Tuesday, April 22, 2008

Plågor och nöjen

Vi hade just kommit på begreppet själva när vi granskade de ogranskade kommentarerna och signaturen "Kalle" hade förekommit oss. Det var kanske bleeding obvious, men det är i sig ett mått på hur mycket kreativitetsnivån sjunker efter en förlust - särskilt en förlust som den i söndags. Jaja, vi erkänner; vi är medgångsbloggare. Det har vi nog på sätt och vis alltid varit, vana läsare vet att det är ytterst sällan vi lyckas pressa ur oss tio nödtorftigt formulerade rader efter en "vanlig" förlust, och vid ovanliga förluster - extraordinära, som den i Kalmar - är vi mer benägna att slå sönder tangentborden i stället för att skriva på dem.

Nu har det värsta gått över, så vi passar på att ge ett livstecken ifrån oss lagom till Elfsborgsmatchen; för efter denna kamp mellan sargade trupper kan vi mycket väl få tvingas hålla käft i en vecka till.
Å andra sidan har tippandet gått helt fel (läs: rätt) hittills i år, så vi tippar vinst och håller inte ens fingrarna korsade, så får vi se hur det går...

***

Veckans glädjeämne är annars att det stormar desto mer i ett par andra Stockholms- och Solnaklubbar just nu, och i brist på egen lycka kan man glädjas desto mer åt andras olycka. Daniel Örlund visade på ett mycket pedagogiskt vis skillnaden mellan ett tveksamt målvaktsingripande på ett långskott (läs: Shaaban mot Ålander) och en praktfull supertavla värdig hans gamla klubbkamrater Baxter, Asper och Andersson när han, stående på mållinjen med fri sikt släppte in en frispark - från 35 meter - mitt i mål. Sedan blev det ett mål till, och även om vi är lite bekymrade över alla enkla poäng som Göteborg tar så är det ett ont man får ta med det goda.

***

Och om AEG:s inträde i Djurgården Hockey togs emot med viss chock, bestörtning och avsmak i Hammarbyland (vi var själva inte särskilt överraskade) så är det ingenting mot vad Djurgården Fotboll tycker. Det finns ett antal logiska förklaringar till det. Tommy Jacobssons ganska hätska brev är i våra ögon lite goddag yxskaft - de slutsatser han drar har vi själva dragit ganska länge och flera varv - men det är roligt att någon där uppe på Arenan Där Fotbollen Uppfanns 1912 verkar ha förstått hur landet ligger.

Det allra intressanta är uppgifter från olika håll som gör gällande att Djurgårdens mystiska arenaplaner var en kombinerad hockey- och fotbollsarena för att samla alla sporterna i ett eget litet Globenområde utan glob. Det var investeringsobjektet, och med hockeyn knuten till AEG och därmed knuten till Globenområdet finns det i praktiken inte längre ett arenaprojekt, på Östermalm, Loudden, Akalla eller någon annanstans. Nu är detta föga mer än ett rykte, men lite för spännande och från för bra håll för att vi ska vilja kalla det nys - men vi påstår som sagt inte att det är sant heller, bara att det är vad som sägs. Och det stämmer väldigt väl med frågetecknet hur fan man skulle kunna hitta ett business case för en ny fotbollsarena, mindre än, enklare än, i sämre läge än och färdig flera år efter att McArenan och Den Arena Vi Vägrar Nämna Vid Dess Arbetsnamn är invigda.

Fortsättning lär följa utav bara helvete.

***

Terje Liveröd och Olof Lundh verkar vara väldigt bra kompisar.
Vad gäller den stort uppslagna artikeln på Fotbollsskandalen - vi vägrar länka till den - snor vi slutsatsen av forumräven Jürgen Hingsen:

Hmmm... Terje säger att det finns en klausul som gör att Bajen kan säga upp kontraktet i December. Alltså inte att det finns en klausul som gör att Bajen kan FÖRLÄNGA kontraktet. Med andra ord rör det sig inte om ett optionsår, utan om att det finns vissa möjligheter för Bajen att bryta kontraktet under speciella omständigheter.

OM nu denna klausul inte är regelrätt, så kommer den naturligtvis att underkännas av förbundet. MEN, det betyder i så fall bara att rätten att bryta kontraktet upphör inte att hela kontraktet rivs. Med andra ord - BORDE - vi vara sejf.


Sorry för copyrightintrånget, Jürgen, men vi hittade helt enkelt inget att tillföra. Vad oss anbelangar har Sebastian Eguren ett kontrakt som går ut 2009, och därmed är saken egentligen utagerad.

***

Laget i morgon, då? Två tunga hål i form av Chanko och Sleyman - inte för att Sulan sett jättestark ut i säsongsinledningen, utan för att det ser tunt ut bakom honom. Många vill ta in José Monteiro eller David Johansson som mittback - själva väljer vi Klebér Saarenpää alla dagar i veckan. José har inte gjort en vettig insats som mittback - däremot ett antal ovettiga - sedan hösten 2006 och David, tja, David är fortfarande under isen även om vi såg små tendenser till ljusning mot Kalmar.
Att ha José på högerbacken är vi däremot inte främmande för. Verkligen inte.

Chanko är Chanko och i brist på Chanko blir det svårt att vinna mittfältet. Om vi prompt måste köra vidare med mittfältsromben känns det minst dåligt att flytta ner Petter och låta honom ta lite extra fart innan han skjuter. Tyvärr gör ju det att vi förlorar en del i anfallsspelet, vilket Haris Laitinen skulle kunna kompensera för med sina tidvis briljanta passningar. Ett "rakt" (läs: oscillerande) mittfält där Petter och Haris växeldrar i offensiv och defensiv (Haris är tuffare än somliga tror) är en annan tanke, som kanske dessutom skulle kunna sätta lite myror i skallen på Anders Svensson, som lär spela i en Chanko-roll för Elfsborg. Med Haris centralt går vänsterkanten till Erkan (mot Helsingborg hängde han ju ändå mest där) och Castro får spela högermitt från start. Simon Helg lär ha goda chanser att göra årsut i andra halvlek.
Mikkel då? Lär börja på bänken, även om han är med i truppen. Hammarby har varit nästan överförsiktiga när det gäller skador så här långt, och ända fram till Kalmarmatchen hade det betalat sig otroligt väl. En lårbaksida gör ingen skillnad - Janne Mian är vårens hjälte så här långt. Helsingborg har i skrivande stund elva spelare på skadelistan...

Paulinho och Davies på topp. Till att börja med åtminstone.

Målvaktsfrågan? Så länge Björklund inte sjunker tillbaka till sin vanliga (som han själv kallar det "halvdåliga") nivå får han nog fortsätta ett litet tag till. Rami Shaaban har ändå fyra och trekvarts säsonger kvar att betala tillbaka sin sign-on på.

***

Lästips. Men vad då "elfte bäst"? När Bajen funkar, som i torsdags (vi var egentligen för få, men), finns det ingen konkurrens.

Dåså; vi har tippat seger. All bets are off.

0 Comments:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home