Friday, June 13, 2008

Reklamen avbryts för sport

Det där var ju en riktigt hyfsad afton. Vi har, som ni kanske vet, inte så mycket till övers för vare sig italiensk fotboll (sorry Malena) eller fransk (ni kan ju tänka er varför vi höll på att ruttna på landslagsfotboll för evigt för ett par somrar sedan) och vetskapen att åtminstone ett av dessa lag missar kvartsfinalen, med lite tur bägge lagen, värmer själen.

Varför är det så? Italien ogillar vi på grund av deras tidvis solkiga fotbollstradition, catenaccion, filmningarna, korruptionen, politiseringen och mycket annat; Frankrike ogillar vi för att de är, tja, Frankrike. Vi är oerhört bigotta men vi är åtminstone ärliga nog att erkänna det. När det gäller fransmän.
Zidane var undantaget som fick oss att hålla en motvillig kvarts tumme på Frankrike i VM-finalen 2006...
...och titta hur bra det gick.

***

Hade bara Mutu satt straffjäveln hade vi mått ännu bättre.

***

Det är lustigt det där; Rumänien - Italien var översållad av individuella och kollektiva misstag som, om de hade ägt rum i Allsvenskan, skulle ha lyfts fram som ytterligare bevis på Allsvenskans uselhet. Zambrottas idiotnick fram till 0-1, det blå mittfältets adresslösa långlyftningar, onödiga offsider till förbannelse. Det är ofta som om man försöker läsa in en perfektion i "storfotbollen" som ytterst sällan existerar i verkligheten; särskilt på landslagsnivå där lagen oftast inte är samspelta. Hittar man den inte får man låtsas se den ändå. För oss som tittar är det för att vi försöker att inte göra oss själva besvikna på att ingen nästan någonsin ser vad de hade hoppats på att se, och sett fram emot att se, och för dem som ska få oss att titta handlar det om att locka oss kvar vid dumburken även under reklamavbrottet eller köpa biljett även till nästa match.
Nä, säga vad man vill om Allsvenskan - och det gör många, som bekant - men där är de enskilda ögonblicken av briljans kanske inte lika många, men betydligt mer värdefulla just för att man aldrig förväntar sig dom. Och de individuella misstagen är kanske betydligt fler, men aldrig lika upprörande eftersom vi alla, ständigt, jämt och hela tiden, innerst inne förväntar oss dem.

***

Holland, däremot, ja jävlar. Det var bra, utmärkt, till och med utsökt fotboll. Stackars det lag - vi gissar på Ryssland men att vi är usla tippare är ju allom bekant - som får dem i kvartsfinalen.
Marco van Basten har vi dessutom alltid gillat. Trots att han verkar vara en rätt knepig kille, eller kanske just därför.

***

Det har för övrigt gnällts väldigt mycket i den mediala ankdammen på TV4:s toklånga reklamavbrott, bland annat här och här och det kan vi ha viss förståelse för, men å andra sidan, med tanke på kvaliteten på det studioprat vi faktiskt får, känns det ändå helt okej.
I valet mellan att beskåda en McArena-hamburgare som hoppar upp och ner och en extra minuts analys från Magnus Hedman tar vi det runda, stekta köttstycket tolv gånger av tio. Vad oss anbelangar skulle de, som det sett ut den första veckan, kunna visa höjdpunkterna till musik (fast inga officiella svenska fotbollslåtar, please) och sedan gå direkt till Kenodragningen.

***

Och i Sverige fortgår Silly Season under nästan tystnad. Nathan Paulse ska träna med Bajen i ytterligare någon vecka (Norrköpingsfansen har betydligt mer koll på honom än vi har, oklart varför) och enligt honom själv är ett kontrakt nära. Vi får väl se; det finns några andra namn i pajplajnen också.

En annan som tränar, joggar, spelar sponsorgolf och umgås med Bajen är Fredrik Söderström, som dock varje gång frågan kommer upp, på Agent Direkt eller mellan något av reklamavbrotten i tv-studion, bedyrar att han inte alls provtränar. Jaja, Fredrik, det blir nog bra med det där, men förr eller senare kommer någon journalist att komma på att ställa frågan hur U.D Lanzarotes ekonomiska situation egentligen ser ut.

***

Inte för att vi har några större förhoppningar om saken, men lirar Fredrik Stoor från start i morgon är det riktigt, riktigt häftigt. Fast vi sa ju det, både för tre år sedan och två år sedan. Någon jävla gång ska vi ju få rätt i alla fall.

5 Comments:

Det är ju för alla bigotta människor som ni, allra käraste GSU, som hatar italiensk fotboll som det är så roligt att hålla på den.

6/14/2008 01:24:00 AM  

Japp, finns det nagot battre an att saga att man haller pa italien i Sverige?
Robert

6/14/2008 11:14:00 AM  

Det är just Italiens arrogans som gör att man inte gillar de. Italien ser på gruppspelet som något de alltid kommer genom utan att ge sina motståndare respekt.

6/16/2008 05:35:00 AM  

Intressant att Nathan Paulse står som provspelare inför dagens träningsmatch men inte en viss nr 11...värvning av 35-åring på g?
http://www.hammarbyfotboll.se/se/aktuellt/artiklar/?articleid=32374

6/18/2008 12:59:00 AM  

Oops, blandade ihop det hela när jag råkade läsa Söderström...så...eeh...klart man håller på Italien!

6/18/2008 01:33:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home