Friday, June 30, 2006

Jogo Bonito

Matchen i förrgår, då, nu när vi har analyserat den på alla ledder, tack vare FanTV:s eminenta bajenredaktion. De har varit ute i sajberspejs och tiggt feedback efteråt och bara for the record, bröderna Holmstream förtjänar allt beröm de kan äta.

Anyhoo.

Vi kan inte släppa Fredrik Stoors insats, som sannolikt var den bästa vi sett honom göra i grönvit tröja. I och för sig i en träningsmatch, i och för sig under måttligt tryck, men ändå. Vi har redan tjatat om uppspelet och 85-meterslöpningen vid 2-0. Men vi tjatar lite till. Det var nämligen ett skolexempel på hur en modern ytterback ska agera vid snabb omställning och kontring. Hela kontringen var ett skolexempel faktiskt. Och det inleddes och avslutades av magister Stoor.

Hade någon sagt att vi skulle sitta och hylla Fredrik Stoor oreserverat (och sätta rubriken "Jogo Bonito" på ett inlägg som i första hand handlar om honom) för 18 månader sedan hade vi svarat med sorgsna blickar och ett Ja, man kan ju hoppas.... Talang har han varit länge, men lägstanivån har varit skrämmande låg och högstanivån har synts till alldeles för sällan. Men under de sista matcherna under våren satt spelet där, och nu lyser han både av form (äntilgen skadefri under en längre period) och självförtroende. Hans blick strålade bakom det blodiga bandaget.

Med speeden, med precisionen inläggen och med hårdheten i kroppen har han allt - utom rutin - som krävs för att bli (klyschvarning) hur bra som helst. Resten sitter i skallen.
Bara nu inte nån av storklubbsrepresentanterna på plats rycker bort honom för hastigt. Å andra sidan lär han inte bli billig.

Björns mål var också snyggt, men ni vet ju redan att vi älskar honom. Notera också att nu när han inte ramlar frivilligt i straffområdet längre, är han helt omöjlig att få omkull. Det är kanske boxningsträningen som gett resultat?

***

PFO hade tidvis stor show, och om det var för att impa på Odd Grenland eller inte låter vi vara osagt. Ska man tro hans agent (men vi har gjort det till vår nya policy att aldrig, i något läge, tro agenter) är hans sikte inte inställt på Norge. Vilket förstås är en klen tröst för oss Bajare. Om han skulle gå som Bosman till, öh, låt oss för exemplets skull säga Heerenveen, svider det förstås lika mycket, eller nej, nästan lika mycket, som om han går till en norsk sunk-klubb.
Men vi tror som sagt aldrig på agenter. Detta om detta.

***

Siboniso Gaxa. Lite för tidigt att säga om det är värt att lära sig hur han stavar sitt namn (nu tjuvtittade vi) men med tanke på att han träffat truppen första gången ett par timmar innan avspark, och träningsmässigt endast kört ett lättare pass med David, och fick spela både ytter- och mittback, så får väl hans halvlek betraktas som klart godkänd.

Nu kanske det var olyckligt planlagt och han kunde inte komma tidigare, men rent allmänt vore det väl vettigare att låta provspelaren träna några dagar innan man slänger in honom i matchspel?
Jaja, vi vet: I en perfekt värld...

Men därmed får vi också bedöma Gaxa utifrån hans egna förutsättningar, och då såg det inte alls oävet ut. Men att han skulle platsa i dagens startelva känns förstås tveksamt. Fast då är ju också Bajens startelva den bästa i Allsvenskan just nu.

1 Comments:

M. Klette är en av de mer seriö... en av de mindre o-seriösa i agent-skrået.
Enligt min amatörmässiga på-långt-håll-bedömning, i alla fall.

6/30/2006 04:53:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home