Wednesday, February 28, 2007

Trickle Down

Vi börjar förstås med att ta en liten titt på senaste nytt i arenafrågan. För vill man känna positiva Bajenvibbar just nu finns det ingen bättre fråga.

Det har snackats så många gånger om hur Allsvenskan på sikt kommer att delas upp i ett fåtal stenrika toppklubbar och ett antal mindre där under - och sällan har det funnits en så tydlig skiljelinje att ta fasta på: De klubbar som äger sin arena; och de klubbar som inte gör det. Vi är inte där än, men i och med Borås Arena har processen redan börjat.
Om tio år kommer de finansiella giganterna i svensk fotboll att vara Malmö, Elfsborg och (ett eller) två Stockholmslag av vilka det ena (eller det enda) är Hammarby. Samt möjligen Kalmar, men vi vet inte hur deras ägarkoncentration ser ut.

Halmstad, IFK Göteborg, AIK, Helsingborg och alla andra provinslag som kommer att vara kommunala hyresgäster (om än säkert ganska välmående sådana med en betydligt mer human hyra än Hammarby fått utstå de senaste åren) får livnära sig på smulorna. Det kan i och för sig bli ganska smakrika smulor, eftersom en del av pengarna av nödvändighet kommer att användas till inhemska värvningar, men det går ändå knappast att jämföra.
Sedan kan alltid en underdog ta hem spelet då och då, men tro oss som är vana vid att vara underdogs; det blir jävligt mycket svårare.

Det man möjligen kan finna frustrerande med dagens situation, annat än att 2007 är nu och inte för fyra år sedan, är att det på något underligt sätt verkar vara Djurgården som syns mest i arenadiskussionen i media. Men säg så här: om man går ut i pressen innan alla avtal är påskrivna och berättar att den planerade arenan blir 200 miljoner dyrare än beräknat - så skedde häromdagen på en plats vi avstår att länka till - finns det bara ett rimligt skäl: man tigger pengar.

Att Hammarbys arbete fortgår under relativ tystnad är faktiskt ett väldigt gott tecken. För det fortgår - det om något vet vi. Av den senaste intervjun på Officiella fick vi väl egentligen inte veta något nytt, och vi ska göra vårt yttersta för att ha något konkret att berätta så fort det finns något.
När någon annan klubb berättar något; var väldigt noga med att kolla mellan raderna.
Vad är konkret och vad är luftslott?

***

Förresten, borgarnas senaste signaler tyder på att de vill sälja ut i princip ALL kommunal verksamhet. Hej Arenabolaget, klockan klämtar för er. Vi känner en amerikan som nog är jävligt otålig att skrota er för gott. Tur att ni bara nästan hann lustmörda Stockholms elitidrott innan dess.

***

Var det bara en tillfällighet att Björn Runström gjorde mål några minuter efter att vi slängde ut vårt förra inlägg?
Ja, det är klart att det var. Men lite kul ändå. Synd att Luton förlorade igen men säkert bra för alla parter att utlåningen förlängs.

***

Premiär för vår (något tillfälliga) stående avdelning Dagens krisklubb:
IFK Göteborg. Åtta miljoner i minskad omsättning 2006, nyckelspelare som antingen är väldigt gamla, väldigt unga, kontraktsbråkande, brottsmisstänkta och / eller skadade, Wernbloom senast in på skadelistan, samtidigt som han är på väg till England eller båda (ska vi gissa att han har en klausul), boxningsderby mitt i staden till sponsorernas fasa, ett kommunalt arenaprojekt som bara Göran Johansson kan älska, belånad Kamratgård och ett färskt huvudtränarteam som ska spela gladfotboll. Och över hela vårsäsongen hänger en skatteåklagares dunkla rovdjursskugga.
Kastar vi sten i glashus?
Det struntar vi gladeligt i.

***

Det återstår nio dygn av Operation Bajenfrid 2007.

16 Comments:

Angående arenan så postade K.K. en länk till DN där en liten bild på 25k-olympen fanns med. Missade du den från forumet?

2/28/2007 02:05:00 PM  

länkar för övrigt..
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=481894

2/28/2007 02:05:00 PM  

Man ska väl inte sparka på den som redan ligger men...
Har man inte nog med problem så kan man alltid skaffa sig nya.
Obs att länken går till en artikel på det där rosa bladet.

2/28/2007 02:14:00 PM  

När Bajen pratar är det positiv mediestrategi, när Bajen tiger är det för att de har något stort på gång. Sorry jag hängde inte med i svängarna, kan ni ta det en gång till?

Det finns ett lag i Stockholm som har de allra mest skinande pipelines ut i pressen, utan förvrängningar eller skrattspeglar, samma lag som har bevisade resultat under mottot "jobbar i det tysta". Och det laget är inte Hammarby.

Ja, alla lag kommer att tigga så byxknäna blir utslitna, var så säkra. Men det kan lika gärna betyda att Djurgården har en aning och en plan för vad allt kommer kosta. Vad vet Hammarby om pris och plats? Hinner han som kallas Äpplet med arenafrågan samtidigt som alla löner ska förhandlas, sponsorer jagas, finansiering drivas in, årskortsförsäljning höjas, uttalas i pressen. Är det han som ska rita arenan också? Är det han som skulle ha täckt upp för materialarn var det tänkt? Är det någon uppgift han som kallas Äpplet inte har på sitt bord?

2/28/2007 02:39:00 PM  

Räknar du inte Aik som Stockholmsklubb eller menar du på fullt allvar att Aik och/eller Dif INTE kommer att tillhöra "storklubbarna" om 10 år?

Varför räknar du med Elfsborg men inte IFK?

Helsingborg har ju oxå en ny arena på gång som kan göra dem till en storklubb.
http://www.hif.se/Supporter/olympia/Olympia%20Framtid

Kalmar däremot..nej dom kommer inte bli en storklubb.

Det som gör allsvenska så intressant (trots undermåliga kvaliteten på planen) är nog mycket att det idag är marginell skillnad mellan 4-6 topplag från år till år. Jag hoppas att det inte blir färre än 4st inom 10 år, varav Bajen så klart är den som ständigt är lite bättre än övriga... :)

/Jimmy

2/28/2007 11:13:00 PM  

Nu när jag läste lite till ser jag att du nämner övriga klubbarna även om jag fortfarande inte ser varför de skall sorteras undan från de förstnämda om 10 år.

/Jimmy

2/28/2007 11:15:00 PM  

Tordmule: Nja, Djurgårdens kommunikationsstrategi är väl snarare att "så snart något kärvar, släng ut en ny vision i mediabruset." Det har funkat bra de senaste två åren, men... vi får helt enkelt se. Vad gäller Bajens arena är platsen spikad, och vad gäller finansieringen har vi en stark aktör som är experter på arenaområdet som hälftenägare i klubben. Där finns det ingen anledning till oro.
Han som kallas Äpplet har sina sidor, men det har gunås Djurgårdens Bossar också.

Jimmy: Göteborg och AIK kommer att vara hyresgäster, den ena till kommunen och den andra till förbundet. Där kommer skiljelinjen att gå, precis samma sak som hänt i hockeyn. De klubbar som äger och driver en arena - främst i storstadsregionerna - kommer att ha förutsättningar till ett enormt försprång på det ekonomiska planet.

Sedan kan förstås allt braka åt helvete också, men det pratar vi inte om den här veckan. ;)

3/01/2007 12:08:00 AM  

Du missade nog stycket innan om att vi kommmer äga, precis som de andra klubbarna - Där Kalmar faktiskt är inräknade och har en väl genomtänkt planlösning. De efterföljande -
Gnaget, IFk etc kommer fortsättningsvis nu som då betala en hyra till de som äger fastigheten - i många fall kommunala bostadsbolag. Varför gör då detta Bajen och Kalmar till storlag och de andra till mindre? Det stavas avskrivning och självständighet, en byggnbads totala värde får varje år dras från resultatet och kan således användas för att sänka eller höja de månatliga kostnaderna (grovt förenklat) medan AIK får hyran höjd varenda gång den där rosa skittidningen skriver om deras fans!


Johan

3/01/2007 12:13:00 AM  

Känns som den här fixeringen vid att äga sin arena ibland kan ta lite väl stora proportioner (inte minst här på gvsu - latent mindervärdeskomplex?.
Beträffande parallellerna till puckyn; Frölunda (som väl trots allt får räknas som en storklubb inom den sfären) äger inte Scandinavium, men klarar sig hyfsat ekonomiskt ändå.

3/01/2007 05:09:00 AM  

Inte helt oväntat fick Emil Johansson tröja nr. 5

3/01/2007 05:20:00 AM  

På tal om skinande pipelines ut i pressen

"Proffsback klar för Djurgården"

:-)

3/01/2007 06:05:00 AM  

Den här är nästan bättre:

"Bajens hemliga vapen - satelliter"

3/01/2007 06:14:00 AM  

Det är helt ok att racka ner på oss och vår sorgliga ekonomi och dystra framtidsutsikter.

MEN vi släpper iallfall inte in 5 (!) mål mot Brommapojkarna (!) på 20 (!) minuter!!!

;)

3/01/2007 11:54:00 AM  

Erling: Ni har inte mött dem ännu...

3/01/2007 12:51:00 PM  

Fan va svårt ni måste ha haft att skriva den sista kommentaren, GVSU! Hahahaha!! (Apropå positiva veckan.)

Blöder tungan mycket?

Man MÅSTE skratta åt ett sådant resultat...

Förklaringen måste ju vara att man egentligen lämnat sin kropp och befinner sig i ett parallellt universum och det är därför man inte känner att det egentligen blöder i det grön-vita hjärtat...

3/01/2007 01:08:00 PM  

Kamratgården är till tre fjärdedelar tillbakabetald.

Vi vill också äga vår egna arena. Men det skall nog inte överskattas hur avgörande det är.

3/01/2007 04:33:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home