Saturday, April 14, 2007

Arbetsro

Hade resultatet inte gått Bajens väg hade rubriken varit klockren - "Vi hade i alla fall tur med vädret". Nu sparar vi den tills Kalmar kommer till Söderstadion för har det inte gått åt helvete förr så går det åt helvete då.

Med detta sagt, ska vi sammanfatta ett antal saker.

3-0.
Ett turmål av Paulinho, men bra målskyttar har tur. De står på rätt plats vid rätt tillfälle, och hur mycket som är Svenne Berka som spelar tärning och hur mycket som är intuition och näsa är omöjligt att avgöra i efterhand.
En lysande individuell prestation av Erkan Zengin, med tanke på hans kommentarer efter matchen kändes det väl lite överdrivet kaxigt att tunnla Fredrik Persson, men eftersom det funkade är det förmätet att klaga.
Och Sebastian Eguren använde huvudet igen. Just Eguren hade vi en del funderingar om i första halvlek. Tidvis drällde han med bollen på ett nästan spektakulärt sätt, men som det gick över.

***

Det enda som verkligen RÄKNAS i en match är resultatet, och därför ska vi inte gnälla mer än nödvändigt över de frågetecken som inte rätats ut i och med Hammarbys första vinst i en tävlingsmatch sedan, öh, Öster i omgång 26.
Men det behöver sägas: Försvaret ser fortfarande tidvis mer än lovligt darrigt, ostrukturerat och okoncentrerat ut, och att bjuda på sådana lägen som det bjöds på håller inte mot en anfallskombination som är lite mer kompetent än Mensah/Sundin (Mensah, vilken kuf det var!) - sannolikt håller det inte ens mot en sådan hysteriskt överskattad anfallsduo som Figueiredo/Hulsker.
Där finns något att jobba på de närmaste nio dagarna. Det är ingen vild gissning att Christian Traoré får 90 minuter i cupen mot IFK Malmö, och det ser vi fram emot. Nej, vi tror inte att han är en "frälsare", men han är en både hyfsat snabb och hyfsat rutinerad utpräglad mittback, och det känns inte helt fel i dagsläget.

Och Hammarby tappar fortfarande matchen helt i onödan i vissa lägen. Fram till Tidaholm var andra halvlek en enda utdragen plåga, sedan gick det över.

Men sedan ska den som blickar tillbaka på tiden under Linderoth i ett rosa skimmer komma ihåg att spelet, även i många viktiga matcher som slutade i seger, snarare gick i nyanser av brunt. Här är ett konkret exempel, som aktualiseras ytterligare av att Trelleborg, enligt den bakvända logiken, tar Östers plats i den där historiska jämförelsepseudostatistiktabellen.

Efter två omgångar av denna (GAIS borta, Trelleborg/Öster hemma) ligger Bajen fortfarande på +-0 poäng, med +1 i målskillnad; denna är 4-1 jämfört med 4-2 förra året). Vad detta nu kan betyda.

***

Men det fanns glädjebesked också. Även utöver resultatet. Om det var någon som tvivlade på att Bajen fortfarande berör och har Sveriges bästa klack, och jo, även vi har tvivlat, tidvis, efter hösten, borde publiksiffran och sånginsatsen ha tejpat igen tvivlarnas munnar för ett tag framåt.
Vi tar med glädje på oss dumstruten och hoppas att den sitter kvar även när det blåser motvind.

***

Andra glädjeämnen, för holy hell, Bajen vann med 3-0, och det är dem vi ska fokusera på:
- Charlie Davies! Inte för att han hade mycket boll, eller ens deltog i spelet särskilt ofta, men när han deltog, så nog jävlar hände det grejer. Vi ser aldrig fram emot derbyn - av alla ångestupplevelser man kan föreställa sig är derbyn de värsta - men nog fan ska det bli en treat att få se honom i 90 minuter. Till och med i 90 minuter på Råsunda.
- Emil Johansson. Okej, vi tar på oss dumstruten igen, och hoppas att den sitter kvar när han får möta motståndare av högre klass. Skönt också att skadan, som såg riktigt, riktigt, RIKTIGT otäck ut, inte verkar vara allvarlig.
- Dubbel-Gurra, som visade att han inte tänker ge upp sin vänsterbacksplats utan vidare. Sanningen är ju att efter bytet kändes Bajens försvarslinje mer stabil, men det kan ju också ha berott på att Trelleborg tröttnade...
- ...för det gjorde de. Det har snackats mycket om fys den här vintern, både om nya upplägg (officiellt) och om svaga testresultat (inofficiellt) men idag var det ett lag som höll i 93 minuter, och det laget heter Hammarby.
- Och sedan fanns det intentioner. Det fanns en spelidé, det fanns vägar till avsluten, och den här matchen var Bajens i 60 minuter, vilket är ett fall framåt mot 30. Erkan kom mest till sin rätt i slutet, men den som väntar på en dribblingsräd i straffområdet följt av ett kliniskt avslut väntar aldrig för länge.

***

Men: Det är 24 matcher kvar, förlorar vi dem åker vi med 99,99999 procents sannolikhet ur lik förbannat.

***

Har läst ett antal efter matchen-krönikor från the usual suspects och de har en intressant detalj gemensamt: Jeffrey Aybunn*) nämns inte med ett ord.

Det borde vi egentligen uppmuntra genom att undvika att nämna honom, vi också, men till de supportrar som stormar över att han undvek att tacka klacken efter sina tre ganska onödiga minuter på planen, vill vi bara säga att det väl var ganska smart av honom, med tanke på att de flesta av Bajens supportrar tycks ha greppat att sanningen inte är vad som står i tidningarna och därmed slapp bua ut honom...

...nu släpper vi ämnet tills nästa overtramp, som Ekwall en gång uttryckte det.

*) det namnet, snarare än Aubynn (som Hammarbystavar det) och Obeng (som Svenska Fotbollsförbundet stavar det) stod på hans tröja. Har Börje börjat mobba honom... också?**)

**) Ironi funkar inte på nätet, men vi försöker ändå.

2 Comments:

Var Bajen superbra i går? Nej.

Var backlinjen tokstabil? Nej.

Skapade Bajen massor av chanser? Nej.

Ska vi räkna bort Bajen från toppstriden? I helvete heller.

Nio gånger av tio brukar det heta något i stil med "att vinna när man inte spelar bra är ett tecken på styrka", och trots två rätt så knackiga insatser har Bajen fyra pinnar och 4-1 i mål - men ändå letar kvällstidningsmurvlarna efter krisvinklingen. Den darriga backlinjen till trots har Bajen, genrepet inräknat, bara släppt in ett mål på tre matcher. Visst, inte världens bästa motstånd i de tre matcherna - men ett stort jävla steg framåt från fem insläppta på arton minuter mot BP. Det tar alltid lite tid att spela ihop ett nytt försvar, men det blir stadigt bättre. Och förresten - friläget i första halvlek var INTE backlinjens fel utan Mikkel Jensens när han var på väg in i en situation och plötsligt avbröt satsningen vilket lurade både Sulan och José. För övrigt var det tre liknande missförståndssituationer i första halvlek i går och vid samtliga tillfällen var Mikkel den ena parten, och det är lite för många gånger för att det ska vara enbart en slump.

Det finns utan tvekan mycket att förbättra i Bajens spel, men glöm inte att se det som faktiskt stadigt blir bättre. Det finns mer att ta av och det här kan bli riktigt bra till slut.

4/15/2007 01:19:00 AM  

Vad är då sanningen med Aubynn?? Sorry om jag missat nåt men jag har inte en susning

/Fjärten

4/16/2007 07:21:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home