Monday, April 09, 2007

Sex matcher in...

...och eftersom alla andra av någon outgrundlig anledning väljer att analysera Allsvenskan i förväg, när det är både mycket enklare att ger ett bättre resultat att analysera något efter att det ägt rum (vi kunde förstås ha tänkt oss att det beror på att alla ska visa vilka överjävla superduperexperter de är, men eftersom alla ändå alltid har fel, mer eller mindre, känns det ganska kontraproduktivt). Vi kompromissar, och samlar våra intryck så här långt.

Starkare än väntat: Halmstad, BP, Malmö.
Svagare än väntat: Elfsborg, Helsingborg, Gefle.

Övriga lag är ungefär vad vi trott så här långt. Visst kan man tycka att Djurgården underpresterade i premiärmatchen, men - nä, de är nog inte mycket bättre än så där. Imponerande dock av BP att ha kontroll på mittfältet utan sina ordinarie innermittfältare. Och Albin Ekdal borde få Bajens riskkapitalnissar, vilka de nu må vara, att unisont utbrista ka-ching.

Det mest överraskande resultatet hittills är Halmstad - Helsingborg, men tydligen har HBK lyckats hitta rätt i värvningarna och kan de hålla sig någorlunda skadefria kan de nog ha hopp om en respektabel placering. Vad gäller Helsingborg borde de sluta koncentrera sig på att stoppa in ännu fler icke-EU-spelare i startelvan och försöka sätta ihop ett lag av de spelare som finns. För det blir inte lättare med tiden.

Om Elfsborg var sämre än väntat eller om Malmö var bättre än väntat är svårt att säga, men vi gissar (med viss tvekan) på en kombination. Men på båda punkterna kan saker och ting förändras fort.

Vi trodde att Gefle skulle köra över Örebro ganska komfortabelt, men i år har de ju för första gången drabbats av ett par kännbara spelarförluster (även om Patrik Karlsson inte rosade marknaden på Råsunda, direkt). Men Pelle Olsson är en av Allsvenskans mest underskattade tränare och Gefle lär bli ett rejält irritationsmoment för många lag *host* även i år.

***

Nog om förmatcherna. I morgon börjar det, och det börjar på Nya Ullevi av alla överjävla ställen på jorden. Hammarby saknar Charlie Davies, Petter Andersson och Christian Traoré, och något otippat verkar det bli Castro som får gå in som forward. En spännande lösning, om inte annat, och han har sannerligen sett grym ut på försäsongen...
...som mittfältare, alltså.

Kingson lär få stå i mål, Sulan lär få spela mittback och vänsterkanten lär bli Gunnarsson / Chanko. Övriga positioner är väl ganska uppenbara vid det här laget.

***

Och förresten - Jeffrey Aubynn är inte i matchform än på långa vägar, och får ändå vara med i matchtruppen. Det är inte illa för någon som är "avstängd"...

***

Förra året slutade GAIS - Hammarby 2-2, den 16 september, efter två mål av vardera James Keene och Paulinho. Hade Keene gått till Bajen i stället för till Elfsborg hade vi skrivit något vitsigt här. Nu gick ni miste om det.
Eftersom man kan bevisa allt med hjälp av statistik kommer vi att köra relativitetstabellen, alltså den tabell där vi jämför Bajens prestation med motsvarande matcher året innan, fullt ut i år. Värdelöst vetande, absolut.

Eftersom det här året kommer att vara kliniskt fritt från förhandstips*) om Hammarbys väl och ve från ...grönvita sidan upp!:s sida (vi har lärt oss av misstagen) presenterar vi därför en reviderad tabell, som vi kallar "13-lagsallsvenskan". Endast fantasin får sätta gränserna när det gäller att placera in Bajen. Vi tar inte ansvar för någon annans tolkningar.

Elfsborg
Malmö
Kalmar
Helsingborg
AIK
Halmstad
Djurgården
Göteborg
Gefle
BP
Trelleborg
GAIS
Örebro

Inplacering av det 14:e laget sker som sagt på egen risk och är inget vi uppmanar till eller ens tar ansvar för.

Slutligen denna säsongs mantra, lånat från den sörjde och saknade Max von Schlebrügge:
Det är 26 matcher kvar, förlorar vi dem åker vi ur.

*) Däremot ställer vi oss försiktigt positiva till att tippa matcherna i efterhand

18 Comments:

Jag måste säga att jag också är lite tveksam till Castro på topp. Hur stark är han i kroppen när han får en mittback som försöker ligga tätt på honom? Även om han påminner mer om Charlie än säg Heidar gör så tycker jag att Heidar imponerade på mig mot Vålerenga. Bra på att suga in bollar samt att hålla i bollen och inte bara slå bort den på ett tillslag (inte för att jag påstår att Castro gör det, han har imponerat, men tror han gör sig bättre när han kommer bakifrån och får utmana)

/F

4/09/2007 01:42:00 PM  

Castro är ett kul alternativ, dock måste ju Toni få chansen. Känns inte helt grejt att vi kastar upp en mittfältare på topp när EN anfallare går sönder.

Toni bör få chansen, annars är det en stor diss...

4/09/2007 02:27:00 PM  

Castro har en ruggig förmåga att träffa mål när han skjuter. Jag tror kanske också att hans patenterade skott i krysset inte kommer till användning oftare i en mittfältsposition.

Men å andra sidan - på mittfältet kommer han inte få chansen många gånger i år. Även om Aftonbladet utsåg det till typ 4-5 bästa mittfältet i Allsvenskan... :-D

/Flugan på väggen

4/09/2007 02:44:00 PM  

Trött, tröttare, flugan

Sorry för det obegripliga meddelandet nyss. Synd att man inte kan redigera sina inlägg i efterhand.

4/09/2007 02:45:00 PM  

Och 4:an har redan tagit ut veckans elva, en dag innan Gais-Bajen. Seriöst fotbollsmagasin, någon?

4/09/2007 04:30:00 PM  

Förresten, rätt bra bilder på "Den skadedrabbade revisorns" vader på Exp****ens web-tv. För oss sanna Sulans-vader-fetischister...

4/09/2007 04:42:00 PM  

Det var länge sedan jag skrattat så gott över en av dina inlägg GVSU! Och det är väl så... Idag skrattar man, imorgon har man mest ont i magen.

Jag har redan satsat 500:- på Bajen vinst, så jag är inte försiktig i förhandstipsen. 0-1 och Gais blir årets tråk-springa/stanna-hem/ma-Kalmar.

Vinner Bajen nu med 5-1 imorgon så lär det bli en slant på min tjuga också! ;-)

4/09/2007 05:03:00 PM  

Optimist som man är har man ju satsat på 0-0... men det är kanske förnuftet som gjort det.. hjärtat säger 0-3 och det har jag självklart satsat på också... :-)

4/10/2007 02:00:00 AM  

Vem var det som sa att subtil humor inte fungerar på internet?

4/10/2007 03:36:00 AM  

Kan någon snälla lugna en orolig själ?

I truppen som tagits ut finns 4 icke EU spelare. Det är väl bara tillåtet med 3?

Att en spelare åker med som reserv är inget konstigt, men då måste antingen Nlheko, Eguren, Paulinho eller Kingson stå över?

ELLER: har Paulinho spelat tillräckligt länge i Sverige för att räknas som "svensk"?

ELLER: kommer det här bli en jobbig mardröm när Bajen kliver ut med 4 icke EU på planen och loosar 3 poäng i efterhand?

ELLER: så har dom kolla på detta och då måste väl ändå Toni N få sitta på läktaren.

Man vet aldrig med Bajen. Man vet aldrig.


2. David Johansson
3. José Monteiro
5. Emil Johansson
6. Louay Chanko
7. Suleyman Sleyman
8. Sebastián Eguren (EJ EU)
11. Heidar Geir Juliusson
14. Mikkel Jensen
15. Toni Nhleko (EJ EU)
16. Gunnar Thor Gunnarsson
17. Erkan Zengin
19. Paulinho Guará (EJ EU)
21. Jeffrey Aubynn
22. Sebastian Castro-Tello
23. Joakim Jensen
24. Erland Hellström
35. Richard Kingson (EJ EU)

4/10/2007 06:15:00 AM  

Paulinho berörs ine av regelen då han spelat i Sverige i tre år.

4/10/2007 06:26:00 AM  

ine = inte

4/10/2007 06:27:00 AM  

Stort tack för hjälpen.
Funderade även på om Kingson ses som turk. Även om dom inte är med i EU kanske dom räknas som Europeér. Precis som norrbaggarna.

4/10/2007 06:32:00 AM  

kingson ses som turk, med det hjälper inte.

4/10/2007 07:43:00 AM  

Undra varför Harris inte är med i truppen?
Mian säger att hela truppen finns att tillgå utom Petter, Charlie och Fadi.

4/10/2007 08:14:00 AM  

Three minutes and counting... Fy fan va nervös jag är... Vart det inte 5-2 ifjol? Kom igen nu Bajen!!

4/10/2007 09:57:00 AM  

;-) Nu är det bara fyra snabba kvar för att min tjuga ska gå in...

4/10/2007 11:10:00 AM  

Haha!

Det var till att ha både bälte och hängslen! Förra året tippade jag mitt lag som etta och man kan säga att jag hade fel.

För övrigt är tabellen rätt intressant nu ur bajarsynvinkel. AIK och DIF i botten.

4/11/2007 05:10:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home