Monday, March 19, 2007

Nya vindar igen

Precis när snö- och hagelstormarna drog in över Stockholm började det tisslas och tasslas om att Thom Åhlund lämnar sin post som assisterande tränare i Hammarby.

Det visade sig stämma.
Det är, givetvis, inte bra.

Det är inte bra att ytterligare en aspekt av den lilla kontinuitet som finns kvar efter laget som kom trea 2006 försvinner, det är inte bra att det sker nu, precis när Bajen åtminstone utåt sett börjat få ordning och lugn och ro.

Men minst bra av allt är att Thom Åhlund, en Bajenlegend med 17 år som spelare och ledare i klubben, väljer att ge sitt officiella "eftermäle" till en fucking TT-journalist. "Jag har haft ett energiläckage. Jag köper inte den riktning som Hammarby har tagit och har därför bett om att bli entledigad [...] Mitt beslut bygger på hur hela Hammarby fungerar, hela bolaget. Mer vill jag inte säga."

Jotack, det var ju givande. För Lühr och Lundh och Laul och Lundin och hela drevet av fotbollsjournalister som inte har efternamn som börjar på L var det jävligt givande. Nu kan det spekuleras fritt och vilt ända fram till seriepremiären. Toppen.
För oss som faktiskt glöder och blöder för vår klubb var det en loska i ansiktet. Och jävligt ovärdigt. Antingen talar man ur skägget eller så håller man käft. Det gäller även legender.

Vi snor ett par tänkvärda citat från Dirk Pitt som avslutning:
Va fan jag säger som Runa att jag hade fan kapat en kroppsdel för att få representera Bajen. Det sista jag skulle göra är att hoppa av 1 månad innan allsvenskan för att jag inte gillar vissa beslut.

Som om det inte räckte med den jävla bandyn.

34 Comments:

Trots att man är Bajare och alltså van vid en "Bajen är bäst, skit i tabellen"-attityd, så börjar det kanske bli dags att få ont i magen nu...

Läser man mellan raderna, och just pga att det verkar pysa över lite (till TT) för Thom, så måste det ju betyda att det finns skäl...

Ingen rök utan eld, typ..

Äh va fan! Upp med hakan! Det som hände igår hände ju inte heller..

Heja Bajen!

3/19/2007 09:57:00 AM  

Gvsu, är det inte bättre att han framför sin kritik till dem det berör i stället för till en tt-journalist?

3/19/2007 11:31:00 AM  

När Thom pratar om att han inte "köper klubbens riktning" låter det som kritik mot Hammarby som organisation, varför vill han då jobba kvar i organisationen?


Väldigt oroväckande om det är TG som är orsaken.....

3/19/2007 11:34:00 AM  

Nädå, var inte oroliga för att det är något i Bajen som är orsaken till att Åhlund lämnar. Det är såklart medias fel den här gången också. Media som i vanlig ordning hittat på, eller i möjligaste mån överdrivit, allt dumt om trevliga Bajen.

3/19/2007 11:45:00 AM  

Expert: Har du ett efternamn som börjar på L? (No offense.)

Hähähä...

3/19/2007 02:48:00 PM  

Nädu, garanterat att the experts efternamn börjar på E. Usch, börjar verkligen hata den där självgoda skåningen på riktigt. Så uppblåst, sån brist på självinsikt och självkritik så man blir riktigt spyfärdig. Han som har mage att kritisera annan media för att sakna publicistisk heder, trovärdighet o "sed". Han som vill minska yttrandefriheten för att även han som offentlig person får sin beskärda del av "osanningar, dynga, förtal o annat skit". Men det är väl medias fel din jävla tomte!? Att du som journalist kritiserar yttrandefriheten är för mig en gåta, men å andra sidan glider du längre och längre ifrån den rollen. Och lägg ner ditt epitet "snacketony". Nån större dyngspridare och skitsnackare än dig är svårt att finna.

3/19/2007 03:35:00 PM  

Att TG, Janne Mian eller Jeffgate skulle vara orsaken till Åhlunds avhopp kan vi utesluta iom att Åhlund själv säger att "energieläckaget" på gått långt innan TG var aktuell.

Vad har då varit den röda tråden de senaste åren och som blivit extra påtagligt på sistone...?
För mig är det självklart, den eviga snålheten att inte satsa på truppen.

Förra året gjorde vi 5.4 miljoner plus. Sedan dess har vi sålt Max för runt 10 mille. Ändå står vi med en tunn backlinje och ett tunnt anfall. Förmodligen det tunnaste vid denna tidpunkt under detta millenium.

Vem är det åker förts till rakning när poängen inte ramlar in? Jo huvudtränaren och...*trumvirvel* assisterande tränaren.

Hade jag varit i Thoms kläder och år på fått jobba med en på pappret ganska tunn trupp (och gjort det bra genom åren) och nu när det finns rekord mycket pengar behöva mönstra en rekord tunn trupp så skulle även jag blivt less.

Jag hittar ingen annan anledning än oförmågan att investera i truppen som orsak bakom Thoms beslut.

/Jimmy

3/20/2007 12:35:00 AM  

Säsong efter säsong har man hört folk prata om att Bajen måste bli mer professionella - jag tror att det är just precis det Tony G försöker införa. I Sverige har klubbar under många år skötts mer eller mindre av en hel kommitté av människor, dels har man en sport/klubbchef, dels har du tränaren och sedan har du styrelsen som många gånger vill lägga sig i (kolla bara på AIK:s förfall när styrelsen till och med bestämde spelsystem) och det blir ineffektivt och långsamt. Mitt intryck är att Tony vill ta ett helhetsgrepp och vara mer som en manager i brittisk tradition, och jag tror att det är helt rätt väg att gå. Allsvenska spelare är i dag professionella med löner som en vanlig knegare inte ens kan drömma om, nu är det dags att leva upp till det inte bara i lönekuvertet utan i allt klubben gör.

Jag tror att Bajen är på helt rätt väg. Förändringar är inte smärtfria, så är det bara. Det kommer inte att bli någon topplacering i år, men jag tycker att Tony verkar ha sunda idéer som kan bli framgångrika på sikt.

3/20/2007 12:47:00 AM  

Även om det kan vara som Jimmy skriver att det är ovilligheten att satsa på truppen som är orsaken, så tror jag med på att Thom saknar "föreningstänket". Som Friedman sa i senaste 08 och som Äpplet sagt flera gånger förut så skiljer sig inte driften av Hammarby Fotboll AB från andra aktiebolag (något jag tycker är i grunden rätt) och det påverkar nog stämningen i viss mån. Tycker också att man sett tendenser till att organisationen fått en mer proffitionell känsla bara senaste året (vilket jag återigen är mycket glad för)

/F

3/20/2007 01:24:00 AM  

F.

Att Åhlund saknar "förenings tänket" kan knappast vara något som får honom att avgå 3 veckor innan premiären.

Detta skulle han isf tänkt på för månader sen när han valde att fortsätta bervid TG.

Jag tror stenhårt på oförmågan att satsa på spelare är orsaken och att tränarna är dom som blir hängda om poängen inte ramlar in. Det är den enda teorin som stämmer med de uttalanden man läst om.

TG, Jeffgate och Mian problemen har alla uppkommit i EFTERHAND och har inget med saken att göra (iaf inget avgörande)

/Jimmy

3/20/2007 01:35:00 AM  

Du kanske har rätt

Jag är i alla fall optimist och tror att det kommer bli rätt bra ändå :-)

Vi kanske blir lite svajiga i spelet och resultaten men jag tror stenhårt på en femte-sjätte plats

/F

3/20/2007 01:55:00 AM  

F.

Jag är realist och har lika svårt för optimisterna som för pessimisterna. No offence.

/Jimmy

3/20/2007 01:57:00 AM  

Tror TÅ förlängde sitt kontrakt med någon fom av "känsla" att han skulle få ta över efter AL. När det inte blev så kom besvikelsen som tidvattnet.

PS. Känner inte TÅ och har ingen uppfattning om honom som person. Verkar vara omtyckt av spelarna. Det vet jag. Men tittar man på hans resultat som förstetränare är dom inte direkt imponerande. Inte enda serieseger.

Vad gör Peter Gerhardsson?

3/20/2007 02:14:00 AM  

Åhlund hoppade ju själv av racet kring Linderoths efterträdare långt innan Tony var utsedd.
Så det lär han ju inte vara pissed om...
Gerhardsson har fortfarande arbetsuppgifter i staben bakom Stuart Baxter, framför Henrik Larsson.
Min man är Eskil.

3/20/2007 03:11:00 AM  

Den här frågan är främst riktad till Grönvita sidan upp, men alla är välkomna att svara.

Jag reagerade på att du är förbannad på Thom för att han snackat med TT. Har det slagit dig kanske att Thom gärna hade berättat "sanningen" i lugn och ro och gärna publicerat på officiella hemsidan eller liknande, men att Bajens ledning stoppade det?

Eller menar du att Thom helt enkelt ska hålla käften och ropa "Heja Bajen" i alla väder och läger?

3/20/2007 03:20:00 AM  

Jimmy: Vad snackar du för skit egentligen. Bajen har aldrig någonsin satsat så mkt pengar på spelartruppen som under Thom och ALs tid. Resurserna nu kunde tidigare tränare som Cratz och Zetterlund med flera bara drömma om. Har jävligt svårt att tro att det är anledningen (och är det ändå så så får han väl gå till fc köpenhamn, det är väl bara där som det finns riktiga ekonomiska muskler i norden)
/ Jeppe

3/20/2007 04:16:00 AM  

1. Det är ett fritt land och alla har rätt att uttrycka sin åsikt.
2. Alla har därmed också rätt att kritisera en uttryckt åsikt och det sätt den framställs på.

TÅ uttrycker sin åsikt på ett sätt som skadar Hammarby, genom att komma med antydningar och halvkvädna visor på det sätt han gör. Då måste vi ha rätt att kritisera det. Vad han har för skäl att göra det vet bara han själv, men hade han velat Hammarby väl hade han inte uttryckt sig på det sättet.

Vår lojalitet ligger hos Hammarby, inte hos någon enskild person. Vi har den tränare vi har, de spelare vi har och den styrelse vi har. Det är det vi måste utgå ifrån, och efter den försäsong som varit behövs inte mer turbulens. När människor inom Hammarbys organisation går ut och lägger sten på börda måste vi få reagera på det.

3/20/2007 04:21:00 AM  

"mer än det här" - Väl talat!

Och nej, jag är inte någon mediaprofil, som en del i den här bloggens kommentarsfunktion fått för sig att antyda om. Där ser man hur "media-paranoida" en del Bajare tycks vara.

Jag är en helt vanlig Bajare, men jag tror inte på hejarklacksjournalistik. Även om mycket är bra i Bajen, så finns det säkert en hel del att förbättra.

Och nej igen, jag tror inte heller alla tråkiga vinklar i artiklar om Bajen senaste månaderna är något som media enbart "hittat på" att skriva om. Även om man kan tycka det blir väl många rubriker kring Bajen så lär det finnas annan substans bakom också än det vanliga köret om att "kvällstidningarna är som dom är".

För övrigt jäkligt synd att ett Hammarbyhjärta i Thom Åhlund försvinner från a-laget i det här läget. Hoppas bara det inte är talande på något sätt.

3/20/2007 04:24:00 AM  

Jeppe,

Vad snackar du själv för skit?
Vad har ditt resonemang med mitt att göra?

Jag har inte påstått att det satsats tidgare men skillnaden då med nu var att då FANNS INGA PENGAR att satsa för.
Tidigare har Thom förmodligen accepterat att man inte får några dyra/bra namn när styrlesen sagt att man vill snåla för att rädda ekonomin.

Nu finns det pengar, varför satsas det inte när det är tämligen uppenbart att det behövs?

/Jimmy

3/20/2007 04:29:00 AM  

the expert: Med tanke på att du verkar vara lika insiktsfull som en E hög på koks så är det lätt att dra den slutsatsen. Att du hela tiden upprepar E´s mantra "det är medias fel" så är det lätt att dra den slutsatsen. Tror inte att ngn bajare på allvar tror att det är "medias fel" att Åhlund hoppar av, att dif-derbyt urartade, att Jeff inte vill skriva nytt kontrakt, att Bajen gjort halvdant resultat på försäsongen m.m. Men media vinklar och förstorar, media hittade redan innan Tony började sin tjänst säsongens MOBBINGSOFFER, en person alla hyenor vill se fälld och förnedrad. Även en del bajare tyvärr. Det är så media och drevet fungerar, E, det borde du veta som har jobbat så länge i branchen. Ja, just det, självinsikten och självkritiken finns ju inte där. För mycket sena kvällar runt Stureplan med dina cola-torskar till vänner? Du som aldrig sett någon dra en lina... Hahaha HYCKLARE! Självfallet finns det problem i Bajen precis som i alla andra klubbar. Förändringar sker och har skett i Bajen och alla gillar inte det. Spelare får inte den lön de begär och blir förbannade och använder det instrument som gör mest skada för klubben, du och dina sorgliga vänner till journalister och agenter.

3/20/2007 04:59:00 AM  

anonymous, 04:59:00 AM: Och i övrigt mår du bra?

3/20/2007 05:14:00 AM  

Jimmy: Vad är det som är så himla uppenbart? Att köpa in dyra/bra namn är ingen framgångsformel, se på Malmö. Att förlora x-antal matcher under en försäsong är ingen katastrof. Det tar alltid ett tag innan en ny tränare sätter sin prägel på ett lag. Detta i kombination med stor spelaromsättning gör att man kanske inte vinner allt under försäsongen. Det är heller inte så att alla andra allsvenska klubbar handlar spelare för ALLT sitt egna kapital under VARJE silly-season. Finns det inga spelare som är värda att köpa så ska man inte köpa bara för att, eller?

/Jeppe

3/20/2007 05:28:00 AM  

Jeppe,

Håller du med om att en, på förhand, bättre trupp oftast (inte alltid) presterar bättre än en, på förhand, sämre trupp?

Du lyckades hitta ett exempel på när så INTE är fallet. Förstår inte om det betyder en utmaning där jag skall lista exempel då en bättre trupp defacto oxå placerat sig bättre än den sämre truppen. Eller vart vill du komma?

Observera att jag inte på något sätt talar om "dum satsa" utan jag talar om att INTE "dum snåla" som vi verkar göra nu.
Det finns en gyllende mellanväg som vi inte valt att ta.

/Jimmy

3/20/2007 06:00:00 AM  

Jimmy:
Stämmer att det finns mellanlägen. Är oxå ett faktum att det finns många fall, och inte bara ett, där bättre och namnkunnigare trupper misslyckats.
Vilken spelare hade du så gärna sett i bajen? Skulle det tex verkligen vara värt ca 4 miljoner för att köpa loss Marcus Andreasson från Molde? Jag tror inte det.

/Jeppe

3/20/2007 06:16:00 AM  

Jeppe,

Bara för att jag inte kan name droppa en lämplig spelare betyder inte att de finns.

Lyckades man värva Traore för runt 2 miljoner så kan man väl kunna värva en spelare i Traores kaliber för samma summa.
Jag har det kravet på ansvariga, att kunna värva ihop en slagkraftig trupp INNAN säsongen börjat.

Jag köper inte "det är lätt att sitta här och snacka".
Våra 5-6 närmsta konkurenter har ju onekligen lyckas få ihop slagkraftiga trupper, då ska väl vi kunna ställa samma krav på våra ansvariga nu när pengarna finns.

Visst, MFF har mer pengar men är det numera så stor skillnad mot de andra lagen?

/Jimmy

3/20/2007 06:24:00 AM  

På vilken annan arbetsplats kan man snacka skit om sin arbetsgivare, tala om att man inte har någon energi kvar för sitt jobb, ändå vilja jobba kvar för samma arbetsgivare (med samma lön?) men med andra arbetsuppgifter?
Tycker att den kritik som GVSU framfört mot TÅ är lite för mild!

3/20/2007 11:41:00 AM  

Om allt är så jäkligt med Bajen varför hoppar inte Lasse av? Varför pryder Hella säsongskortet? Varför gick Linkan in i styrelsen?

Nu GVSU måste de goda krafterna vända detta till något positivt. Jag tror bajen kan stärkas av det här.

Vilken annan sportklubb kan få fyra helsidor i största kvällstidningen bara för att en simpel biträdande tränare hoppar? Mediatrycket är stort på Bajen och all press är i det långa loppet positivt.

Ja, jag skrev simpel biträdande tränare, för för mig kommer han efter gårdagen aldrig vara något mer än simpel.

3/20/2007 01:45:00 PM  

Tack Hammarby, för att ni överväger en ändring i "policyn" och därmed tänker ta till vara på alla resurser istället för att splittra dem.

"Thom Åhlunds avhopp i måndags skakar om Hammarby, men den tidigare så kallade Jeffrey Aubynn-affären har också skapat sprickor inom klubben.
Anders Linderoth tränade Hammarby under fem säsonger – och han kan inte förstå Hammarbys syn på detta:
– Man skriver ett kontrakt på ett visst antal år, och som
i vilket företag som helst så har man rätt att byta jobb.

Reglerna diskuteras
SPORT-Expressen kan avslöja att en förändring av reglerna nu diskuteras.
– Som det ser ut nu så ska en kontraktsförhandling påbörjas 1,5 år innan kontraktet går ut, och avslutas ett år innan det går ut, säger Urban Rybrink.
– Men efter samtal med spelarrådet så diskuterar vi nu att skjuta fram den senare gränsen till slutet av allsvenskan, i stället för årets slut."

3/21/2007 05:58:00 AM  

The expert: För PFO är ju en jävligt bra resurs just nu.

3/21/2007 09:23:00 AM  

The Expert

Ok. Jag har tidigare kallat dig Ekwall, men eftersom du nu påstår att du inte är flottfrillan så ska jag sluta.

Men eftersom du ordagrant rabblar den mannens mantra gång på gång, så ger det i alla en hyfsat bra bild av vems alster du läser och tar till dig. Och det är väl inget fel med det om man inte orkar fundera över varför vissa skriver som de gör. Jag menar journalister skriver ju bara sanningen och ingenting förutom sanningen. De förmedlar enbart oförvitliga fakta till det svenska folket.

Speciellt sportjournalister.

Så är det. Verkligen.

/Flugan på väggen

3/21/2007 02:44:00 PM  

Jimmy,

Bajen har värvat tre stycken U21-landslagsmän (Emil, Heidar och Charlie). Man har värvat en rutinerad mittback (Traore) och en stabil (?) keeper (Erland). Man har dessutom för inte allt för länge sedan plockat in två mittfältare som håller allsvensk toppklass (Eguren och Chanko). Utöver det har man förlängt med våra största "talanger" (Petter, Erkan, José, Haris). I vilken annan klubb som helst hade detta setts som en storsatsning, med medföljande hyllningsrubriker. Det är helt makalöst hur bortskämda folk har blivit.

/Jeppe

3/22/2007 03:31:00 AM  

Jeppe: amen.

3/22/2007 05:19:00 AM  

Jeppe,

U21-landslagsman har fått sig en ny innebörd märker jag...

/Jimmy

3/23/2007 02:01:00 AM  

Jimmy,

Deltagare i sitt lands U21 landslag (kanske inte betyde det tidigare???)

/Jeppe

3/23/2007 02:59:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home