Friday, May 23, 2008

Nya Söderkisar och gamla

Provspelsvecka ett är till ända, och såvitt vi vet har den inte slutat med några nya Hammarbyspelare. Men det är ju en vecka kvar innan semestern också, och spelarkarusellen bara fortsätter.

För några dagar sedan kunde vi ju berätta att en av de tilltänkta provspelarna var en A-landslagsmeriterad spelare, och i morse bekräftade Officiella att det rör sig om Fredrik Söderström; dalmas, 35 och de senaste åren hemmahörande på Kanarieöarna i U.D Lanzarote. Vi ska väl direkt medge att vår första reaktion var "har han inte lagt av"? Efter att ha varit ett ständigt återkommande Silly-rykte i klubbar som AIK, Djurgården, IFK Göteborg, Häcken och för all del Hammarby för ett par år sedan har det varit väldigt tyst om honom.

För knappt två år sedan utsåg vii honom till Sveriges dyraste medelmåtta, mycket på grund av hans ständiga flipprande med kontraktsförhandlingar i diverse svenska brögäng (se ovan) som aldrig utmynnade i något, och med tanke på vad som brukar hända med spelare vi dissar - Lex Eguren (i samma inlägg t o m) - borde det i sig vara en garant för succé om han och Hammarby skulle komma överens.

Lanzarote håller till i spanska Segunda Division B, grupp 1 - tredjeligan i Spanien, vilket kanske inte låter så imponerande, men det är värt att ha i åtanke innan man tokdissar den att den innehåller ett antal av Primera Divisions B-lag. Här lyckades vi gräva fram en engelskspråkig fansajt som täcker Lanzarotes vårsäsong och Söderström verkar ju inte ha åldrats med alltför stort obehag... många målpass och ett par mål från sin defensiva mittfältsposition, bland annat mot Real Madrid B den 13 april. Så vi kanske ska vänta lite innan vi tokdissar honom igen? Lühr väntar förstås inte, men eftersom han inte ens kan skilja på Spanien och Portugal gör det oss bara en aning roade. Om man sedan som Expressen vinklar det på att "Söderström ska ersätta Eguren" är det klart att det kan kännas lite galet, men om nu någon missat det har Petter Andersson ersatt Eguren på ett rätt föredömligt sätt i vår...
...om nu Petter blir kvar. Det återstår, som alltid, att se.

Anyway, tillbaka till Söderström. Är hans fysiska status mer Larssonsk (eller åtminstone Lantzk) än Wibrånsk och om hans enligt ryktet tidigare legendariska lönekrav har blivit mer modesta (vilket vi utgår ifrån - annars skulle han inte ens varit på plats), kan han säkert göra en del nytta i truppen. Det känns dock alldeles utmärkt att han får visa vad han går för innan bläckpennorna tas fram...

***

Även Paulo Monteiro är på papperet en spelare som verkar spännande men inte utan förbehåll. Den 23 år och 1,92 långe portugisen, med erfarenhet från ungdomslandslag ända upp till U21, har haft en lite halvdan karriär sedan han lämnade Braga (ständigt detta Braga!) efter våren 2006. Först en mycket kort period i franska brögänget Istres, följt av en ännu kortare period i rumänska Farul, som han lämnade "eftersom jag ville spela i en bättre liga". Sug på den, Dorsin och Sandberg... fast, det låter ju onekligen lite som en förevändning.
I Charlton var han bofast i B-laget - skulle lånas ut till Accrington Stanley, men det blev nåt krångel med papperen - under sina 3,5 månader i klubben och är nu kontraktslös. Igen.
Så vi vet inte, han kan vara ett jättefynd som har haft otur i ett par år eller en rotlös strulpelle som redan har börjat halka neråt. Eller någonting däremellan. Det ska bli spännande att utröna. Lång är han i alla fall.

***

Åsså är både Runström och Litmanen kontraktslösa nu. Ni vet att den här bloggen startades samma dag som Litmanen gick till Malmö, va?

***

Men för spelare krävs det pengar, och även om Eguren-försäljningen och "transferkorgen" gör det möjligt för Hammarby att vara mer aktiva på transfermarknaden i sommar än, ja... någonsin, skadar det aldrig med några spänn till. Det här är lönefredag, och därför är det hög tid att uppmana alla som kan och vill att ge sig in i Söderkisar. Vi är med - är ni?

1 Comments:

Mycket bra genomgång av de två intressantaste provspelarna.

Förundrar mig att ingen journalist har tid, ork, kunskap - eller vad det nu beror på - att gräva fram liknannde uppgifter tillsammans med en enkel och vettig analys.

gvsu is the shit.

5/24/2008 04:36:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home