Wednesday, June 28, 2006

Vafan, va - Bafana!

Det är ju själva fan. Igen.
Igår visste vi med säkerhet att Spanien skulle fullborda det franska fiaskot snabbt, enkelt, utan att förta sig och på ett relativt ointressant sätt, och att det inte skulle hända något intressant på bajenfronten, och därmed kom redaktionen överens om att ta en fotbollsfri och urloggad afton.

Och så blir det så här.

Idag vaknar vi till nyheten - som de flesta av våra läsare säkert redan kände till igår kväll - att Hammarby låter den sydafrikanske landslagsmannen Siboniso Gaxa, 22, provspela i kvällens träningsmatch mot Odd Grenland. Gaxa har fem landskamper för Sydafrika, är utbildad vid FCK-akademin (där han tydligen var bästis med Helsingborgs strulputte Thando Mngomeni, men det ska vi inte dra några slutsatser av), tillhör för närvarande klubben SuperSport United och gjorde A-landslagsdebut som 21-åring.
Det är lite svårt att hämta in fakta om Gaxa, trots att vi den här gången slipper översätta från ungerska. Online framstår han som någon sorts mix av Woody Allen-figuren Zelig och Trym Bergman.
Han påstås vara såväl lång och tunn som kort och tjock, och upekas på skilda håll på internet som mittback, ytterback, mittfältare (inner- och ytter) och forward. Men förmodligen är han vänsterfotad, och man tar inte över en vänsterfotad mittback/ytterback (om vi nu enas om att det som står på Hammarbys sida är det korrekta, vilket vi innerligt hoppas*) ) med hyfsat färska landslagsmeriter på provspel av en slump.

Så de där konspirationslarmen vi lungt avfärdade igår - de har börjat ringa lite nu.

***

Vad gäller Spanien - Frankrike håller vi bara käft.

*) "Lite" oroväckande dock att längduppgiften 160 cm återkommer på så många ställen - bland annat på hans nuvarande klubbs officiella hemsida. Och de borde väl veta...
...eller?
Men vi får väl se ikväll - förhoppningsvis står Thomas Andersson redo med tumstock.

4 Comments:

Från officiella: "184 centimeter långe och 65 kilo tunge Siboniso Gaxa..." så förhoppningsvis har någon redan varit framme vid måttbandet.

/Stoffe Skånebajare

6/28/2006 01:06:00 AM  

...men å andra sidan verkar han väl lite för lätt för 184cm?

/Stoffe

6/28/2006 01:08:00 AM  

Finns en del uppgifter om Siboniso Gaxa på nätet. Han verkar onekligen lovande med epitetet den nye Lucas Radebe

http://www.psl.co.za/Latest_News/story_9026.shtml

På bilderna ser han rätt tanig ut så om han väger 65 kg så borde han vara närmare 180 cm än 160 cm.

Han verkar också va poppis bland brudarna....

http://www.thestar.co.za/index.php?fArticleId=3220787

6/28/2006 02:46:00 AM  

Det är nog rätt omöjligt att vara 1,60 som mittback och dessutom bli landslagsuttagen.

6/28/2006 06:17:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home