Wednesday, June 21, 2006

Who's This Geza?

Vi hade tänkt skriva något om den där matchen igår, och kommer eventuellt att göra det också, men väsentligheterna först. För det här är först, främst och i alla väder (18 grader, och uppsprickande molntäcke om man nu vill vara äckligt positiv på ett "vi kan slå Tyskland"-plan) en Bajenblogg. Dessutom finns det bara 45 minuter från matchen igår som ens är värda att nämna.

Nåväl.
Ungersk media rapporterar idag - på ungerska, som tillhör den finsk-ugriska språkgruppen och som torde vara det jävligaste språket att lära sig i hela Europa - att Ujpest FC:s nysparkade tränare Géza Mészöly (det är fullt möjligt att vi glömt ett antal apostrofer där, och eventuellt är det en eller annan bokstav för lite eller för mycket) är aktuell för Hammarby.

Av uppenbara skäl vet vi jävligt lite om den ungerska ligan, men enligt den där rankingstatistiken som alla puckeynissar plockar fram när de vill påpeka hur trist det egentligen är att gå på fotboll, så är den mariginellt bättre än Allsvenskan, precis bakom Danmark, och Ujpest är en av landets historiskt sett största klubbar med 20 mästartitlar, den senaste från 1998. 1930 vann man också dåtidens motsvarighet till Champions League.

Men det är inte viktigt i sammanhanget.

Sanningen att säga låter vi bara käften gå eftersom vi vet väldigt lite om Geza Mesz... ja, ungraren. Han är född 1967, ska ha 76 landskamper bakom sig (googlandet försvåras, dels av språket och att det skandalöst nog inte finns ungerskt språkstöd i Babelfish, dels på grund av den legendariske ungerske landskapsmålaren Geza Med Samma Namn, verksam i mitten av 1800-talet), förespråkar offensiv fotboll och har varit tränare sedan 2004. Han sparkades efter att Ujpest förlorade chansen att ta första ligaguldet på åtta år i sista matchen i år.

Om artikeln stämmer, eller ens om det står i den vad vi fått berättat för oss att det står i den, om tidningen är Ungerns motsvarighet till Guardian eller till Bild-Zeitung, eller om snubben på bilden uppe till höger, som ser ut som en framklonad korsning av Peter Crouch och Ivan Lendl, verkligen är Geza M., allt detta har vi heller ingen jävla aning om. Oavsett vilket - om detta faktiskt stämmer hoppas vi innerligt att han pratar engelska.

9 Comments:

Om nu bajen gärna vill ha en utländsk tränare, något som bla grannklubben AIK hånades för tidigare, varför inte få både ock., en som kan Sverige och som är utlänsk.
"Tysken" Peter Antoine borde väl vara ett hett alternativ i nuläget. Han borde kunna liva den mest tråkiga match med sin unika personlighet, om inget annat. :)

6/21/2006 03:06:00 AM  

...och få ner laget i Superettan också?
Jag tar gärna en utländsk tränare, men då får han ha större kvaliteter än att vägra flytta från Blekinge och ha en bred glappkäft.

6/21/2006 03:24:00 AM  

Peter Antoine till Bajen? Det får man fan i mig inte ens skoja om! Han har gett begreppet "mycket snack och lite verkstad" ett ansikte.

6/21/2006 12:44:00 PM  

Har lyckats snoka reda på att Ujpest Dosza är managerlösa för stunden, men att "this Geza" hade jobbet till strax innan VM. Ja, säsongen (höst/vår) som nyligen tog slut alltså...

6/21/2006 05:43:00 PM  

Géza har spelat i franska första divisionen, bl.a. i Le Havre och Lille.

Verkar komma från en riktig fotbollsfamilj. Hans far (?) Kálmán har varit ungersk landslags (1961-71) och VM-spelare och tränare i tyska Bundesliga.

6/22/2006 01:04:00 AM  

Hittade en aktuell notis om Káláman Meszöly:

"Meszoly, who now works as a personal advisor to the Hungary Football Federation president."

http://www.bigsoccer.com/forum/showthread.php?t=350545

6/22/2006 01:09:00 AM  

Lite om Géza:
http://www.footsteal.com/M/meszoly.htm

6/22/2006 01:11:00 AM  

Hmm...ja, jag känner mig jävligt skeptisk. Ska man ta in en sån här lirare så ska det nog synas i ett antal sömmar. Något som Bajen inte har varit vår starkaste gren genom historien.
Vill faan inte sitta här om ett halvår och betala en nysparkad tränares lön till slutet av 2012 eller nåt sånt.

6/22/2006 12:05:00 PM  

Att syna sömmarna gäller oavsett vem man till slut väljer. Oavsett om det är en man som kommer från andra sidan jordklotet eller har spelat femton år i Bajen.

6/22/2006 05:35:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home