Friday, October 07, 2005

Tillbaka till framtiden, del 2

Sören Åkebys uppenbara kovändning - Visst kan jag tänka mig att träna Bajen! - i gårdagens City blåste nytt liv i tränardebatten.
Kovändning?
Tja, så sent som i juli sa han nämligen något helt annat: Då vill jag till någon av de tre storklubbarna, IFK Göteborg, Malmö eller Djurgården. Det är bara där förutsättningarna och resurserna finns till att bygga ett riktigt bra lag.

Han får alltså sin vilja fram.
För med största sannolikhet var inte det senaste utspelet mycket mer än en rökridå (i kombination med en ledande fråga och en hårdvinkling av City), eftersom Malmö inte vill tillkännage vem som ersätter Tom Prahl förrän efter säsongen. Enligt båda kvällsblaskorna är Snuffe klar för Malmö, och även om de tidningarnas vederhäftighet inte är - ska vi diplomatiskt säga "fläckfri"? - kan man börja ana ugglor i fårakläder när båda är så rörande överens.
Okej, det finns en del undantag i det avseendet också.

Oavsett vilket blir det nog ingen Åkeby i Hammarby nästa år.
Blir det en Linderoth i Hammarby nästa år?
Se där, en betydligt intressantare fråga.
...grönvita sidan upp! är trots allt fortfarande av den för ögonblicket tydligen ganska impopulära uppfattningen att Linderoth borde få fullfölja sitt kontrakt.
Men - och detta är ett stort "men" - om han vantrivs så mycket som de senaste veckorna gett sken av är det förstås inte omöjligt att det är en belastning för alla parter. Att han ända sedan Elfsborgsmatchen satt munkavle på sig själv gentemot Officiella framstår i sammanhanget som nästan absurt, men ändå ett alarmerande tecken på att han inte är i balans.

En tränare med turbulens kan i och för sig faktiskt vara en tillgång i den underliga och ologiska tillvaro som är Allsvenskan - titta på Cratz, hösten 2001 - men trots allt är det mer undantag än regel.

Dock, och detta är viktigt - ska Linderoth försvinna är det han själv som ska ha omdömet att kliva av. Och det ska ske i god ordning, och i god tid för Hammarby att säkra en efterträdare.
Vem efterträdaren i så fall är?
(Eftersom det som sagt knappast är Åkeby)
Ja, därom tvista de lärde.

19 Comments:

Kan det bli Prahl?

10/07/2005 01:17:00 AM  

Det vore...
...ja, det vete fan vad det vore.

Fast Prahl verkar ju i första hand vara intresserad av att träna ett utländskt lag.

10/07/2005 01:24:00 AM  

Låt Anders/Thom sitta kvar, felet i klubben finns på andra poster. 

Posted by Anonymous

10/07/2005 01:29:00 AM  

Anders bojkottar inte Officiella! Han är less på Totte Nilsson som skriver helt i det blå och så länge inte TN får andra saker att göra skiter Anders i hemsidan. 

Posted by Skinka

10/07/2005 02:30:00 AM  

Skinka: Må så vara, men konsekvensen blir ändå att supportrarna får vända sig till andra källor (ofta med andra agendor) för att få ta del av tränarens åsikter efter matchen.

Att en enskild krönikör kan reta upp honom så till den milda grad att han "skiter i" det som borde vara Hammarbys bästa kommunikationskanal sänder inte direkt några positiva signaler.

Tur i sammanhanget att Söderst@dion finns.

Om Officiella är rätt plats för alla dessa krönikörer eller inte är en annan fråga.

10/07/2005 03:00:00 AM  

AL är säkert klyftig som tusan och allt det där, men han verkar knepig att ha att göra med, så väl för spelare som för fans (och inte minst hemsidan dårå).
Thom däremot ger ju ett rättfram intryck, gissar att han är snäppet bättre på att ingjuta jävla anamma i truppen?

Så finns det nån anledning till att inte Thom kan ta över i eget majestät när Linderoth tackar för sig?
 

Posted by Frågvis

10/07/2005 04:12:00 AM  

Om man verkligen skulle vilja bli av med AL torde det inte vara något större problem, då mannen i fråga har hotat med att säga upp sig fler gånger än Bagdad Bob lyckades förneka det uppenbara.Alltså tror jag inte att han är kvar av ekonomiska skäl.

Jag tror snarare att Hammarby fortfarande har förtroende för AL som personen att leda laget till framgång. Fem av anledningarna till detta tror jag är Erkan, Petter, Björn, Fredrik och David.  

Posted by Flugan på väggen

10/07/2005 05:23:00 AM  

Skinka

"Anders bojkottar inte Officiella! Han är less på Totte Nilsson som skriver helt i det blå och så länge inte TN får andra saker att göra skiter Anders i hemsidan."

Skinka... hur definierar du då en bojkott?

10/07/2005 05:27:00 AM  

Anders och spelarnas åsikt är att Hemsidan bör skrivas i ren Hasse Gänger anda. Alltså bara hyllningar.

Jag förstår att de gärna vill ha det så.

Men jag tror att klubben - det vill säga fansen - gärna slipper den sortens propaganda. Detta helt bortsett från vad man tycker om just TNs texter.

10/07/2005 05:31:00 AM  

Har Anders sagt att han tycker att det ska vara Hasse Gänger-romantiskt ? Tycker det låter orimligt. Det är ingen annan då som tänkt ut att så måste det vara fast det inte är så ?

Är det skribenten självt som vill styra Anders med sina egna åsikter och lägger till och drar ifrån som han vill och drar denna fabulösa slutsats om gulliga artiklar för att det passar inte den kritiske förståss inte lika kunnige skribenten ?

Tjae.. det är Bajen han lattjar med skribenten, kanske bör han kliva av själv för Bajens skull, det är maestro vi snackar om, jag saknar hans analyser hårt, riktigt läsgodis.

10/07/2005 08:27:00 AM  

Jag tror folk skiter i vad skribenten tycker och vill veta vad Anders tycker.

10/07/2005 08:29:00 AM  

Okej, här kommer det. Jag är en person som gärna bortser från småskavanker för mer positiva sidor. Därför har jag gärna blundat för AL:s brister som tränare, då jag tycker han har gjort så mycket bra och att vi har varit på rätt väg. Han har det och vi är det, men den senaste tiden har jag ändå drabbats av en, låt kalla det, klarsyn. AL kan gärna stanna kontraktstiden ut, men låt han fortsätta utveckla spelet, låt alla från Htff som kan tänkas "bli nåt" få komma och känna, osv, så tar vi en sjätteplats till, och sen tar vi in "rätt" coach, om det nu går. AL har lagt en spelteknisk grund som vi måste förvalta. Med AL har vi kunnat spela allsvenskans bästa fotboll, men han har bara förmågan att ta fram det ur en välbetald spelartrupp fyra-fem gånger per år - därför är AL på sikt en återvändgränd, pga av hans stora brist. Han är en förlorare. Eller, han är inte en vinnare. Att träna ett lag som slåss om guldet och dessutom är det medialt mest påpassade kräver, till skillnad från att träna Elfsborg, vissa mentala kvaliteter, kvaliteter som AL tyvärr saknar. Att bojkotta arbetsgivarens officiella informationsorgan pga en "obekväm" skribent är endast en övertydlig illustration av detta. Ta de gånger han känner sig nödgad att ryta till (åt domaren, AIK:s supportrar och egna spelarnas inställning i nämnd ordning). Inte ser han ut som den stabile härförare som ett topplags-Bajen behöver, snarare en kolerisk fänrik i nån beredskapsfars. Jag har länge försökt skyla över de här tendenserna men det är ingen idé längre.

När AL lämnar ska han veta att han har gjort ett jättejobb i Bajen, jag kommer att välja att minnas allt positivt han gjort.

Men... 

Posted by Anders Th

10/07/2005 09:44:00 AM  

Kan AL verkligen sitta kvar om vi missar RL? Jag är övertygad om att han inte sparkas, men nog måste han se det som ett personligt misslyckande då just RL varit målet hela säsongen?

Gör vi en mirakulös upphämtning i de återstående matcherna och mot alla odds tar oss till ligan som är roligare ur ekonomiskt än sportsligt perspektiv är jag beredd att ge honom en ny chans. Om inte, vilket lär bli fallet kan han gärna testa vingarna i Danmark samtidigt som vi kniper Snuffe framför ögonen på mff, och siktar på en högre placering än 6 nästa säsong. Som jag ser det kan ytterligare ett mellanår för Bajen bli katastrofalt, då känns det som att allt som AL byggt upp raseras till grunden och vi tvingas börja om från början. Nä, AL har haft tid på sig att bygga, nu får någon annan ta över stafettpinnen på sista sträcken och förhoppningsvis lyfta oss till högre höjder. Men blir det inte herr Åkeby vet jag inte vem som ligger närmast till hands, och det är väl det som talar emot ett tränarbyte redan till nästa år... 

Posted by Sulta

10/07/2005 10:59:00 AM  

Anders Th: bra talat! Hammarby är ett av de spel- och passningsskickligaste lagen i Allsvenskan. Samtidigt måste man erkänna att allsvenska spelare är illa utbildade! Just därför är tränare som Linderoth så viktiga. Hör upp: de unga talanfulla spelarna - som Hammarby har gott om - behöver en tränare som är noga med utbildning och samtidigt vågar testa dem i skarpa lägen. Jag får intrycket att en del kommentatorer på blogen inte inser Linderoths strategiska betydelse både för spelet och för föreningen i stort. Man MÅSTE ha ambitionen att utbilda och utveckla spelarna. I Hammarby finns sådana möjligheter både genom organisationen (HTTF) och genom att spelet är som det är. Vi vet att denna insikt inte är allomspännande (se Kalmar). De som inte vårdar sina talanger har inte en chans att spela i högsta serien över tid.

Jag tror att vi alla vet var det har brustit i Hammarby. Grundspelet har varit ok (i allsvenska mått mätt) över säsongen. Innan Runström började leverera hade vi svårt att göra mål och de mål som gjordes var "svåra". Personligen tror jag mig också se ett samband mellan Micke A samt Fischbein och lagstabilitet. Ibland har spelarna dessutom verkat ha haft problem med inställningen (vilket avspeglats i svag rörelse och klen kamplust). Detta kan härledas till spelarnas ganska låga ålder och brist på rutin. Det skulle vara intressant att jämföra målchanser i relation till antalet gjorda mål. Jag föreställer mig att Hammarby haft gott om chanser men att man helt enkelt inte gjort mål på chanserna, dvs. att man haft en högre felprocent i straffområdet. Att våra "strikers" varit ojämna är knappast Linderoths fel. De har inte visat sig vara stabila klasspelare (upp till bevis grabbar!).

Jag vill minnas att Linderoth tryckte på just förvärv av en högklassig forward (typ en stor hårig en) inför säsongen. Han fick ingen. Ibland har det känts som om Linderoth haft lite väl komplicerade spelidéer (eller om det är spelarna som är odisciplinerade? Jämför med Cratz tid: långbollar till mittfältet som skarvade vidare till Markstedt och Herman, som gjorde mål på allt den säsongen.)

Jag tycker att det är märkligt att det diskuteras huruvida han blir kvar till nästa säsong. Låt oss se vart det bär. Håll med om att det ser intressant ut till nästa säsong! 

Posted by Don Pedro

10/07/2005 12:23:00 PM  

Nästa år.... Då jävlar!! Eller? 

Posted by hasseman

10/07/2005 01:40:00 PM  

Har inte koll på den allmäna uppfattningen bland Hammarbyare om Linderoth. Personligen tycker jag han är överreklamerad. Han har ett renommé som en av Sveriges bästa tränare, trots att han aldrig vunnit någonting. Om han nu skulle avgå, är den spontana känslan att det skulle vara ganska bajen-aktigt att ersätta honom med Erik Hamrén. En ännu sämre lösning.

10/08/2005 06:50:00 AM  

Anders Th

Mycket bra inlägg. Du har lyckats pricka in den känsla som jag har gått och försökt sätta fingret på under en längre tid.

Lite högre upp var det någon som kommenterade mitt inlägg om bojkotten. Jag vill bara förtydliga att jag inte på något sätt försvarar den aktuella skribenten och hans åsikter. Men jag tror och tycker att Hammarbys hemsida ska kunna publicera artiklar som inte bara hyllar laget oavsett insats på planen. Även om man självklart ska vara nyanserad. Jag tycker t ex att Micha har klarat den saken galant. I truppen och bland ledarna tycker man tvärtom att hemsidan alltid ska undvika kritik och obekväma sanningar. Och nej, självklart har ingen nämnt Gängers namn - det var min egen reflektion. Men deras syn på vad som ska publiceras är helt klar och den synen stämmer väldigt bra överens med just den sortens texter som t ex Gänger skrev för Hammarby.

Intressant diskussion för övrigt. Sansad.  

Posted by Fluga på väggen

10/08/2005 07:44:00 AM  

Kan du inte skriva något om dagens landskamp mot Kroatien? Jag har för en gångs skull faktiskt tittat på en fotbollsmatch och är stolt över att i såna fall faktiskt kunna kommentera i en sportblogg.

MVH Karro på Glamourbloggen

10/08/2005 02:06:00 PM  

Två intressanta noteringar idag:

Åkeby var visst klar för MFF trots Hasses dementier...

Östlund har inte lärt sig slå inlägg i Holland...

 

Posted by Flugan på väggen

10/08/2005 03:40:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home