Monday, May 19, 2008

Cupsuccén

Vad annat kan man kalla det; Djurgården utklassat av ett superettanlag, AIK utslaget av ett superettanlag, Helsingborg utslaget av ett division ett-lag, och Hammarby vidare efter fem mål mot ett superettanlag i en match som drog tre gånger så mycket publik som de matcher som spelades på Strömvallen sammanräknat?

Utifrån det perspektivet var det onekligen en klockren helg, ur alla andra perspektiv var det förstås en katastrof. De som försvarar tilltaget med "cupsammandragningen" i Gävle (läs: Fotbollsförbundet och TV4) skyller tydligen på vädret. Vi vill snarare hävda att det hela är medias fel, men det är ju sådana vi är. Men allvarligt; till och med när Hammarby beter sig mer än lovligt vansinnigt brukar vi tycka oss se en aldrig så tunn röd tråd; man kan förstå hur tankegångarna gick på kansliet även när Erland Hellström värvades som förstemålvakt, när en norsk simulant med två år kvar på kontraktet skänktes bort till fucking Ålesund, när Toni Nhleko skulle ersätta Runström som snabb och löpvillig targetplayer, ja, till och med när man stängde av Kennedy Bakircioglu och lät Andreas Hermansson gå som Bosman till Enköping...
...men. Hur i h e l v e t e tänkte Fotbollsförbundet, Svensk Elitfotboll och TV4 (media!) när de bestämde sig för att förlägga sju matcher utan koppling till Gävle i Gävle, på konstgräs, på en arena som folk har svårt att hitta till i vanliga fall? Matcher som i fler än ett fall skulle ha kunnat dra en riktigt respektabel publiksiffra (som Sirius-Djurgården, för att inte tala om Valsta Syrianska-Helsingborg!!).

Ja, vädret sög, men att supportrar från de flesta deltagande klubbarna bojkottade eländet är det ingen som talar högt om... fast samtidigt det minsta man kan begära med tanke på arrangörernas enastående brist på fingertoppskänsla. Man berövar hemmalaget från den sportsliga fördelen av hemmaplan, och INTE MINST från biljettintäkterna och erbjuder - ja, vadå? - i ersättning till de drabbade klubbarna? Idioti i sin renaste form. Hade Hammarby varit en av de drabbade klubbarna hade vi varit heligt förbannade, nu är vi bara jävligt trötta (det blev inte bättre av att vi fick näst svårast tänkbara lottning i nästa omgång).

Stadskamp med andra festligheter, förresten - fanns det ens en hoppborg eller var den stängd på grund av dåligt väder?

Den här länken går förvisso till Black Army, men är ändå en utmärkt sammanfattning av vad som gått snett och vad som borde göras för att få fart på cupen. Fasta speldagar och en hundradubbling av prissumman (om den som står där är korrekt), samt en-två extra omgångar (utan Allsvenskan och Superettan) för att få med fler lag längre ner i seriesystemet, så ska ni se att det blir en jävla fart på Svenska Cupen både från lagens och supportrarnas sida (för även medgångssupportrar och marginalare kan se nerven i en match med 50 miljoner i potten. Money talks.). Så där ja, så enkelt var det. Vi går vidare.

PS: I AIK:s fall, och tydligen i fler klubbar (Hammarby bl a, men inte i det här specifika fallet) är det ju också så att förbundets och TV4:s påhitt gjort att tiotusentals säsongskortsinnehavare blivit berövade en utlovad match.
Allt för att TV4 ska få ner produktionskostnaderna för att direktsända flera matcher under en helg? För kan ni hitta något annat logiskt skäl till att genomföra "Stadskampen" trots att Gefle redan åkt ur cupen? Läs mer här (Black Army igen! På väg mot en formtopp) och förundras över fotbollsförbundets syn på vad supportrar har med fotbollsfrågor att göra...
...vi är inte juridiskt skolade så vi ska undvika att kalla saker för bedrägeri eller förskingring... men bara därför.

***

Liksom många andra såg vi inte helgens cupmatch - inte för att vi bojkottade den utan för att vi korkat nog inte trodde att vi skulle missa så mycket, så vi passar bara på att nämna att Charlie Davies nu gjort mål i tre tävlingsmatcher i rad. Vi hade velat se det här specifika målet, det var tydligen något att skriva hem om.

***

Två veckors intensiv fysträning återstår innan Hammarby tar semester och under de veckorna kommer det att synas en hel del nya ansikten på Årsta. Detta är ju den tid på året då fotbollsspelare med mer eller mindre okända namn från världens alla hörn som till exempel Toronto, Detroit, Edmonton och för all del Umeå flockas kring de gräsplaner på Andra Sidan där gräset alltid är lite grönare och linjerna alltid lite vitare.
Normalt brukar vi vara skeptiska mot provspelare vi aldrig hört talas om och det är vi den här gången också, men vi gillar ändå hur de säljs in. Det känns liksom tryggare att höra att det rör sig om spelare som "Hammarby Fotboll Scouting följt på olika sätt" snarare än att "det var en kille som en agent tipsade oss om som såg jävligt het ut på Youtube" även om det i allt väsentligt kan vara samma sak.
Nåväl, nu ska vi inte vara sådana.

Enligt vad ...grönvita sidan upp! erfar kommer ett antal andra spelare också att dyka upp för provträning de närmaste veckorna, av vilka åtminstone en har meriter från svenska A-landslaget... dock är han inte hetare än att han alltså är aktuell för provträning.
Den kan ni ju klura på ett par dagar. Det gör vi.

5 Comments:

Sammandrag från Mjällby finns på officiellas HTV nu. Om du vill se Charlies kanon

5/20/2008 12:09:00 AM  

Johnny Rödlund!!!! ÄNTLIGEN!

5/20/2008 12:14:00 AM  

mitt tips:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Michael_Svensson

rehabbade 2007, gör en kleber i bajen 2008?

vettöfan om han kan springa med de där knäna men i alla fall...

5/20/2008 04:17:00 AM  

A-landslaget i fotboll? ;)

5/20/2008 05:30:00 AM  

"Liksom många andra såg vi inte helgens cupmatch - inte för att vi bojkottade den utan för att vi korkat nog inte trodde att vi skulle missa så mycket"

Samtidigt ägnar du en utläggning längre än många av dina hela inlägg till att diskutera hur cupens status ska höjas. Släng in bloggen i en metallåda och kasta runt den i glashuset...

Uppmaning till alla: Stöd Bajen i med- samt motgång! Detta innefattar även cupen!

5/21/2008 04:31:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home