Friday, April 18, 2008

Jaså, där är AEG

Vi har ju som bekant tjatat hela veckan om att vi tycker att det är jävligt märkligt med den totala tystnaden kring AEG:s roll i den kommande "Stockholmsarenan". När nu AEG gör väsen av sig så får man väl kalla comebacken för en aning oväntad... fast ändå inte, egentligen.

Det här beskedet rör givetvis upp en hel del starka känslor i Bajenland; själva känner vi oss faktiskt lite lugnare än vi gjorde i början av veckan (det behagliga bakruset efter Buster-matchen igår gör väl kanske sitt till också).

Först; ni som följer den här bloggen vet att det för oss bara är fotboll det handlar om. Det är förstås kul om Hammarby går bra i någon annan idrott, men vi byter gärna ett SM-guld i handboll eller, den dag det inträffar, bandy, mot tre poäng mot Helsingborg eller Kalmar nio dagar i veckan. Det här är vår åsikt, många finner den idiotisk, många finner den icke-bajen, men vi står för den. Vi älskar fotboll. Och det är för att vi älskar fotboll som vi älskar Hammarby. Därför berör det oss ärligt talat inte särskilt mycket att AEG köper in sig i Djurgården - det är... tråkigt, men vi har full förståelse för varför. AEG:s intressen i Hammarby har alltid varit strikt affärsmässiga. Det är att påpeka the bleeding obvious att det inte klappar ett grönvitt hjärta i Philip Anschutz insjunkna bröstkorg. Vilket inte alls behöver vara något negativt.

AEG:s drivkraft i Hammarby har alltid varit arenafrågan, att få en fot in i Globenområdet. Det mest oroande med det arenaförslag som presenterades i måndags var att AEG överhuvudtaget inte nämndes i sammanhanget. Det koncept som presenterades såg i mångt och mycket ut som Billströms multikultiarena all over again (den första, alltså, i Sandstuparken, inte den där i Slakthusområdet cirka 2020) med 20 000 färre platser som en vagt förmildrande omständighet. Större möjligheter till publik- och sponsorintäkten, men under förvaltning av Globe Arenas AB; en förvaltare som har sin egen syn på både vad som är skälig hyra och vad som är ett skäligt upplägg för driften... blotta tanken på vad de skulle kunna ta ut av Hammarby och kräva att få behålla kontrollen över på en stor, modern arena fick magmusklerna att knottras. Särskilt under ett borgerligt styre, där vi kan tänka oss att hyresnivåerna skulle kunna vridas till ytterligare ett varv.

Om AEG däremot (rent hypotetiskt) skulle gå in som storägare i Globe Arenas AB vore det delvis en annan sak. Inte för att de idkar välgörenhet, men för att det i deras vinstintresse finns ett business case för sportslig framgång för den klubb som spelar på arenan. En full arena ger mer pengar och - let's face it - en arena fylls enklast med sportslig framgång. Att skapa Allsvenskans finansiellt starkaste klubb kräver dessutom en investering som motsvarar typ kostnaderna för materialförvaltarna under en NBA-, NHL-, NFL- eller MLB-klubbs säsong...

Att stadens nuvarande ledning är villiga att sälja ut all kommunal verksamhet som det finns köpare till (och gärna ytterligare lite) är ju ingen hemlighet. Globenområdet är till salu...

***

...och nu är det ju dessvärre så att Djurgården Hockey har den dåliga smaken att också utnyttja och utnyttjas av Globe Arenas AB. Den här bolagiseringen kommer på sätt och vis lite för lägligt för att vi ska kunna tro något annat än att AEG har del i det. 2001 stoppade ju gårdarna själva investeringen, och vi ska inte påstå att vi skulle gråta blod om det här aktieköpet dras tillbaka, men vi skulle inte tippa på det och fine, då tuggar vi i oss det. Det här är den första konkreta indikationen på ett bra tag vad gäller AEG:s framtidsvisioner i Stockholm, och vi är så frustrerade att vi vid det här laget gärna tar det goda med det onda.

Hade AEG å andra sidan köpt in sig i Djurgården Fotboll hade vi mått jävligt tjyvens idag.

***

Poppen! Fortfarande. 30 år i morgon. Bara han inte får en tur med fyrhjulscross i present.

***

Och, så här i efterhand - det är nåt med Sören Cratz och Söderstadion. Särskilt när det kombineras med Helsingborg.

***

Vi tippade seger mot Ljungskile, oavgjort mot AIK och 2-1 mot Helsingborg, mot bättre vetande.
Någonting har hänt.
Ni vet var vi tippade Bajen i sluttabellen, va?

2 Comments:

Varför kallar Laul Poppen för Proppen...
1.) Han försöker etablera ett nytt smeknamn på honom...
2.) ...att han hoppas att kunna vitsa till det i en ny rubrik om Poppen inte skulle vara superhjälte - Nu gick Proppen ur!
3.) Bank vs Niva har lurat Laul att han heter så och att han bara hört fel.

4/19/2008 12:53:00 AM  

Har detta förvandlats till nåt slags medgångsblogg?

Det är efter matcher som derbyt och Kalmar man behöver nån som kan klä känslorna i ord...

4/22/2008 04:46:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home