Monday, July 17, 2006

Brunrosa skimmer

Låt oss först av allt slå fast, som så många gånger förr, att det rent spelmässigt till åtminstone 90% var en skitmatch. Men skitmatcher som slutar i tre poäng är sådana man i efterhand betraktar med ett filter i den färg som rubriken här ovan anger.
Nåväl. Skimret har inte lagt sig, så vi gnäller ikväll, även om det är ett gnäll som ska ses mot en fond av glädje och lättnad och kanske lite kvardröjande hybris.

Vi brukar ju snöa in på någon mer eller mindre ovidkommande detalj per match och ge den rent löjligt ödesmättad mening, och i det här fallet är valet enkelt. Ante Covics ribba.

(någon kommer att göra sig lustig över det där)

Hur som helst, jakt på reducering, ett plötsligt friläge, målvakten gör en idiot-reflex-spasm-rörelse, bollen tar i ribban, studsar en gång framför mål, och vrider sig i en fysiskt i princip omöjlig båge över kortlinjen, utanför stolpen, och utom räckhåll för eventuellt framrusande andrabollsjägare.
Vi har sett de där ribb- och stolpträffarna som trotsar fysikens lagar förr. Men då brukade de drabba Bajen. Nu frälste de Bajen. Något kan vara på väg att hända.

Bäst i Hammarby: Erkan. Men lite målkåt mot slutet, kanske.
Och Ante var fri från jetlag. Och hade målramen på sin sida. Tack för det.
Jeff höll klassen i en halvlek idag, och det är helt okej för att vara han. Det räckte ju.

Så fick vi då se Castro-Tello i Allsvenskan för första gången. Inte för att han fick så värst mycket tid på sig, men såvitt vi kunde se blir det fler chanser inom kort.

Pablo kändes lite obekväm i rollen som offensiv mittfältare. Samba-Erik kändes å andra sidan som logdans.

Vad gäller Paulinho låtsas vi som om den här matchen inte ägde rum och PFO gjorde det väldigt bra vid 2-0 men syntes inte så mycket i övrigt.

Det pratas om kris på mittfältet, det pratas om kris i anfallet, men frågan är om inte Bajens svagaste lagdel, av matchen att döma, är försvaret. Dubbel-Gurra är inte en färdig allsvensk spelare, Petur letar fortfarande efter formen han tappade ungefär när han blev frisk från bihåleinflammationen (var det bara snor de tömde hans huvud på?), Stoor gör en ny okej match (även om han var bättre i våras) men kan inte bära upp hela linjen själv, och Max...

...det kändes lite som en inverterad version av den Max vi lärde oss hat-älska när han tog sina första stapplande steg på Allsvenskt gräs 2002. Då var han tidvis lysande, men gjorde något individuellt idiotmisstag per match - ofta tyvärr i avgörande lägen. Idag var han tidvis usel, och gjorde en lysande individuell - och, känns det lite som, avgörande - prestation.

Senaste gången vi såg så många loja spelmoment, felbeslut och positionsmissar från Hammarbys most valued player var den där gången när han inombords sprang in med hög svansföring på Stadio Dragao samtidigt som han egentligen lallade runt i kvartsfart på Söderstadion mot Elfsborg.

Har någon lagt bud igen?

Vi hoppas att de scouter och managers som kan ha funnits på plats insåg sina misstag och gick hem efter 55 minuter (efter luftnicken mot Bennett skulle vi knappast kunna klandra dem!). Och att de håller sig borta i nästa match; då behöver vi en fokuserad Max i 90 minuter, utan Silly-tomtar på loftet.

I själva verket behöver vi nog all tur vi kan få där borta.

Men Bajen vann, och det var gott.
Och även efter omgång 11 kommer Bajen att leda Allsvenskan. Så mycket vet vi.
Och där sänker sig det brunrosa skimret slutgiltigt över Söder.

***

Till sist; det ni alla väntat på: Lite Helsingborg-bashing så där i förbigående.

- Säga vad man vill om Häcken, men bättre partycrashare är svårt att tänka sig. Åtminstone så länge partyt är någon annans. Det var många år sedan vi gladde oss åt ett mål av Hasse Guldsits, men idag gör vi ett undantag.
- Henrik Larssons samtliga matchtröjor ska auktioneras ut under hösten. Fortsätter det så här kan den resulterande deflationen bli av ett närmast unikt slag - något som Sulan kan skriva doktorsavhandling om. Medan han spelar vidare i Bajen, förstås.
- Och Peter Swärdh uppges vara på väg att bli ny förbundskapten i Sierra Leone. Fast efter femton års inbördeskrig och två miljoner dödsoffer - har inte det landet haft nog av lidande?

8 Comments:

Känns som att kraven på Max blir ite väl höga ibland. Ok, ett par galna saker bjöd han på, men gjorde samtidigt uppp mot 20 brytningar i och kring straffområdet.
Och Petur var ju inte mycket hjälp.

Åh Erkan vår Erkan! När Zengin har bollen händer nåt.

7/17/2006 02:35:00 PM  

Kraven blir höga därför att vi vet vad han kan. Det här var andra raka matchen där vi verkligen inte kände igen honom.

Förrän i 59:e då. Han gör inte så många mål men ALLA är snygga.

7/17/2006 02:40:00 PM  

Pablo obekväm? Tyckte han var riktigt bra i första halvlek, helt i klass med Erkan då. PFO var däremot väldigt osynlig som forward, han hade det där friläget i början.. Inte mycket mer. Paulinho gjorde iof inte heller nån jättematch. Tycker ändå Pablo tillhörde dom som verkligen försökte, och lyckades komma till en del avslut. Plus för mottagningarna också. I övrigt håller jag med.

7/17/2006 02:46:00 PM  

Nåja. Nu fanns det ju ingen småländsk andrabollsjägare så det enda som skulle hänt om studsen varit normal är att Bajen skulle vunnit hörnstatistiken något klarare. Jag tycker verkligen det skilde betydligt mer än en ribba-ut mellan lagen. Möjligen skulle vi varit hetare i boxen.

7/17/2006 02:54:00 PM  

AndersTh: Men ser du inte skönheten i metaforen? Om någon var framme på andrabollen eller inte spelar ingen roll. För hade läget uppstått MOT Bajen, säg 2002 eller 2004, kan du ge dig fan på att bollen inte hade vridit sig över kortlinjen, och att motståndarlaget hade varit etta, tvåa, trea och fyra på andrabollen.

7/17/2006 03:33:00 PM  

Jo, okej, jag hajar. Jag tyckte bara du gnällde lite mycket om spelet. Jag tyckte det var klasskillnad. Visst, det berodde väl mest på att Öster var riktigt usla, men ändå.

7/17/2006 04:11:00 PM  

Känns väl ganska kanon att ta tre pinnar och samtidigt veta att ingen i laget blev mer attraktiv på spelarmarknaden! För mig får det gärna fortsätta så!!! :)

7/17/2006 04:17:00 PM  

En dag på jobbet för Bajen. Och det är de matcherna man måste klara av ifall man vill vinna. En STOR skillnad mellan årets Bajen och 2005/2004 är att man i år även vinner skitmatcherna (utom mot Kalmar, dårå). Jag oroas inte särskilt mycket av det lite halvsega spelet i går, då är jag mer oroad över att Max i de senaste matcherna faktiskt har varit långt ifrån den vi är vana att se. Vi får väl se hur det ser ut mot Elfsborg på tisdag, det blir en mycket större värdemätare än Öster.

7/18/2006 03:09:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home