Sunday, September 07, 2008

The times they are a-changin'

Okej, vi är borta från etern i en sketen liten jävla ångestvecka och inget har egentligen hänt, bortsett från att Sverige har börjat spela tävlingsmatcher med 3-5-2 (med väntat resultat, för kom igen, när man har de mittbackar man har - som förvisso ser ganska otäcka ut på det där småländsk bonnadrängsviset, ni vet Bulten i Bo-stilen, förra sekelskiftets casualkultur*, okej, vi har snöat långt långt bort från ämnet - och är rätt bra på att stå stilla och nicka men inte något som har med bollbehandling att göra - förutom Majstorovic då, som inte är särskilt bra på någonting alls - då ska. inte. uppspelen. gå. från. mittbackarna. vare. sig. dessa. uppspel. är. långa. eller. korta.)...

(den här meningsbyggnaden är rent Majlardsk. Skyller det på ringrost.)

...El Rey Eguren har avgjort en VM-kvalmatch för Uruguay (honom skulle Sverige ha haft på mittfältet), Petter Andersson har gjort debut i Groningen (honom borde Sverige ha haft på mittfältet) - blev tydligen skadad, oklart hur allvarligt, inga Allsvenska matcher har spelats och Djurgårdens ledning sade visst upp sig ikväll.
Det där sista förtjänar en utvikning.

***

Normalt skulle vi förstås förbehållslöst välkomna alla former av kaos och motgång i de andra klubbarna i 08-området och det är inte så att det känns tråkigt att Djurgården förlorar de personer som var den viktigaste pusselbiten i deras tre SM-guld under 2000-talet; i första hand Tommy Jacobson, som såg till att tränarna kunde få allt de pekade på, och i andra hand Bosse Lundquist som lurade både media och supportrar att tro att det handlade om något annat än en (finit) hög med pengar. Men på senare tid har det känts riktigt tryggt att ha dem där. Inte minst för att det är deras missriktade prestige som vi sett som den största garanten för att Djurgården inte skulle kunna blanda sig i AEG:s arenaprojekt - åtminstone innan det är för sent. Så länge Lundquist och Jacobson styrde kunde AEG aldrig få inflytande i Djurgården Fotboll, Djurgården skulle flytta till Solna hellre än Globenområdet när Stockholms stadion döms ut om ett par säsonger, och de skulle kunna piska sitt hästskelett om en egen arena ända tills kusen återuppstod mitt på Ryttarstadions innerplan på den yttersta dagen.

Samtidigt är inte Bosse Lundquist dummare än att han vet att han har suttit i en jävla rävsax eftersom arenaprojektet visat sig vara en rätt välbarrikerad återvändsgränd. Det är den på lång sikt viktigaste frågan för alla svenska klubbar, Djurgården har gått in i den med extremt hög svansföring och misslyckats fullständigt. Det har man förr också, med sina "fantastiska sponsorkontrakt" och sina "supervärvningar" men den här gången är det tydligare än någonsin.

Det känns som om han bara väntat på en väg ut, och att pratglatt låta sig offras som martyrhuligandebattens altare är nog inte att betrakta som en allt för rutten utväg för hans del.

***

Och som sagt, just därför är vi inte helt nöjda och trygga med det här. När någon uttryckt oro för att Djurgården skulle ta sitt förnuft till fånga och börja armbåga in sig i Globenprojektet har vi kunnat sitta lugnt och flina och konstatera att så länge Lundquist och Jacobson sitter kvar, kommer Djurgården att spela i Solna.
Nu sitter de inte kvar, och för oss amatörkonspirationsteoretiker känns timingen, ett besked kvällen före kommunfullmäktiges beslut om att bygga arenan, extra olustig.
I morgon blir en någorlunda historisk dag ändå, dock.
Alltid något.

*) Det går rykten om att den som är top boy i Kalmar FF:s firma i grannskapet i socknen är känd som Bulten i Bron. Men det är nog bara ett rykte.

3 Comments:

Jag oroar mig för Stockholms stads "Vision 2030 - ett Stockholm i världsklass” som målsättning för att stärka sig som evangemangsstad.

2030!

Tittar man på utredningsunderlaget ser man ju att man planerat att besluta om Inriktningsärendet (dvs om man nu ska fortsätta på arenaspåret) vår/sommar. Nu kommer det (om det ej blir bordlagt) i bästa fall beslutas höst. Redan nu verkar mao invigning 2012 försenad.

Om man godkänner inriktningen så innebär bara det att man fortsätter utreda. Detta kommer troligen aldrig ta slut.

9/08/2008 05:04:00 AM  

"- Vi kommer att räkna med Hammarby som en av de största hyresgästerna för den här arenan, och vi har haft en jättebra process tillsammans. Det här ska ju bli en arena för alla Stockholmare med olika evenemang, men fotbollen är en väldigt viktig samarbetspartner, säger Madeleine Sjöstedt. "

Whats the big deal?

9/08/2008 11:37:00 AM  

Först och främst. 30 001 är nog en siffra tagen från luften. Det som jag tror sägs egentligen är bara att arenan måste vara drygt 30 000 platser stor.

Filmen är inte ny, den mailade jag till mailinglistan långt(?) innan sommaren ;)

Läser man mellan raderna så har miljöpartiet rätt i sitt resonemang kring att tvinga Dif spela på arenan (eller läs "Dif kommer ALDRIG att hitta ett alternativ så det blir dela arena med det ena eller andra laget).
Övriga partier säger ju att Dif inte vill till Söderstadion och att man därför vidare skall "diskutera alternativ" med Dif. Det sistnämnda kan även uttryckas "vi skiter i Dif, dom har bränt sina skepp".

Nu verkade det inte som att Miljöpartiet verkade få så stort gehör för att man skall göra några ytterligare större ansträngningar för att få med Dif på nya arenan men jag tror ändå att Dif kommer komma krypande någon gång hösten 2011 och fråga om dom inte kan få spela på "Nya" Söderstadion.

/Jimmy

9/08/2008 11:32:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home