, om bara någon kan ta emot dom. Charlie var bra igår, men har fortfarande stora problem med bollmottagningen.

4/01/2008 04:39:00 AM  

Hjälp den här killen att välja Stockholmslag. Gnaget eller Järnkaminerna får inte vinna denna omröstning:

http://beiersdorfbloggen.blogspot.com

/Bajen4ever

4/01/2008 12:23:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home