Monday, September 08, 2008

Ineffektiv tid

En fotbollsmatch består av 90 minuters speltid, halvtid och i genomsnitt fyra minuters stopptid. En fullmäktigedebatt består av eoner av tid och den mesta av denna är död. Vi är inte dem som till vardags räds för att spä på det samhälleliga politikerföraktet, men vi måste ge en eloge till de förtroendevalda som - förvisso mot rätt hyfsad ersättning - tvingas sitta timme efter timme, vecka efter vecka och höra så mycket ogenomtänkt smörja utan att krevera.

Vi hade planerat att ge er ett referat av den debatt som föregick dagens arenabeslut (underlaget finns här), fulladdat med fotbollsmetaforer om vem som drev in en tes hela vägen från egen planhalva in i motståndarnas straffområde, vem som missade att täcka bakåt när argumentlinjen smulades sönder och vem som slog en hel radda felpass av samma rang som Mellberg-mot-Albanien. Men tyvärr drog ett av tidernas minst inspirerande lokalpolitiska ögonblick - det var antingen punkt 37 eller punkt 44 på dagordningen, vi uppfattade det som att de gled in i varandra - ut på tiden... och vi snackar inte effektiv tid här - så mycket att när väl punkt 45 blåstes igång befann vi oss redan utom räckhåll för radion.
Men nu vet vi i alla fall allt om fordonsgas och den särskilda anläggningstaxan för Stockholm Vatten. Och vatten lär ju behövas på den nya arenan. Om det inte blir konstgräs. Vilket det blir. Förstås.

Annars är det inget nytt som hänt idag, egentligen, arenan ska ha 30 001 åskådarplatser av Uefa-mässiga skäl, den ska ligga i det som kallas Sandstuparken eller Systembolagstomten söder om Quality Hotel Globen och det mesta i övrigt är öppet för diskussion; en diskussion som enligt planen ska vara avslutad nästa höst och sedan ska spadjäveln i jorden. Den som lever får se.

Och, lite i skymundan, det är nu helt klart att AEG tar över driften i hela Globenområdet från och med den 1 oktober. Vi tror inte att det är negativt för Bajen.

***

De enda som verkar tro på vår lilla teori om att Lundquists och Jacobsons hastiga avhopp från Djurgårdens ledning är en noga genomtänkt exit strategy för att dra uppmärksamheten från duons totala fiasko i arenafrågan är en handfull Djurgårdare. Vi medger att den teorin kan låta överdrivet konspirationsteoretisk, men kom igen, visa oss en annan teori utan svagheter. Fotbollsförbundets consiglieri och coming man (den 66-årige junioren anses fortfarande stå på tillväxt för att ta över som speluppläggare efter Lagrell, 68, när denne faller för åldersstrecket lagom till VM 2022) säger upp sig på grått papper och gråter ut i pressen för att några supportergrupper kom upp och bad honom lägga ner? Det tror vi vad vi vill om.

***

Nä, åter till Bajen. Det finns några nyheter, som den här filmen
som vi hittade via White Arkitekter - lika lite som någon slutgiltig design på arenan är fastslagen, lika lite verkar det vara säkert att White ska bygga den, men de hoppas i alla fall på det, och en sprillans nyöppnad sajt som åtminstone i den bästa av världar kommer att uppdateras med information kontinuerligt.
Annars får väl vi göra jobbet, som vanligt.

Vi råder också alla att inte fästa sig alltför mycket vid namnet "Stockholmsarenan" (varför i herrans namn nu någon skulle göra det) eftersom AEG om vi tolkar detta rätt, har rätt att sälja ut alla arenanamn i Globenområdet framöver, för det facila priset av en miljon per år. Okej, det är en utgiftspost som vi egentligen kunde vara utan, men ryggmärgen skriker ändå KÖP BAJEN, KÖP!

Mer lär följa.

12 Comments:

Eftersom White endast är Arkitekter och inte byggare så är det ganska självklart att de inte kommer att byggga arenan, bara rita den.

Att White arkitekter ska stå för utformningen av arenan framgår av följande pressmeddelande:

http://www.stockholmsarenan.se/default.aspx?tabid=85

"White Arkitekter fullföljer sitt pågående uppdrag med att utforma den nya arenan. Som underkonsulter finns bland andra teknikkonsultföretaget WSP Sverige och ArupSport som har ansvarat för design och funktion vid uppförandet av ett antal världsarenor, däribland OS-arenan Birds Nest i Peking."

.

9/08/2008 11:12:00 PM  

White byggde den stora pungkulan som står bredvid den nya arenan.

De har straffat ut sig från vidare uppdrag i globenområdet!

9/09/2008 01:53:00 AM  

*postar detta som kommentar i till rätt inlägg denna gång*

Först och främst. 30 001 är nog en siffra tagen från luften. Det som jag tror sägs egentligen är bara att arenan måste vara drygt 30 000 platser stor.

Filmen är inte ny, den mailade jag till mailinglistan långt(?) innan sommaren ;)

Läser man mellan raderna så har miljöpartiet rätt i sitt resonemang kring att tvinga Dif spela på arenan (eller läs "Dif kommer ALDRIG att hitta ett alternativ så det blir dela arena med det ena eller andra laget).
Övriga partier säger ju att Dif inte vill till Söderstadion och att man därför vidare skall "diskutera alternativ" med Dif. Det sistnämnda kan även uttryckas "vi skiter i Dif, dom har bränt sina skepp".

Nu verkade det inte som att Miljöpartiet verkade få så stort gehör för att man skall göra några ytterligare större ansträngningar för att få med Dif på nya arenan men jag tror ändå att Dif kommer komma krypande någon gång hösten 2011 och fråga om dom inte kan få spela på "Nya" Söderstadion.

/Jimmy

9/10/2008 11:03:00 PM  

WSP känns som en skön garant på att arenan kommer få en utformning som vi bajare gillar då de idag har kontor rakt ut mot Söderstadion...

Själv skulle jag föreslå en söderstadion mega, exakt samma bänkar, inget tak på östra och en liten familjeläktare.

Till sist, vem reggar en minnessida över Söderstadion först? Rivningen av Berlinmuren ter sig liten då den dagen första släggan slås in i sös. Själv ska jag bära hem en bit söderstadionbetong, lite gräs och ett räcke för att hålla minnet levande. En minnessten på mittcirkeln är också ett måste, kan bli en andra anhalt efter nacka på juulafton.

Ta med spett och spade 2011!

9/11/2008 12:03:00 PM  

Jävla medgångsbloggare!
Dags att börja skriva lite nu, jag får ju abstinens

9/19/2008 12:51:00 PM  

Men vad fan, kom igen nu, vad händer? Svik nu inte oss trogna läsare...Kämpa GVSU, kämpa!

9/30/2008 12:18:00 PM  

Öka takten sista kvarten! G! V! SU!

10/05/2008 10:32:00 AM  

Medgångsbloggare eller inte; det börjar bli dags för ett nytt inlägg tycker jag. Du kan inte låta den bästa Bajen-bloggen dö ut.

10/09/2008 08:13:00 AM  

Detta handlar inte om whites riddarborg (pungkulan). Den var död innan den byggdes.
Hur levande är pungbrock?

Jag har oxå gett upp.
Mitt enda hopp är att smålänningarna förlorar allt (allsvensk tradition) och att tattarna fortsätter sin (egen) tradition å anställer fyllskallar, samt att Bosse, fyllskallen, säljer hela truppen på ebaj.

Samt att jag (och du) orkar engagera oss lite mer framöver. Nu är det kört...

10/18/2008 05:10:00 PM  

Hallå?

10/27/2008 02:20:00 AM  

Vad har hänt?? Har ju varit helt dött:( Hoppas verkligen ni inte lagt ner!!!

10/28/2008 02:53:00 AM  

Tog batteriet slut?

10/28/2008 05:32:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home