Wednesday, August 01, 2007

Bergman revisited

Under tio minuter befann vi oss i en svartvit femtiotalsfilm, och den här gången var det definitivt Det sjunde inseglet. Vi såg Döden. Vi såg Döden göra high-five med alla på pressläktaren, vi såg Döden smyga ner på planen och viska något i Fröjdfeldts öra, vi såg Döden lägga en benig hand runt Bosse Gentzels axel och säga "Det här gjorde jag väl bra?", vi såg Döden på varenda löpsedel, varenda förstasida och varenda rubrik.

Sedan skingrades dimman och efter det såg vi bara ett par jävla idioter som med hjälp av hela klacken togs om hand av ordningsvakterna.
Sedan såg vi fotboll igen. Det var bara marginellt bättre. Fan tro't om inte Döden stod och bläddrade i en taktikpärm och pekade och gestikulerade bredvid Åkeby. Eller så var det bara en andretränare som såg lite konstig ut.

***

Från där vi satt såg vi alltså inte vad som hände. Vi såg bara en avbruten match.
Nu har vi sett vad som sades efter matchen, att matchklockan aldrig ens stoppades, vi har hört Fröjdfeldt säga att spelavbrottet var en markering, att det aldrig förelåg någon risk, och att den inkastade ölen inte var värre än vad som händer i i princip varje match, vilket i sig är ett ganska sorgligt uttalande, men likaväl sant och därmed borde det värsta vara över när mediestormen lagt sig.
Å andra sidan tänker inte vi känna oss säkra på att vad som egentligen hände hindrar Svenska Fotbollsförbundet från att utdöma spel inför tomma läktare eller någon annan piffig påföljd, snarare än de 10 000 (?) kronor i böter som är praxis.
Oavsett vilket blir det en jävligt dyr öl.

***

Men det kan vara nyttigt att stirra Döden i ögonhålan ibland, särskilt om det bara är en skräckfilm. Någon, inte alla, för det finns hopplösa fall överallt, kanske tänker till en extra jävla gång framöver innan vederbörande slänger in en plastmugg, ett mynt, en tändare, en banan, eller en boxervalp på planen.
Vår åsikt i frågan är allmänt känd. "Vår läktare - våra regler", fine, men planen tillhör spelarna och domaren. Alltid. Nästan undantagslöst. (om slutsignalen just gått och man vunnit någonting fint; i så fall hakar vi nog fan på över staketet).
Vi hoppas också att man är konsekventa nog att agera på samma sätt händer om föremålen kommer från till exempel AIK:s (dröm vidare), Djurgårdens, Helsingborgs, eller Kalmars hemmaläktare... *)
...för annars är den här markeringen en jävligt innehållslös liten tunna till spektakel, som endast tjänade till att sätta skräck i många tusen grönvita fotbollsälskare i tio minuter och sedan var det över.

Nu hoppas vi också att vi slipper skriva något mer om de där tio minuterna framöver. Vi är inte riktigt säkra på det.

***

Det hade varit roligare att börja med att snacka om första halvlek. Om att Benny Lekström fick hålla nollan igen, på riktigt den här gången. Om att Egurens tehuva var en av de jävligaste huvudbonader vi sett. Om Traoré, som inte fått oss att sluta sakna Max men fått oss att börja inse att det finns ett liv efter honom. Om att Erkan börjat vakna ur vinterdvalan. Om att David också gått ur idet. Om Sulan, Sulan, vår kapten, om José, Haris, Petter, Paulinho (ett vackert "den gamle Pålle"-mål och vad som faktiskt såg ut som en rätt patetisk svandykning... av en så snäll kille..? nå, mål räknas högre), Chanko (alltid Chanko!), om Dubbel-Gurra, Jocke Jensen och debutanten Keyser Sosseh, om vad vi sade igår, tyst och förläget, absurt nog när vi snackade om GAIS:

De är nog rätt underskattade som lag ändå, och de har ju en av Sveriges smartaste tränare... fast fan vet om inte vi har det också.

och om att, med reservation för framtida bestraffningar från förbundet (alltså, vi tar det i fetstil nu så alla fattar: Det blir inget poängavdrag för spelavbrottet, men de har säkert slipat stadgarna ordentligt inför hösten), kontraktet, med tolv poäng ner till strecket och elva omgångar kvar, nog är säkrat nu.

*) Malmö och Göteborgslagen, då? Nä, de har ju löparbanor...

10 Comments:

word

8/01/2007 02:48:00 PM  

En drastisk lösning vore ju att sätta upp pelxiglas runt hela läktaren. Kan bli lite jobbigt då solen skiner, fast det gör den ju så sälla nu förtiden. Vi får nog invänta löparbanorna ändå..

8/01/2007 03:03:00 PM  

Du hann ta tehuvan först. Det var det enda jag kunde tänka på när Eguren sprang omkring med den där hiphopkondomen på skallen.

8/01/2007 03:22:00 PM  

soulsken: Kul att vara först NÅN gång...

8/01/2007 03:24:00 PM  

Jag tordes inte skriva det då (efter BP i vintras och före Erlands skada), och jag törs nog inte skriva det nu heller. Men i valet mellan Erland och Benny, så har det varit ett ganska enkelt val för mig.

Erland MÅSTE byta efternamn och förstå det själv. Han klappar ihop i annat fall. Han måste fatta att det är han som ska prestera och inte farsans son.

Det är så jävla fint spel ikväll. Jag VISSTE att om bajen höll igen de sista 15 så skulle det kunna bli rätt roligt i höst. De höll igen. Det blir roligt i höst.

Det var nog verkligen det där "jävlar anamma" vi såg ikväll. Och Bennys tipp över ribban... När han visste vad som stod på spel...

Fy fan.

Jag törs inte skriva det nu heller.

8/01/2007 04:19:00 PM  

Sen vet ju alla att fröjdfel(dt) älskar att skapa rubriker.

...hörde också att Djurgården kastade ut, stängde av i två år och polisanmälde en kille efter att ha kastat en tändare på en publikvärd. Nolltolerans. Älska inte hata. Bra gjort av dom kan jag faktiskt säga.

underbar läsning, btw.
"Eller så var det bara andretränaren som såg lite konstig ut." hahaha

8/01/2007 04:34:00 PM  

Benny har släppt in en balja på fem matcher. Det går inte att snacka bort ens för den mest Benny-negative. Och räddningen på skottet med bara någon minut kvar var helt makalös. Fattar inte hur han hann med att reagera på den.

Skön arbetsseger hur som helst. Helt ruggig stämning sista 20-25, jag är helt övertygad om att vi på läktarna, ja alltså vi som inte hade Parkinsons sjukdom i den hand vi höll ölglasen, hjälpte till att fixa tre pinnar i dag. Fy fan så Haris kämpade på slutet, killen var totalt dödstrött men sprang i alla fall som om det gällde livet. Plus också till Erkans inställning, funkar inte spelet hundraprocentigt kan man alltid jobba hårt och det gjorde han framför allt i andra halvlek. Däremot blir jag trött på att Petter Andersson ibland är så jävla rädd om fötterna i närkamper och att han inte tar emot samma som han ger utan i stället vänder sig mot domaren och slår ut med armarna trots att han själv bufflar lika mycket som motståndaren (som tex ett par gånger mot sidleds-Danne i andra halvlek i dag). Skärpning där, tack!

Måste annars säga att det är dags att omvärdera MFF. De har fan i mig inte mer än ett mittenlag. Junior och Johansson på topp håller bra nivå, men mittfältet och backlinjen? Anders Andersson är kort i rocken, inte särskilt bra på huvudet och dessutom långsam - och ändå är han egentligen det enda de har som mittback bredivid Dixon (som för övrigt inte heller är sådär enormt stabil alla gånger). Sidleds-Danne glimtar till emellanåt men skapar inte mycket offensivt, Jon-Inge Höjland dansade en sommar för ett par år sedan, Yxel Osmanovski har väl knappt gjort en enda bra match sedan han återvände osv osv. Nej, MFF har inget särskilt märkvärdigt lag.

8/01/2007 05:27:00 PM  

Inne på samma spår som dig GVSU. Vad hände igår som inte händer 4 gånger varje match? Solnalaget är nog värst i klassen men få är fria från skuld.

Jag hoppas också att den här sortens avbrott blir vanligare från och med nu, så att skiten försvinner.

8/02/2007 02:45:00 AM  

"Nu hoppas vi också att vi slipper skriva något mer om de där tio minuterna framöver. Vi är inte riktigt säkra på det."

Jag gissar på att GVSU nog kan lämna ölmuggen snart. DIF:s snusdosa är ju redan glömd. Jag känner att jag inte gärna vill förlänga en diskussion där alla tycks vara överens. Rätt blåst, rätt gubbar togs omhand (antar jag!) och förhoppningsvis ett straff som står i proportion till vad som skedde. Typ.

Därmed kan jag byta till det fotbollsmässiga. Den anonyme som konstaterade att MFF verkar vara ett mittenlag är nog rätt ute. Jag tippade MFF som etta och Bajen som ...långt ner och efter att ha sett rätt många matcher i år är jag helt med på anonyma analysen av MFF. Men Bajen då? Tja, efter TÅ:s avhopp (vilket jag fortfarande tycker är värre än era målvaktsbekymmer) räknade jag med att det bara serverades gravöl på Kvarnen. Förra årets bronspengar kan vara inom räckhåll. Det trodde jag inte. Ja, jag tar gärna emot lite spydigheter om ni har några. Jag är varken någon större tippare eller tänkare... :-)

8/02/2007 04:46:00 AM  

Kan ingen använda sin inneboende huligan till att sätta munkavle på Bengt Madsen...
Please.

8/02/2007 02:26:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home