Thursday, June 19, 2008

Doktorn kan komma igen

Han kom inte med till Boden, men lagom till att lägret avslutades blev det då klart att Olof Guterstam tillhör Hammarby säsongen ut och att klubben är överens med Brommapojkarna och honom om en option på ett köp och ett kontrakt fram till 2011. Han har hunnit bli 25 år och kommer närmast från sommarträning med BP efter en kort sejour som "PROFFS I EUROPA", närmare bestämt FC Bryssel. Sejouren gick bättre för honom än för laget; han gjorde fyra mål på nio matcher (se nedan), bland annat mot Anderlecht (fast Max hade redan gått till Bröndby då, så det var säkert inte så svårt), men FC Bryssel åkte ur ligan.Vad tycker vi om detta? Det är kanske inte det mest spännande forwardnamnet i Sverige sedan Marcus Berg stack till Holland, men det kunde ha varit mycket, mycket värre och upplägget för affären känns klockrent och här förtjänar Hammarby beröm. Guterstam har varit lite bortglömd det senaste året efter att han togs ut i plojlandslaget vintern 2006 utan en allsvensk minut i benen, efter en tuff säsong i BP (men det var ju tufft för Poppen också, till exempel...) och sedan en tid i en liga som inte direkt hårdbevakas här, men han är lång, stark, inte så långsam som man kan tro, har bara spelat fotboll på heltid i 1 1/2 år (pluggar till läkare vid sidan om precis som vår absent friend Fredrik Winsnes gjorde på sin tid), verkar vara en vältalig, smart och och sympatisk kille, dessutom uppvuxen i Bajenland. Och Lagerbäck har ju sett något intressant i honom, om det nu är en merit eller belastning i allmänhetens ögon nu för tiden.

Men, Bajen har ju 15 miljoner eller nåt i riskkapital nu, varför börjar man med att låna en som mest hyfsat spännande spelare? frågar sig kanske någon. Många skäl.
Det är uppenbart att Charlie Davies nu har fullt förtroende från Hammarbys sida, vilket säkert är skönt för alla parter. Men Charlie Davies kommer att vara borta från Allsvenskan under OS-turneringen i augusti och Hammarbys anfallsuppsättning skulle då bestå av en anfallare med stor Allsvensk rutin (Paulinho), en mittfältare med stor Allsvensk rutin (Petter) samt två spelare som typ har hoppat in någon gång här och någon gång där (Söderberg och Sosseh). Det är givetvis inte acceptabelt.
I och med lånet av Guterstam är problemet löst. Och detta utan att så värst mycket pengar försvinner som nu i stället kan läggas på förstärkningar i backlinjen, där läget är smått akut (vi kommer till det). Guterstam slipper spela i Superettan och BP... ja, de vinner säkert också nåt på det, men exakt vad vet vi inte.

Under resten av säsongen skärper Guterstam konkurrensen i anfallet, han tillför en kompetens i truppen som vi inte har mycket av idag (tyngd, längd och targetegenskaper) och när Hammarby avgör om man ska köpa loss honom vid säsongsslutet är det bara att se vad han har presterat. Är han värd det överenskomna priset köper Hammarby honom, är han inte värd det hamnar han någon annanstans.
Det är inte heller omöjligt att han kan säljas vidare på sikt; Han har ju bara lirat på heltid i 1 1/2 säsong och kan fortfarande vara på uppåtgående fast han inte är "ung" längre (lex Max, som gick från ett par hundra tusen till 10 miljoner i marknadsvärde mellan 25 och 30).

Dessutom, och det är något av ett trendbrott för Hammarbys del. När Guterstam nu kommer in i truppen är det som ett tillskott; inte som en ersättare för en förlorad spelare. Det känns bra. Det finns andra tilltänkta forwardsvärvningar på lager, men om inte Pauinho eller Charlie försvinner i vinter får vi nog nöja oss med Nathan Paulse, vilket av Tony G att döma inte behöver vara det sämsta. Jämför då höstens anfallaruppsättning:

Paulinho - Davies - Guterstam - Söderberg - Paulse - Sosseh

med vårens:

Paulinho - Davies - Söderberg - Sosseh

och fundera på vilken som åtminstone ser fylligast ut.
Jävligt bra jobbat, Bajen, oavsett hur det går.

***

Till saken hör kanske att Alagie Sosseh tidigare ikväll gjorde fem mål varav ett äkta hattrick i andra halvlek när HTFF mosade Rynninge på bortaplan. Det är sådant som kallas återväxt. Han har nu gjort 13 mål på 9 matcher i division två. Det är sådant som kallas att ta en petning på rätt sätt.

***

Okej, därmed är anfallsfrågan att betrakta som löst tills vidare. Återstår då "bara" försvaret. Här kan vi ju nämna att med en skade- och sjukdomslista som omfattar bland andra Emil Johansson, Mattias Olsson, Suleyman Sleyman, Klebér Saarenpää och David Johansson är det så pass tunt där att vi dels hoppas att EM aldrig tar slut och dels inombords börjar använda oss av kvällstidningsord på fyra bokstäver som börjar på k och slutar på ris.
Här behövs det påfyllning, både snabb och kompetent, vilket inte alltid har varit Hammarbys starka sida genom åren (det har oftast varit antingen snabbt genomförda eller kompetenta värvningar, och i vissa, inte alltför minnesvärda fall, har det varit varken eller). Vi lär få anledning att återkomma i ärendet.

2 Comments:

Är det inte väl mycket sm i självgodhet och klappande på egen axel nu? Ska du inte vänta tills Guterstam verkligen levererat? Det handlar om en kille i djup skugga efter hans tillfälliga hausse för ett par år sen...visst har han fysiken ni behöver men vi snackar om en spelare som har svårt att färga med bp i superettan...ärligt sagt.

6/20/2008 12:49:00 PM  

När har han haft "svårt att färga med BP i Superettan"?

Det är ingen jättespännande värvning på papperet, kan bli bra, kan bli småtrist, men upplägget med lån + köpoption är en lysande lösning för hösten. Läs vad som faktiskt skrevs.

6/21/2008 11:43:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home