Friday, April 14, 2006

Gränsdragningar

Vi vet inte om det egentligen kvalificerar som "något viktigt", åtminstone inte vad Hammarbysfären anbelangar, men Glenn & co blev manglade av Aftonbladet på grund av en formulering i deras tidigare redovisade Antonsson-artikel och svarade med följande mothugg samt ett pressmeddelande (citerat i sin helhet på Röd Guling-bloggen).

Är ni med så långt?

Frågan som genast uppstår är förstås vad man kan kosta på sig att skriva i en blogg. Vi har under våra tio månader i cyberspace hittills inte lyckats åstadkomma vare sig skandalrubriker eller samtal från advokater. Gudarna ska veta att vi har försökt. Förmodligen innebär det att vi är fullkomligt irrelevanta.
När läsarmängden började gå uppemot 6-7000 unika besökare per vecka fick vi lite kalla fötter. Började göra till exempel så här. Inte för att vi tror att Anders "[redigerat för att undvika åtal]" Carlsson eller Oliver "[redigerat för att undvika åtal]" Cabrera nödvändigtvis skulle bry sig. De skrattar nog hela vägen till banken. Men man vet ju aldrig med agenter...
...och i de fallen är det lätt att hitta epitet som skulle innebära ett open and shut case.

Dessutom har vi lärt oss av den sorgligen avsomnade tv-serien Arrested Development att ett välplacerat BLEEP kan vara fan så mycket roligare än den svordom som annars skulle ha uttalats. Läsarens fantasi är det mest kraftfulla stilistiska verktyg man kan tänka sig.

Det finns ofta saker du vill skriva som inte lämpar sig vare sig i tryck eller i pixel. Sådan är fotbollen, den gör alla som bryr sig till manodepressiva konspirationsdårar åtminstone en gång i veckan, oftast mer än så. Hat? Javisst. Hån? You betcha. Hot? Kan inte uteslutas, även om vi är rätt snälla av naturen. Men efter en hypotetisk förlust med 0-4, snöblandat regn, uppgivenhet och själlöshet, kanske fingrarna slinter.
Är man då i Aftonbladet nästa dag?

Vi litar på att någon vänligt inställd läsare tar oss i örat långt innan farbror Blå börjar spåra IP-adresser.

***

Åter till det eventuella rättsfallet. Det krävs rätt mycket fantasi för att läsa in ett konkret hot i Bara Ben-texten. Och att göra en artikel av det känns spontant som fullkomlig overkill och ett mått på hur mycket nyhetstorka det måste ha rådit i påskveckan.
Vilka kommentarer till texten som funnits men raderats och som eventuellt innehållit mer hotfulla formuleringar känner vi inte till (de som är där nu finns det inte så mycket att anmärka på*) ), men med tanke på att Aftonbladet.se själva fällts i domstol för vad läsare skrev i artikelkommentarer borde de ha lite förståelse för att det inte är så jävla lätt att ha realtidskoll alla gånger.

Sedan kan man förstås finna det lite ironiskt att en blogg där vissa skribenter verkar hysa en ganska osund besatthet kring att ifrågasätta enskilda spelares sexuella läggning (vad nu den sexuella läggningen kan spela för roll. Det finns inget moment i fotbollen där heterosexualitet ger ett försprång) och - för att komplicera bilden ytterligare - en om möjligt ännu större besatthet kring frenologisk mätning av Allsvenska näsor (Komplicera bilden? Ja, ni vet väl hur snacket går - stor näsa betyder stor... ) överväger att polisanmäla en tidning för förtal.

Men en underdog är en underdog.
Ska bli spännande att följa, hur som helst.

*) Om man bortser ifrån att det är Göteborgs- och Elfsborgssupportrar som har skrivit dem, alltså. **)
**) Sarkasm. Påpekas endast i syfte att undvika åtal.

6 Comments:

Bra slutklämm på inlägget! Även som Bajare tycker jag det har varit lite väl mycket fokus på huvudstadens största näsa på baraben. Visst, den är rolig, men efter alla deras personangrepp så får de väl helt enkelt ta lite skit själva!!!

4/14/2006 06:04:00 AM  

Fast skillnaden mellan lite hån och sarkasmer och Aftonbladet nu är ju att de två gånger i sin text påstår att vi på Baraben hotar Antonsson, vilket i sin tur är ett brott. Man kan inte påstå att folk begår brott utan någon som helst verklighetsförankring... 

Posted by Frankie

4/14/2006 11:41:00 AM  

Tabloidfixerade bloggar och skribenter har nog inte annat att vänta. What goes around 

Posted by -

4/14/2006 12:41:00 PM  

Frankie, jag håller med! Det är ett gäng allvarligare såklart...
Men erkänn att eran fixering av en enorm näsa är nästintill Freudiansk (fan, snart är jag där själv)!!!

Anonymous # 1, glömde skriva att jag heter Johan :-)

4/14/2006 01:38:00 PM  

Det är ingen tillfällighet att jag bara har två fotbollsbloggar i min länklista. Delar Grönvita sidan upps åsikt om att det är svårt att läsa in hot i Frankies Bara Ben-inlägg.

Glad påsk!

4/15/2006 03:29:00 AM  

anonym/ Det är en viss bloggare som oss som verkar älska Agbars näsa. Resten av oss är lika frågande som dig...

4/15/2006 10:44:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home