Friday, March 10, 2006

Utstraffning

Det tar ett tag att tina upp, alltså. Gårdagskvällen var både unik och på ett smärtsamt och vackert sätt oerhört typisk för Bajen. Ett på förhand utskrattat, uträknat och sargat lag som gick ut i arktisk kyla och trotsade oddsen, spelade tidvis bländande fotboll med kamp och teknik i skön förening och rullade ut FC Köpenhamns "B-uppställning" (en sanning med modifikation - backlinjen var stark och norske landslagsförsvararen Brede Hangeland ersatte Linderoth i den defensiva mittfältsrollen) och fick och brände chans på chans på chans.

Sedan två blixnedslag, två själsliga orgasmer och helt plötsligt var det sommar igen, om än för bara några minuter.

Hade det egentligen spelat så stor roll om domaren hade blåst för straff när Petter blev fälld?

Vi fick några minuter av hopp. De minuterna värmer mer än det bittra slutet kyler ner. Faktiskt. Och att Petur klarade 90 minuter, att Petter verkar ha något stort på gång och att Fredrik Stoor när det som bäst behövdes verkar vara på väg ut ur vinterdvalan - ja, det tar vi också med oss.

***

Tänk om vi hade fått avsluta det här inlägget där.
Tänk om vi hade fått le lte inåtvänt och bitterljuvt över fotbollens inneboende rundhet och sedan övergått till att kurera den jävla marsförkylningen med te, honung och maltwhisky.

Tyvärr går det inte en jävla dag utan negativa nyheter, och den här dagen artar sig till att kunna bli rekordartad.
- Paulinho nästa man på skadelistan. Lårbaksida. Vi orkar inte ens skämta om det.
- Stabaek rycker allt mer intensivt i PFO vilket inte skulle oroa oss så fruktansvärt mycket om det inte vore för...
- ...den värsta uppgiften av alla, att enligt den information vi fått gör Hammarby Fotboll AB - efter ett år av sällsam rekordbantning av spelartruppen och organisation i övrigt - en nettoförlust på 391 000 kronor för 2005. Eftersom den siffran i nuläget är det enda vi har, och vi inte vet vad de bakomliggande faktorerna är, avvaktar vi med att gräva ner oss i detta faktum och konstaterar helt enkelt att vi kräver information!
Vi kräver information.
Vi kräver information.

Tro oss - vi återkommer i ämnet.

17 Comments:

Fan grönvita - det börjar bli jobbigt nu... När det gäller PFO, så är jag övertygad om att han är förlorad för oss. Antingen nu eller som Bosman. Killen har onekligen INTE satt "heder och samvete" i första rummet vid tidigare övergångar.
Angående ekonomin, så blir man mörkrädd. Någonting är så fel så fel...

Södermannagatan

3/10/2006 02:12:00 AM  

Grönvita, ni inser det kanske inte, men felet är ert. Jag har nämligen tagit del av Äpplets hemliga bokföring. Döm om min förvåning när jag fann poster som:

Läkarkostnader för Totte;
Övertidsersättning och helgtillägg för Yvonne; Mark- & materialkostnad för bygge av torn; Fiskebåt; Luftvärnskanon...
..osv.

Så sluta gnäll! Det är er vi skjuta och inte ett pianospelande Äpple.

3/10/2006 02:38:00 AM  

Garageland. Å herregud. Vi trodde att det bara var satir. Hedersord.

3/10/2006 02:42:00 AM  

satanshelvetesjävlaskit... stämmer siffrorna är det totalt mörker. jag hade iskallt räknat med en, kanske inte jättestor, men i alla fall en ordentlig vinst. Nu borde ekonomin vara i ordning. Äpplet har haft fem år på sig. Med tankte på vad vi drar in borde vi ha sådana marginaler att skillnaden mellan att ha Börje kvar eller inte är försumbar.

3/10/2006 03:08:00 AM  

ja, bitterljuvt är ändå vackert på nåt sätt.
så jag gillade det där med teet, honungen och whiskyn.

med önskan om en helg utan dåliga nyheter,
i.

3/10/2006 03:20:00 AM  

Men är det inte så att ekonomiska vinster går bort i skatt? Är det inte det man har revisorer och redovisningar för att tricksa till?

3/10/2006 03:57:00 AM  

Okunnig_men_undrande

Ett AB behöver inte skatta bort sina vinster, utan kan fondera dem. Endast den del av vinsten som man väljer att "ta ut" i form av aktieutdelning osv beskattas med vinstskatt. Dessutom kan man inte "trolla bort" särskilt stora summer med vit redovisning.

Resultatet i övrigt säger jag ingenting om än.

/Flugan på väggen

3/10/2006 04:12:00 AM  

Grönvita, satir - i alla former - är i dagsläget förbjudet. Med tanke på Reinfeldts reaktioner på satir från s är det bara en tidsfråga innan Äpplet sätter efter er med advokater och allt. Såvida det nu inte är på det viset som jag tidigare skrev: Att det är ert fel, eftersom Äpplet tog varenda tips han fick och därav lyckades med konststycket att få till en ordentlig minuspost.

3/10/2006 04:13:00 AM  

En "digest version" av verksamhetsberättelsen för 2005.

Allmänt:
Totte och Salles försäljningar är två av de största i klubbens historia.
Pålle ÄR det enskilt största köpet i klubbens historia.

HTFF kostar 3 msek årligen, och utvecklingen går enligt klubben åt rätt håll. Dock är det viktigt att HTFF blir ännu mer framgångsrika på att skicka upp spelare till A laget för att det skall vara lönsamt på sikt.

Nytt publiksnittsrekord på SöS, men tyvärr ett för lågt snitt i förhållande till de mål man har.

Lösbiljetter till företag har varit svårt att få till, men de fasta biljettavtalen på företagssidan går riktigt bra.

Omorganisationen har belastat resultatet med 600 tkr för 2005.

Biljettförsäljningen har fallit rejält på grund av flytten till SöS och att gnaget åkte ur Allsvenskan - 7 miljoner!

Marknadssidan går bra. 26,5 msek i sponsorintäkter. 4,3 i tv intäkter. Merchandiseförsäljning om 12 msek.

Resultaträkning (2004 inom parantes):
Tkr
Intäkter
Nettoomsättning 73.011 (68.917)
Övriga rörelseintäkter 1.647 (1.427)

Kostnader
Evenemangs och materialkostnader -17.603 (-20.435)
Handelsvaror / Köpta tjänster -6.147 (-5.845)
Övriga externa kostnader -7.235 (-5.666)
Personal -40.418 (-38.787)
Avskrivningar -4.086 (-3.269)

Rörelseresultat: -831 (-3.658)

Resultat före skatt: -798 (-3.589)

Resultat efter skatt: -468 (-1.406)

Nettoomsättningen är uppdelad som följer:
Matchintäkter 24.961 (31.379)
Marknadsaktiviteter 22.088 (18.346)
Souvenirförsäljning 10.982 (10.860)
Övrigt 14.980 (7.972)

Egen kommentar:
Utan att vara revisor så kan man konstatera vissa saker.
- Trots uppsägningar är det FLER anställda i Bajen än tidigare. Lönekostnaderna är högre än någonsin, men det kommer att ändra sig när uppsägningarna slår igenom.
- Derbyflytten och gnagets frånvaro är katastrofal för Bajens biljettförsäljning. -7 miljoner, som INTE har givit tillräckligt utslag i sponsorförsäljning eller minskade arrangemangskostnader. Lägger vi ihop ökad sponsring och minskade evenemangskostnader så täcker det ÄNDÅ inte förlusten i biljettintäkter.
- Spelarinköp på cirka 7,2 miljoner vilket är dubbelt mot 2004. Jeff, JJ, Fisken och Pålle var inte snorbilliga mao.
- Spelarförsäljningar redovisas inte separat, men ingår i de 15 mkr som är "övriga intäkter". Av detta är med största sannolikhet mellan 11-13 mkr intäkter för försäljningar.
- Alltså har intäkterna från våra största försäljningar någonsin till hälften gått till nya inköp och till hälften att täcka upp för ökade personalkostnader och framförallt flytten från Råsunda...

3/10/2006 04:15:00 AM  

Det är möjligen sant i bolag som har en stabil ekonomi i grunden och gör jättevinster år efter år. Men i en förening där medlemmarna istället år efter år suktat efter framgång och frågat sig varför en av Sveriges mest populära föreningar inte går bättre krävs det fanimig resultat eller en jävligt pedagogisk förklaring till varför det är så bra att gå med förlust.
Vinst är alltid vinst

3/10/2006 04:15:00 AM  

Mitt inlägg var ett svar till Okunnig och undrande och skrivet innan verksamhetsberättelsen publicerades.

3/10/2006 04:19:00 AM  

Gräv och du skall (inte) finna kostnader. Kolla t.ex. vilka spelare som fått lägenheter i innerstan och vad det kostar......

3/10/2006 04:56:00 AM  

Sitt i båten. Om siffrorna ovan stämmer så gör man ett positivt resultat på 3,255 millar FÖRE avskrivningar och skatt. Det är den siffran som är intressant. Vinst efter avskrivningar genererar bara skatt och går inte alls att fondera i sin helhet som någon trodde. 

Posted by Anonymous

3/10/2006 07:30:00 AM  

Anonym 13: Toppen. MEN VARFÖR KOMMUNICERAR MAN INTE UT DET DÅ? VARFÖR HÅLLER MAN KÄFTEN OCH GÖDER KONSPIRATIONSTEORIERNA?

Till ledningen.
Ge oss information. Ge oss en förklaring. Ge oss en anledning att se ljusare på framtiden. Inga jävla Sanny Åslund-floskler, utan förklara varför Hammarbys ekonomi ser ut som den gör. Pedagogiskt och lättfattligt och rakt och ärligt. Är sanningen svår - ge oss den. Vi är vana vid svåra sanningar. Vi är ju för fan Bajen.

3/10/2006 09:41:00 AM  

Anonymous

Visst är resultatet innan avskrivningar intressantast ur ett pengaflödesperspektiv, eftersom avskrivningarna härör från tidigare kostnader (i det här fallet gissar jag att det främst handlar om läktaren och spelarköp). Men, avskrivningarna är vad dom är och våra konkurrenter går kraftigt plus trots att de också gör avskrivningar för spelarköp och dyl. Jag hade definitivt räknat med en vinst på ett par miljoner efter avskrivningar i år. (Med tanke på försäljningar och RL-pengar). Utan försäljningarna hade vi gått kraftigt back. Och eftersom försäljningar och RL-pengar inte var budgeterade så har vi alltså gått kraftigt sämre än budget hur man än vrider och vänder på det.

/Flugan på väggen

3/10/2006 11:32:00 AM  

När det gäller Hammarbys eventuella underskott ska vi ju komma ihåg en intressant detalj: Det finns inget egetintresse i att gå med vinst. Alla pengar som kommer in ska väl heslt också gå ut till den sportsliga verksamheten. Ett nollresultat har jag inga problem med så länge allt är under kontroll. Nedbantningar i organisationen lösgör pengar på sikt  eftersom folk har uppsägningstider och annat. Flytt av kansli kanske ger dubbla hyreskostnader under några månader, osv. Men som jag ser det finns det inget alls att vara orolig för. Folk stressar upp sig så fort... 

Posted by Kent

3/11/2006 08:02:00 AM  

En undran:
Pengarna från Royal League är väl inte del av resultatet 2005?
Dom kommer väl synas på nästa års redovisning?

3/13/2006 04:03:00 AM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home