Friday, September 30, 2005

Between the essence and the descent

Efter noggrant övervägande beslutade sig ...grönvita sidan upp! att högaktningsfullt skita i att se Malmö - Besiktas (i likhet med ett stort antal Malmöfans, tydligen), i den trygga förvissningen att det skulle bli ytterligare en utskåpning och att Sveriges äventyr i den europeriska cupfotbollen som vanligt skulle sluta i en viskning snarare än en skräll - för att parafrasera poesihjälten TS Eliot.

Det var inte förrän i morse som vi, när vi läste rubrikerna, drog oss till minnes att det hade spelats en match till.

Naturligtvis oerhört starkt av Halmstad - ett sådant där lag som sällan gör en motståndarsupporter irriterad (utom när de skryter ohämmat om sin egna produkter-dominans - för "moderklubb" är ett förlegat begrepp. Det är faktiskt skillnad på att vara den enda större klubben i en region och att ha ett närområde som omfattar ett stort antal ambitiösa ungdomsklubbar. När spelare som varit i Hammarby sedan de knappt var tonåringar inte räknas som egna produkter blir det bara absurt. Okej, onödig utvikning) och som dessutom har en sympatisk tränare.

Frågan är om skrällen i Lissabon i längden är bra för HBK. I deras filosofi ingår, mer eller mindre uttalat, att få behålla sina unga nyckelspelare under ett par "mellansäsonger" för att sedan, när tiden är inne (som i fjol) på allvar kunna utmana om topplaceringar. Sedan säljs nyckelspelarna vilket säkerställer driften i några år till. (att Touma gick som Bosman och Rosenberg var ett lån visar bara på sprödheten i den filosofin)
Men den här skrällen kan mycket väl sätta streck i räkningarna, särskilt i och med det utökade skyltfönstret som "skitturneringen" (nej; låt er inte luras av magsura kommentarer från avundsjuka - hade Hammarby kvalificerat sig till gruppspelet hade vi varit stumma av lycka just nu) UEFA-cupen utgör.
Djuric spelar knappast i HBK nästa säsong. Gör Thorvaldsson det? Zwirghurfandetnustavasauskas? Preko? Ingelsten? Larsson? Vad finns bakom?

Å andra sidan kanske de den här gången får bättre betalt än vad som är normen.

Fiasko för Sporting. Fiasko för Porto. Portugisisk fotboll kanske behöver lite svensk back-stadga? (hint! hint!!)

För att skohorna in ytterligare en Hammarbykoppling i det här inlägget citerar vi några kloka ord från signaturen OwenSöderst@dion: Angående HBK måste man ju reflektera över att mff med massor av pengar klarade det inte. HBK utan pengar klarade det. Hammarbys satsning har möjligheter om vi slutar stirra osss blinda på vad vi inte har och istället fokuserar på vad vi verkligen har. [...] tyvärr är det många härinne också som inte verkar se vilka framsteg vi gör och som har otroligt kort tålamod. Den truppen vi har idag kunde vi bara drömma om för några år sedan. Det gäller naturligtvis att fortsätta jobba stenhårt men vi måste fokusera på det vi gör bra också.

Helt sant, givetvis. Men det finns ändå många frågetecken kring Hammarbys vägval. Och ambitionen måste på lång sikt vara högre än Halmstads för ett lag med Bajens yttre förutsättningar. Men gnället blir av högre kvalitet om man har de positiva tankarna i bakhuvudet medan man formulerar sig...

5 Comments:

ni e sa grymt javla bra, klockrena "kronikor" varje gang. Visar pa hur overskattade kvallspressen med Laul och Lundh e. Go bajen, forresten e det var har i sydafrika, varmt och skon som faan! 

Posted by Vic

9/30/2005 06:54:00 AM  

Ja, att mff skulle visa än en gång att dom är duktiga på att missa straffsparkar var väl egentiligen ingen som förvånades särskilt mycket över..
Och angående HBK kan man ju i sitt stilla sine fundera på vad deras alternativ skulle vara till att vinna och förmodligen förlora spelare genom det berömda UEFA-cup fönstret... Kanske att som alla svenska "storsatsande" klubbar se till att åka ur cupen innan den egentligen har börjat.
Man kan ju då även fundera på vad som känns mest rätt att satsa stort i sin småaktighet eller smått i sin storaktighet.
Man kan ju också fundera på om krönikören, på denna för övrigt underbara sida, helt tappat greppet om hur sveas rike är uppbyggt. Och han i sin vildaste fantasi tror att geografiskt område är viktigare än ett stort invånar antal när dett gäller upptagningsområde för blivande fotbolls stjärnor..
Jag ska iaf gå omkring och mysa hela hösten och se fram emot alla gulkorn som HBK´s matcher kommer att innebära.
Och idag kan man ju bara konstatera att det faktiskt är så att HIMLEN ÄR BLÅ TACKVARE HBK !!

9/30/2005 07:04:00 AM  

Härligt att se att det är fler än jag som tycker att vi har en fantastisk trupp och fantastiska möjligheter de närmaste åren. Med små justeringar som t.ex. doktorn blir vi oslagbara. Vi har allsvenskans bästa yttrar. En helt otrolig kille med känasla därframme och ett mittbackspar som de flesta lag bara skulle drömma om.

9/30/2005 09:30:00 AM  

Thumbs up! För grönvitasidanupp!! Härliga krönikor, ärligt och inget jäkla självgott besserwissande. Utan att lusläsa bloggsfären på nätet så känns det som om grönvita....fyller mitt behov av Bajennyheter och kommentarer som denna om HBK.

Ett stort GRATTIS utbringas till kvastarna och HBK, kom ned på jorden nu och kör över gårdarna! 

Posted by Klasse

9/30/2005 03:34:00 PM  

Anonym HBK-supporter: Okej, kanske ett förenklat resonemang. Men om man räknar antalet klubbar per capita torde det vara så att valmöjligheterna är mindre i Halland. Där finns också HBK som den självklara magneten för unga och lovande spelare. Även om de tre "stora" Stockholmsklubbarna (fem, om man räknar BP och Spårvägen som vid sidan av elitverksamheten satsar stenhårt på ungdomsfotbollen) har en större folkmängd att välja utifrån är det oundvikligt att de flesta spelare landar i en annan klubb än de började i. Det är inte ett "fattigdomsbevis", det vsar bara på att statistiken är irrelevant, när spelare som Fredrik Stoor och Erkan Zengin inte räknas som Hammarbyspelare från början.

Känns som att vi kommit långt, långt bort från poängen här, men.

Äh. Tack för berömmet. Tack till er andra också, förresten.

10/04/2005 04:37:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home