Tuesday, April 11, 2006

Svinhugg

Okej, det är som vanligt svårt att formulera tankarna efter ett derby, men hur mycket det än skär i våra grönvita hjärtan så är första intrycket att Hammarby vann en poäng, Djurgården förlorade två, och domaren stod i fokus.

Vad gäller straffsituationen ska vi inte ens låtsas att vi kan se den med opartiska ögon, men vi har sett sekvensen tio gånger var nu, i varierande grader av promillehalt (inklusive "nykter men trött"), och slutsatsen blir alltid densamma: Psykbryt-Jonson siktar medvetet på armen, Dubbel-Gurra försöker dra undan den men hinner inte. Vi kommer inte ihåg hur situationen såg ut i straffområdet. Fanns det någon att slå ett inlägg till? Spelar det någon roll?

När handen eller armen får oavsiktlig kontakt med bollen ska spelet fortsätta.

Å andra sidan - hade samma sekvens ägt rum i motsatt straffområde, och hade det varit PFO som slog bollen på Stoltz arm hade vi likväl vrålat på straff. Sådan är fotbollen.

Detta om detta.

***

Vad gäller Psykbryt-Jonsons våldschockattack, eller hur det nu kommer att stå i kvällstidningarna, fick vi visioner av både Roy Keane och Daniel Hoch, vilket egentligen borde säga allt.
I Svenska Dagbladet säger Psykbryt-Jonson att han siktade på bollen. I så fall har han grava problem med timingen. Begynnande demens, kanske.
Vi brukar aldrig glädjas åt motståndares skador - det är ett ganska äckligt synsätt - men om Psykbryt-Jonson missar VM på grund av det här kan vi inte låta bli att någonstans i de dunklare själsliga djupen formulera tanken att det är precis vad han förtjänar.

Detta om detta.

***

I övrigt då?
Ante är en klippa.
Dubbel-Gurra borde börja hålla armarna mot kroppen, men annars klarade han sig åter bra med tanke på omständigheterna. Det syns att han inte är en färdig spelare och med Aubynn framför och en stark högerkant mot sig kommer han att hamna i många krångliga situationer framöver. Men ett par schyssta överlappningar såg vi. Och en extremt lovande vänsterfot.
Max lysande.
Petur bättre än mot Helsingborg (och vi skulle ha betalat ett par spänn för att få veta vad han sade till Psykbryt-Jonson). Han har förutsättningar att komma tillbaka i toppslag.
Stoor inte klockren, men ett snäpp bättre än han var förra våren.
Aubynn? Var han skadad eller hade han bara en sådan där dag? Visst haltade han när han gick ut, men vem skulle inte halta efter att ha blivit utbytt en halvtimme in i ett derby? Helt rättmätigt utbytt, också.
PFO - bra löpvilja, sämre precision. Går han som Bosman i höst kommer de där silverpenningarna han fick i huvudet att bli ett närmast ironiskt minne.
Mikkel - för en gångs skull bättre offensivt än defensivt.
Petter - jo, han har lyft sig en klass. Stark, snabb, ofta rättvänd, hittade passningsluckor igen (men minus för bollträffen).
Björne - attityd! Förbannad över bytet, bra, det ska han vara. Sprang bra, sköt sämre.
Paulinho - blekare än mot Helsingborg. Skulle ha avgjort i slutet. Men arbetsvillig och rivig. Bäste brassen på plan, vilket å andra sidan inte säger så mycket.
Erkan - bra defensiv, körde fast i offensiven. Han och PFO stängde kanterna hyfsat i andra.
Samba - borde kanske ha kommit in tidigare. Hann inte uträtta mycket.

Detta om detta.

***

Vi brukar strikt avhålla oss från att kommentera den patetiska nollsummedebatt som uppstår efter varje derby mot Djurgården, men eftersom en massa rättrådiga och vanligtvis välformulerade Bajenskribenter återigen kommer att fara ut i långa attacker mot medias framställning av bananerna mot Djurgårdsspelarna (och specifikt mot målvakten), kan vi inte avhålla oss från att ställa en ödmjuk fråga.

Är en tradition som omfattar att kasta in saker på planen verkligen värd att bevara?
Särskilt med tanke på vad som hände PFO?

Detta om detta.

***

AIK leder Allsvenskan - efter att ha mött de lag vi tippat sist och näst sist i tabellen. Ingen ko på isen där ännu.

Detta om detta.

12 Comments:

Höga stilpoäg idag. Och långt. Ditta om datta.

4/11/2006 01:06:00 AM  

Nyfiken. För du tillgång till IP-numret för "Anonymous"?

4/11/2006 01:07:00 AM  

Tjo!

Håller med till viss del om traditionen, men det skulle kännas som om aftonblaskan vunnit om vi slutade. Däremot skulle vi kanske vara vinnare igen om vi återupptog fruktbombardemanget när de i framtiden åter har en blek nordbo i kassen, eller? Vi är hänsynsfulla Bajen.

Annars tycker jag att en ny utmärkt tradition skulle vara att börja slänga ner bengalbrännarna som tifo... Idioter.

Samba blev jag riktigt lack på när han kommer in i de skälvande slutminuterna av ett derby där vi har chansen att avgöra och drar sig ur alla dueller. Bedrövligt!

4/11/2006 04:36:00 AM  

Det känns svårt att försvara en tradition som på alla andra ställen i världen utom Söderstadion (och Råsunda) har rasistiska förtecken.
Jag fick tidigare när kommenterade detta höra att jag var en fårskalle som inte begrep något om traditioner, men bland annat beroende på att jag även är Liverpoolfan så har bananerna bara haft en betydelse för mig.

4/11/2006 04:54:00 AM  

Håller inte med Liverpool-faset ovan, och därmed inte kvällstidningarna. Runt just denna banankastning finns en historia som både Isaksson och Tor André Olsen fått känna på tidigare.

Å andra sidan så har banankastning i allmänhet en sån aura kring sig att man kanske borde kasta, vad vet jag, pellets kanske, istället?

Att byta ut kämpen Björn mot pascifisten Erik Johansson är hårresande. Hjärnsläpp av Linderoth.
Hade man bytt in, säg Fichbein, och tagit ut, säg, en ovanligt anonym PFO, och slängt ut Petter Andersson på kanten istället, hade det varit smartare, tycker jag.

4/11/2006 05:36:00 AM  

Hands innanför straffområdet tillhör det mest svårbedömda och reglerna är ju inte direkt glasklara. Dock så får man säga att vi hade reglerna på vår sida den här gången, domaren gjorde rätt som friade. Trots det häver en del spelare och journalister ur sig att det var en solklar straff. Man kan ju förstå det i samband vid situationen och direkt efter matchen, men dan efter när man ser situationen någorlunda nyktert? Kan inte dessa tränare, spelare och journalister reglerna? Den här artikeln tar ju rekordet i att vara spekulativ i sin rubrik: http://expressen.se/index.jsp?a=563235

4/11/2006 05:38:00 AM  

Jensen bra offensivt?
Jag tyckte han nästan agerade lite alibispelare i första halvlek, han gjorde inte fem knop för att göra sig spelbar utan snarare drog sig för att närma sig någon yta där han kunde få bollen.

Petter däremot, fan vad han kan vända bort folk, att han måste komma rättvänd för att lyckas är en skröna som han igår visade är helt fel. Han mötte, fick bollen vid foten och vände bort vem han än hade i ryggen flera gånger. Han var helt lysande (utom just skyttet då..)

Spelet efter utvisningen var kass, man undrar om inte dif och bajen-lirarna hade satt en gemensam slant på oavgjort.

Undrar om man skulle erbjuda våra kantspelare bonus om dom lyckas få mer än en tredjedel av inläggen att _inte_ gå över ribban, såg ju bedrövligt ut igår.

ja, jag frös och svor. *bitter*

4/11/2006 07:41:00 AM  

Dagens klyftigaste uttalande:

http://www.aftonhoran.se/vss/sport/story/0,2789,807807,00.html

Djurgården fortsatte satsa framåt trots tio man...
...Redan i den 54:e minuten visades Mattias Jonson ut.
Men Djurgården valde ändå att satsa offensivt och behöll sina tre mittfältare som vanligt och spelade med två anfallare.
- Chelsea kunde det häromdagen, säger Kjell Jonevret om den offensiva satsningen...

Ett lag som spelar 4-3-3 får en av sina forwards utvisad och spelar sedan 4-3-2.
Är det jag som är en idoit. Det förefaller vara det normala/defensiva. En forward mindre.

Eller är det kanske på det sättet att man alltid kör 8-0-1 (en vid mittpunkten och resten i eget straffområde) när man drabbas av utvisning?

Kan inte Kjell Jonevret eller någon på Aftonhoran kommentera den offensiva satsningen?

4/11/2006 12:38:00 PM  

Varför bry sig om vad den blaskan skriver. Man har ju lärt sig att ta det dom skriver med en nypa salt. Eller två.

4/11/2006 01:10:00 PM  

Att kasta in saker på planen är så uppförstorat. Det är skillnad på några bananer innan matchen ens börjat och en massa mynt under pågående match.

Däremot tycker jag att den här fokuseringen på målvakten är olycklig, men så blir det ju när han är den spelare som faktiskt hamnar närmast den läktare vi står.

Det vore ju ganska meningslöst att kasta in bananer om det inte ens var riktat mot någon, om ni förstår vad jag menar.

Skitsnacket om att det är rasistiskt runt om i världen... Ja, men hur många länder har ett lag som heter Djurgården som förknippas med Skansen? Just det.

Är helt övertygad om att om det fanns nåt lag med liknande smeknamn nån annanstans så skulle samma tradition finnas även där.

Fan, även Djurgårdarna har ju förut kastat in bananer när deras spelare kommit in. De har haft en capo utklädd till apa en gång. Massa grejer.

En gång för alla nu:
att vi kastar in bananer har ingenting med rasism att göra. Kopplingen svart spelare > apa > bananer är det ingen annan än "motståndarna" som gör.

4/11/2006 07:05:00 PM  

Jag skulle snarare vilja påstå att
kopplingen
svart spelare > bananer > rasism ligger närmare tillhands för 99% av befolkningen än kopplingen
Djurgården IF Fotboll > apor > bananer > Kul grej.
Bengaler och Bajen däremot tycker jag är asballt.

4/12/2006 02:10:00 AM  

Så tröttsamt alltsammans!!!

4/13/2006 01:02:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home