Monday, June 30, 2008

Anfall är enda försvar

EM är slut, Spanien vann, bra final men inte uppseendeväckande på något sätt förutom Torres segermål och en period i mitten av andra halvlek som såg ut som Hawaiifotboll 2.0, först tyskarnas sista ryck i några minuter, sedan satte spanjorerna med foten. Oändligt många felpass också - i statistiken som flimrade förbi ungefär samtidigt som matchen gjorde vågen hann vi uppfatta något om att 53 procent av spanjorernas passningar hade gått fram; 47 procent av tyskarnas. Så blir det i en match där båda lagen är utmärkta på att utnyttja motståndarens svagheter till att störa dem men bara glimtvis lyckas visa upp ett eget spel. Spanien var lite bättre på det, och på allt annat. Rätt lag vann av dem som tog sig dit, och det är inte alltid man kan säga det, ens.

En typisk EM-match, trots att det inte blev förlängning och straffar. Det vi tar med oss från den här turneringen är Ryssland - Holland.

***

Tillbaka till Bajen. För det tål ju att uppmärksammas att den försvarslinje som ställdes mot Malmö FF i Svenska cupens åttondelsfinal i lördags bestod av, från vänster, Simon Helg (17-årig halvskadad yttermittfältare), José Monteiro (bäst som ytterback), Mikkel Jensen (mittfältare åter från långtidsskada) och Haris Laitinen (egentligen offensiv central mittfältare som oftast spelar på kanten). Detta ska inte förväxlas med att Hammarby inte tar cupen på allvar; det var helt enkelt det som fanns till hands. Helt följdriktigt stod det 2-0 till Malmö tämligen omgående och då ska vi lägga till att Rami Shaaban gjorde ett par fantomräddningar däremellan. Sedan blev Simon Helg helskadad och fick gå ut och ersattes som vänsterback av Alagie Sosseh (21-årig anfallare i division 2). Sedan vann Bajen, och vi fattar fan ingenting. Eller, nästan ingenting. Haris Laitinen är den nye Trym Bergman. Det fattar vi. Och Alagie Sosseh har fler talanger än vi trodde. Och att det inte är något fel på fysiken hos de spelare som är friska.

Vad vi dessvärre också är väldigt medvetna om är att José, den ende backen med någorlunda A-lagsmeriter som är fullt frisk, är avstängd mot Halmstad i övermorgon, Helg är osäker, Traoré kan möjligen spela, resten är på sjukan, och detta innebär alltså att vi inte har någon. Jävla. Aning om hur det är tänkt att Bajen ska ställa upp försvaret, och det vete fan om vi blir klokare när matchtruppen kommer. Olof Guterstam är ju lång och en ganska skärpt kille, han kanske får göra Bajendebut i mittfösvaret bredvid Traoré... eller Mikkel... eller Törnstrand från HTFF... eller för den delen Haris. Ja, ni fattar...

***

Fast det finns dem som har det värre. Kvartsfinalen spelas mot Valsta Syrianska, som har fått oväntade problem i och med att sju a-lagsspelare redan har bokat utlandssemestrar till den dagen. Vi kan verkligen inte klaga på lottningen den här gången.
Å andra sidan tyckte säkert Helsingborg och Örgryte samma sak i de tidigare omgångarna.

***

Fredrik Söderström, ni minns, han som aldrig var aktuell, är fortfarande aktuell enligt Lasse till Fotbollsskandalen. Det susar lite i säven om att det till och med redan kan vara klart i morgon; vi vet inte var han befinner sig just nu, men det finns kanske en plats öppen på vänsterbacken i övermorgon om han lägger på en rem... med all respekt till Alagie Sosseh.

Även Nathan Paulse är nu mycket nära ett kontrakt, och det känns lite som ett examensprov för Tony Gustavssons fotbollsfilosofi i praktiken. Här kommer en provspelare som man i bästa fall har begränsad koll på sedan tidigare (vi skulle hemskt gärna vilja veta hur Nathan Paulse hamnade på Årsta, på vilka premisser och den som tog hit honom - bara för att vi undrar, liksom) - imponerar på tränaren som i princip tjatar in honom i truppen. Det vill säga en sådan där grej som nästan aldrig händer med provspelare. Vad händer om han bara haft en hysterisk formtopp i ett par veckor? Även Toni Nhleko var en fruktad målgörare en gång i tiden. Värvningen av Nhleko är ett av många exempel på att även vår lille skånske husgud Anders Linderoth var långt ifrån perfekt i det avseendet. Fast Nhleko provspelade junte, förstås.

Men det blir nog bra. Hoppas vi.

Jakten på en mittback går vidare i andra delar av världen. Det börjar kännas som att det blir lite väl många provspelare på den positionen nu. Särskilt som läget är som läget nu är. Å andra sidan gick vi igenom beståndet av etablerade svenska backar som skulle vara realistiska värvningar och det var rätt deprimerande läsning. Nästan så att det mest spännande namnet vi kunde hitta var Patrik Gerrbrand; ni vet storyn, norskt brögäng, Grönhagen som tränare, etc.

***

Apropå provspel - enligt uppgifter i flera tidningar kommer 18 (18!) provspelare att dyka upp samtidigt på Årsta IP mellan den 9-12 juli och i Bajenland har tilltaget redan fått öknamnet Hammarby Summer Camp. Enligt vad vi erfar är det här ett slags examensprov för den nya scoutingorganisationen lika mycket som för spelarna själva. De namn vi hört hittills är alla spelare kring 20 år, från svenska lag i lägre divisioner. Känns som om försvarsspelarna har dragit vinstlotten här.

***

Onsdag; this is fucking Allsvenskan.

0 Comments:

:
:
:

BloggerHacks

<< Home