Thursday, March 01, 2007

En fråga om timing

Seems like we picked the wrong day to quit nagging.

När vi inledde projekt Bajenfrid 2007 häromdagen (det känns som så länge sedan!) hade vi på känn att ödet skulle straffa oss på ett eller annat sätt, men vi såg inte varningstecknen. Vi visste att vi skulle kasta en del stenar i glashus, men vi hade hoppats på lite tjockare glas och lite större rum.
Klockan 18:35 fick vi klarhet och fönsterrutorna for åt helvete.
Men likt en drake som lyfter i motvind tömmer vi ut våra sista positiva krafter för ögonblicket och lista ett antal anledningar till att Det kunde varit värre:

- Det var en träningsmatch.
- Det blir lättare att analysera vad som var fel tack vare de revolutionerande gps:erna.
- De sista 70 minuterna vann Bajen med 1-0.
- Det var en träningsmatch.
- Erland Hellström, Charlie Davies, Paulinho, José Monteiro, Christian Traoré och Suleyman Sleyman ska alla in i startelvan. Sebastian Eguren och Petter Andersson ska i sin tur spela på andra platser.
- Nu vet vi åtminstone vad som inte funkar.
- Det var en träningsmatch.
- Motståndarlaget coachades inte av Anders Linderoth.
- Spelarna har definitivt, som efterfrågat, testat sina gränser nu.
- Det var en trä... ja, ni fattar.

Och. Skämt åsido. Fotboll är inte matematik, särskilt inte i en träningsmatch (there it was again). Tre mål på fyra minuter har ingenting att göra med hur bra BP är eller hur svagt Hammarby är. Det handlar om att gå ut och ställa ut skorna. Det ska man skämmas för, det ska man ha skit för, det ska man ha straffträning för, särskilt när ett rätt stort antal fans betalat hutlöst inträde en ruggig torsdagkväll i början av mars (någon föreslog intervall i Hammarbybacken, låter rimligt), det ska man fan be jävligt ödmjukt om ursäkt för, men det har alltså ganska lite med Allsvenskan att göra.

Det återstår åtta dygn av projekt Bajenfrid 2007, och anledningarna till varför vi startade är mer aktuella än någonsin. Hammarby har ett lag att bygga till säsongsstarten, Hammarby måste göra det med den tränare och de spelare som finns.
Det vi supportrar kan göra är att göra vårt yttersta för att lyfta dem.
Sänkt sig har de gjort väldigt bra på egen hand idag.
Det vet de nog om.

***

När vi drog igång projektet fick vi ett mejl från en av landets mer ryktbara fotbollsjournalister som i hövlig ton frågade om det innebar att vi skulle åka på långsemester. Det ska vi inte - inte nu heller - men en kortare semester, eller vad man nu ska kalla det, börjar när detta inlägg är skickat.
En kollektiv kollaps kan vara bra ibland. Man får tid att tänka över livet, sin situation, sina prioriteringar oh sina val. Även om man gör det på en spännbädd i ett madrasserat rum. Nu tar vi och kollapsar på vårt eget kollektiva vis fram till på lördag.
Det är således öppet mål i kommentarsfältet. Också.
Ha det så kul. Det tänker vi ha.

Dagens krislag: Nej, inte idag. Det får finnas gränser.

25 Comments:

Så sannt så sannt, kan ändå inte låta bli att skänka det som stod i intervjun med Runan som jag läste imorse en liten tanke.

"Jag gillar de här engelska coacherna som har en egen riktigt gedigen erfarenhet av spel på elitnivå och som kör med raka puckar. De vet vad de snackar om. Hemma har vi som jag ser det många teoretiker med bra blädderteknik till sina instruktionspärmar och bra munväder som aldrig känt riktig adrenalindoft där ute på plan inför en stor publik. De kan aldrig sätta sig in i hur det är därute"

Men som sagt, det är långt till säsongen startar och ännu längre till sista omgången är spelad.

3/01/2007 01:16:00 PM  

Tycker det är utmärkt att vi inte behöver gå in i säsongen som skyhöga favoriter a la Ellos/AIK
Näe underdog passar oss mycket bättre!

Snälla Erland bli frisk snart!

3/01/2007 01:25:00 PM  

Märkligt att du ens kommenterar matchen när du inte var där? : )

Visst vann vi de sista 70 med 1-0, so? 65 min utav de 70 var vi fortfarande utspelade av BP..
Första målchansen förutom målet kom i typ 80:e minuten

Varför ska inte Hammarby vinna sina träningsmatcher? Tränar inte lagen vi möter?

Jag skyller inte på någon, faktum är dock att det jag fick se i dag var det sämsta jag sett under mina 25 år som Hammarbysupporter....

3/01/2007 01:35:00 PM  

Alco: Sant, satt fast på fel (eller kanske rätt) ställe. Har ändå svårt att tro att verkligheten var värre än bilderna man såg i huvudet...

3/01/2007 01:40:00 PM  

Jahaja...

Det är ganska overkligt med 5-1. Det är ganska overkligt att Äpplet säger att något mellanår inte kommer att accepteras. Det är ganska overkligt att tro att någon enda bajare inte på allvar är oroad över backlinjen och det som finns bakom. Det är ganska overkligt att tro annat än att Tony ligger sömnlös i natt.

Åsså det positiva (man är väl bajare för fan ;-)). Är det någon som minns hur mycket stryk vi fick 2002 bara för att alla skulle spöa Sveriges Stolthet? Tro för fan inget annat än att BP vill spöa skiten ur alla i år och det rejält! De har inget nytt lag. De har ett gäng sjuhelvetes hungriga killar som hoppas på att få ta dubbla skalper från alla moståndare i år. Att möta ett sådant gäng om man själv är lite kantstött i självkänslan och lite orolig för hur bra man är...? Ja, nu vet vi alla hur det borde sluta.

Det är bättre att få några rejäla snytingar så man vaknar upp istället för att gå omkring och säga att "all is well"...

Och då passar också vi alla på att höja spelarna med positiva tankar istället för alldeles förtidiga rop på avgångar och sådant...

3/01/2007 01:52:00 PM  

Tror du positiva veckan var en jinx? Eller bara ett sjukt, sjukt karaktärstest? Nä, nu får man samla krafterna. Och jag som försökte med positivistisk poetik tidigare idag, det fick man i halsen.

"Såg f ö solen titta fram idag, även om det låter otroligt i den här kompakta dimman. Fick en stor vattendroppe av fd slask från ett Södermalmskt hustak i pallet och glodde såklart uppåt och funderade om jag skulle hötta med näven eller dylikt för att markera. Då spricker himlen plötsligt upp, bara en kort stund visar sig solen. Och än bättre - den log och var grönvit!"

Kan nu lägga till att jag två kvarter senare fick en hel jävla slaskhög över mig. Sviden pajad och munterhet bland passerande. Dimman kompakt. Men nånstans bakom molnen ligger den och lurar, solen. Eller hur?


Och det här http://freenet-homepage.de/elektro-waizmann/fotogallerie.htm är faktiskt ganska skojigt.

3/01/2007 01:58:00 PM  

--anonymous 3/01/2007 01:16:00 PM

Det Runan säger är både patetiskt och opportunistiskt. "Engelska coacher" är en salig blandning av teoretiker och praktiker. En del vulgära och försupna, en del förfinade och teoretiska. Om han hade bemödat sig att gå igenom tränarna i årets allsvenska (bara som exempel) hade han snabbt kunnat konstatera att majoriteten har gedigen erfarenhet både på plan och utanför. Luton och Mike Newell i all ära.

3/01/2007 02:10:00 PM  

Du klarar dig nästan helt okej GVSU ;-)

3/01/2007 02:18:00 PM  

ha! Du kölhalar din egen "operation bajenfrid" genom att ge upp det du försökte med efter bara två dagar.
Det är lätt att inte skriva något dåligt när man inte skriver något alls.d et var väl inte planen?
nej, kom igen och stå upp för bajen på riktigt!

3/01/2007 02:23:00 PM  

Hörru Jonas, rör inte GVSU - vår boj i bukten...

;-)

Han ger aldrig upp, fast det var nära i augusti... Hähähä...

3/01/2007 03:05:00 PM  

Undantaget Roffe Z/Hammarby -97, är första året med ny tränare en prövning för alla lag.
Till exempel Magnus Haglund var millimeter från att bli sparkad i Elfsborg under sin första säsong i klubben.

3/01/2007 03:50:00 PM  

anonymous 2
"Patetiskt och opportunistiskt..."? Möjligt, även om jag har svårt att vare sig se det patetiska eller det opportunistiska i det. Men visst är det en generalisering som så många andra uttalanden från olika håll. Runan är ju inte heller den som väger sina ord på guldvåg - eller? Kom ändå osökt att tänka på uttalandet efter kvällens utskåpning då det var så färskt i minnet liksom bilden av TG:s bakgrund är det med hans spelarkarriär i Ytterhogdal och provspel för oss en gång i tiden som topp of the line. De tunga meriterna är väl annars där just munvädret, den fantastiska akademiska fotbollsutbildningen och rekommendationerna från Tord Grip. Förutom Stefan Rhen och vår egen hjälte TÅ är det väl inte många av övriga tränare i årets AS som har några överväldigande meriter som spelare borträknat Rolle Nilsson och gnagets ass Nebo? PL:s coachers meritlista som spelare är nästan utan undantag oftast blytunga. Att någon sen emellanåt kan vara skit som coach stämmer också säkert. De som kanske (?) borde satsat på tränarkarriärer hos oss verkar i alla fall föredra stugvärmen i olika TV-studios eller satsa på agentkarriärer. Det hade kanske varit bättre för oss att ha en sån som Martin Dahlin vid sidlinjen coachande vårt lag ikväll istället för att ha han stående och mysa över cashen han drar in då han till säsongavslutningen lotsar iväg Petter. Som sagt, bara flyktiga tankar som snurrade till i efterdyningarna på kvällens match. No more no less.

3/01/2007 03:54:00 PM  

Hur blir det med Sulans vader mellan stolparna?

3/01/2007 08:59:00 PM  

Det är väl lite enkla slutsatser du drar. Tittar man på just Premier League får man snarast intrycket att det är britterna som särskiljer sig. Av ligans fyra utombrittiska managers har endast en - Martin Jol i Tottenham - någorlunda blytunga spelarmeriter. De övriga tre, vilka leder tre av ligans fyra topplag, har knappt några spelarkarriärer alls. Ser man till de inhemska tränarna skiljer sig såklart spelarmeriter åt markant. De minst meriterade är troligen Neil Warnock och David Moyes, kanske också Paul Jewell. Jag kan garantera att dessa inte är seriens minst respekterade managers. Jag tror att slutsatsen man kan dra (om man kan dra nån) rör den brittiska fotbollskulturen - att det i England är lättare att efter en framgångsrik spelarkarriär få ett fint tränarjobb, utan egentliga tränarmeriter. Detta skulle då innebära att en mindre andel icke-spelare eller mediokra spelare vill satsa på en tränarkarriär eftersom chanserna att nå framgång är mindre. Lägg därtill att den engelska managerrollen och den svenska chefstränarens roll skiljer sig åt ganska mycket.

3/02/2007 12:07:00 AM  

3:5:3?

Tycker TG gjorde en taktiskt blunder i första halvlek igår.

Ett bra lag bör ha en bra mix.
3 spelare bör "vara på väg ned"
5 spelare bör vara "på toppen"
3 spelare bör vara "på väg upp"

Lite schematiskt kanske, men ändå värt att ha som mall.

I går startade Hammarby med en målvakt "på toppen". Han lär inte bli bättre än vad han är idag.

I backlinjen fanns fyra spelare "på väg upp"! David och Gunnar närmar sig sina bästa år, Isak och Emil har ett par år kvar.

På mitten fanns en spelare "på väg ned" Mikkel, två spelare "på toppen" (Eguren och Chanko) och en på väg upp (Petter).

På topp spelade en spelare på väg upp (Sosseh) och en på väg ned (Tony).

Summa summarum:
På väg upp: 6
På toppen: 3
På väg ned: 2

Alltså: 6:3:2 istället för 3:5:3.

3/02/2007 03:28:00 AM  

3:5:3?

Maken till skrivbordskonstruktion ... man bör ha 11 spelare på plan som är duktiga, taggade och gör sitt bästa. Skit samma om de är på väg upp eller ner.

3/02/2007 07:40:00 AM  

Ja en smula schematiskt kanske? Om jag till exempel analyserar (och gör så på ett korrekt vis) Arsenals startelva från ligacupfinalen bestod den av två "På-toppen-spelare", åtta "På-väg-upp-spelare" och en (Baptista) som jag omöjligen kan avgöra huruvida han är på väg upp, ner eller på toppen. Inte undra på att dom torskade den matchen.

3/02/2007 09:53:00 AM  

GVU: Inga bilder, i något huvud, kan föreställa sig ett så horibelt spel som vi beskådade igår.

Sett till spelet skall vi vara nöjda med endast 5-1.
För BP brände mycket.
Hammarby hade inget att bränna. Förutom heder, stolthet och respekt, men den var ju kremerad redan efter dryga kvarten. Kvar fanns endast lidande....
70 minuter av lidande...

/R

3/02/2007 11:08:00 AM  

Vår egen skojgubbe till fystränare kommenterar slakten.

"Vi blev alldeles för rädda och klev inte fram i defensiven."

Mian min Mian, sluta genast med dina försök till analys. Emil J låg ju i hasorna på Lollo hela matchen. Jag har aldrig skådat ett mer sönderläst försök till hög press.

3/02/2007 11:16:00 AM  

Men kom igen nu alla Bajare. Alla förluster sista veckorna är ju medias fel. Om dom bara skärper sig och skriver bra saker om oss så vänder det på plan också. Allt är medias fel.

3/03/2007 02:14:00 AM  

Men vi har ju nya fina dräkter
som vi kan mysa i "TILLSAMMANS"!
Det betyder väldigt mycket!

3/03/2007 03:11:00 PM  

> i am the best

Ekwall - har du verkligen råd att sitta och surfa fortfarande?

3/04/2007 03:24:00 PM  

HTFF vann ju iaf stort... men resultatet i träningsmatcher är ju av underordnad betydelse!

3/05/2007 03:08:00 AM  

No news is good news som det heter!

3/06/2007 02:45:00 AM  

Djurgården var först med sanktioner mot spelare med utgående kontrakt.
Men efter en rad uppmärksammade fall – både i Dif och nu senast i Hammarby – har klubben backat från den hårda linjen.
– Till mig har de sagt att den som är bäst får spela, säger Matias Concha vars kontrakt går ut efter årets säsong.

Gör det "TILLSAMMANS" nu Bajen!

3/06/2007 08:50:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home