Saturday, March 31, 2007

Försöka duger

Den här AgentDirekt-artikeln förtjänar att bevaras för eftervärlden. Notera följande fråga:

Det handlar inte om någon paniklösning och förtroendekris gentemot Erland Hellström som ändå såg lovande ut i sin comeback?

Wow. BÅDE "panik" och "kris" i samma extremt ledande fråga. Den här artikeln var "skriven" redan innan Thom Åhlund ringdes upp, och egentligen är det enda uppseendeväckande att den skrevs trots att vinkeln inte höll. Nu blev den bara smålöjlig och ett rätt skojigt monument över deras egen tendentiositet (eller heter det "tendentiÖsitet"?).
Såg Ola Erland spela på Cypern, förresten?
Thom Åhlund har förresten helt rätt i sakfrågan, förstås. Men det är ju ingen överraskning eftersom det åtminstone på papperet är en mycket bra lösning för nästan alla parter.

***

Okej Urban, du vinner, han heter väl K-I-N-G-S-O-N, då. Om han påstår det själv. Men i Ghana kallas både han själv och hans bror för Kingston, så det är faktiskt inte så jävla lätt att veta. Kan vi inte bara enas om att kalla honom Faruk och gräva ner stridsyxan?

***

Naturligtvis kommer inte Richard Kingson att spela i Hammarby i höst. Hans (och hans agents) enda syfte med den här flytten är att få speltid och visa upp sig inför större klubbar. Är han så bra som Hammarby hoppas sticker han, är han en flopp så vill Hammarby ändå inte ha kvar honom.
Sluta dröm redan nu.

***

Apropå det här med EU-spelare och andra: Hela debatten om Cotonou-avtalet och dess tänkbara framtida konsekvenser har antagit ganska absurda proportioner. Men även utan det värsta dravlet känns det som om många tar denna "revolution" på alldeles för stort allvar.

Idag får svenska lag använda max tre icke-EU-spelare. Hur många spelare från de länder i Afrika och Karibien som omfattas av Cotonou-avtalet använder man idag, och hur många har verkligen lyckats i Sverige genast och/eller under en längre tid (åtminstone en säsong)?
Shelton, Stephenson, Touray, Makondele, möjligen Bapupa, Boateng, fast det tog ett tag. Och så Häckens liberianer (jaja, två av tre spelar numera på annan ort) som numera räknas som EU-spelare (det gör väl Makondele, Bapupa och Touray också för den delen?). Kommer fan inte på några fler. Oyuga? Preko? Njae.

Jo! Kingson, men det är bara en from förhoppning.

Fotboll är så mycket mer än summan av delarna. Ett lag är så mycket mer än elva aldrig så individuellt skickliga spelare. Att värva sex-sju billiga afrikaner eller karibier är inget automatiskt framgångsrecept, ingen klockren väg till framgång, och alla värvningar blir inte Luton Shelton...
...hörde vi någon säga Aaaaaluspah!

Visst kommer det att kännas frestande hos många klubbledare att hitta en "quick fix", men haken är att den inte finns. Så funkar inte fotboll. Om man inte har ett par miljarder över och kan välja precis de spelare man vill.
En talang måste backas upp, formas, vårdas, smälta in i laget. De klubbar som fattar det kommer inte att panikvärva nuttifnutton budgetspelare, ha fjorton olika språk i truppen och tro att allt löser sig bara tränaren skriker lite högre.
De klubbledare som å andra sidan tror att det verkligen funkar så kommer snart att lära sig hur dyra budgetvärvningar kan bli om man inte ser upp.

För ärligt talat - varför skulle de bästa spelarna välja Sverige när de kan få dubbelt så mycket pröjs i Danmark och ännu mer när de stora ligorna gör sin juridiska dans och aktiverar avtalet (det kommer - tro oss)?

Så länge inte svenska klubbar har samma ekonomiska muskler som FCK, Rosenborg och ens det holländska mellanskiktet kommer Cotonou-avtalet som mest betyda att det dyker upp ytterligare några provspelare i Sillys sista skälvande minuter, särskilt bland nykomlingar och andra desperata klubbar.

De klubbar som kommer att vara mest framgångsrika är de som har vett att ta den långa vägen, att spela in talanger, forma och slipa lagbygget tålmodigt och långsiktigt och krydda det med spetskompetens utifrån när behovet finns.
Det är framgångsreceptet. Inget annat.

3 Comments:

hehe... var inne på samma spår angående importer :-) Du hann helt klart publicera innan mig.. :-)

3/31/2007 06:41:00 AM  

Skönt, för en gångs skull. Du brukar ju vara på hugget. ;)

3/31/2007 10:53:00 AM  

Roligast i agentpojkarnas interjuv var nog ändå frågan om "Erland står bakom det här beslutet". Ungefär som om en medlem av spelartruppen skulle ha mandat att stoppa en rekrytering med motiveringen att han inte vill ha någon konkurrens på sin position...

3/31/2007 11:40:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home