Sunday, February 01, 2009

Det är nu det börjar

När det internationella transferfönstret slog igen nu i helgen i större delen av Europa är det nu dags för de allsvenska råttorna att knapra loss på festmaten som blev över. För det är ju så det fungerar här i världen; vi upphör aldrig att förvånas över att någon blir förvånad att Hammarby har svårt att få tag i (attraktiva) spelare medan de fortfarande har en möjlighet att gå till en drömliga med drömlön som... Danmark, Schweiz, Österrike eller Skottland. Vi önskar att vi vore ironiska, men verkligheten är ju nu en gång sådan. Money talks, alltid, och de fotbollsspelare (och de agenter som håller i trådarna) som låter saker som klubbkänsla och långsiktig utveckling styra i kontraktsförhandlingar är extremt lätträknade.

Varför? För att det är så. Släpp det och gå vidare.

***

Mest glädjande är förstås att Charlie Davies och Louay Chanko fortfarande är Hammarbyspelare i morgon - det är faktiskt en stor känsla av lättnad som sprider sig hos oss - och att Hammarby har haft tillräckligt mycket kaxighet och manöverutrymme att för en gångs skull tacka nej till ett konkret bud på en nyckelspelare med motiveringen att "det var för lågt".

Januari månad har varit fylld av ännu mer skitsnack i media från svenska klubbledare än vi är vana vid - vad vi skulle kunna kalla Fredrikstadsmodellen - så låt oss komma med en enkel tumregel för bruk under resten av detta (och framtida) fönster. En spelare som varit aktuell för Hammarby är fortfarande aktuell(a) tills någon av följande tre situationer uppstått:

a) han gått till en annan klubb ELLER b) Hammarby har köpt in ytterligare en spelare på motsvarande position ELLER c) transferfönstret har stängt.

Inget av detta har hänt. Utspel i media är inget annat än, just det, utspel i media, och syftet med dessa brukar i allmänhet vara ett enda: att höja försäljningspriset på spelaren, ty en spelares marknadsvärde är varken mer eller mindre än en köpande klubb är beredd att betala.

Varför? För att det är så. Släpp det också och gå vidare.

***

Som sagt, när det roliga tar slut för alla spelare som hade förhoppningar om att kunna bli Proffs I Europa till våren (vilket inte nödvändigtvis är så kul som det låter; fråga Petter Andersson hur han mår just nu, i början av 10 månaders konvalescens i ett holländskt bakvatten) börjar det roliga för Allsvenskans värvningsansvariga och vi blir inte förvånade om det händer en del saker redan den här veckan.

Trelleborgs ledning ska visst förlänga Rasmus Bengtssons kontrakt i veckan - mm, men vi undrar om de har frågat honom först?

***

Självklart kommer Hammarby att värva ett par spelare till innan Allsvenskan börjar, och det är skönt att ha den vetskapen med sig då det för närvarande ser jävligt tunt ut på sina håll... utom möjligen på målvaktssidan, där är det inte kvantiteten vi oroar oss för, men det skulle vara jävligt skönt att se Rami Shaaban springa obehindrat snart. En frisk Shaaban är - nästan oavsett truppen i övrigt - det viktigaste just nu för att säkerställa att början av 2009 inte ser ut som slutet av 2008. All respekt till Kristoffer Björklund, men han lirar faktiskt inte i samma liga annat än i enstaka magiska matcher.

Backlinjen är bred nog, men eftersom vi sett för lite av både Monday James och - av uppenbara skäl - Igor Armas väntar vi med att snacka spets där, även om det sista vi såg av Monday James i matchspel var när han man-man-markerade Messi. Vad gäller lagdelarna i övrigt ser både mittfältet och anfallet ut att behöva förstärkning och då talar vi om spets snarare än bredd. Det finns pengar att handla för, särskilt i dessa finanskristider då spelarpriserna på alla nivåer under Kaká-klass bör ha justerats nedåt en aning. Frågan är om man vågar. Våga.

***

Hammarbys arenasajt dök upp till slut och innehåller inte så mycket nytt, men vi gillar - kanske inte helt överraskande - initiativet med en blogg som redan visat framfötterna med att en gång för alla avrätta vanföreställningen om löparbanor. Tack för det. Den här typen av rak och direkt kommunikation är vad vi hoppas se väldigt mycket av i arenafrågan, och för just rak och direkt kommunikation är bloggar svåröverträffade. Vi hoppas att Ljungström orkar hålla uppdateringsfrekvensen uppe. Vi om några vet att det inte är det enklaste.

***

Och så måste vi bara nämna: Erkan Zengin till Besiktas. Kul, men... ärligt... vad har de sett som inte vi sett, åtminstone inte i fjol?

8 Comments:

Kul med ett nytt, och som alltid välskrivet inlägg! Hoppas att inspirationen kan rinna till lite oftare nu när det börjat röra på sig i arenafrågan och våren närmar sig.

Mvh,
Inferno

2/02/2009 02:50:00 AM  

Såg att de släpp tröjnumrerna för säsongen nu. Nummer 7 till Gaete...det måste ju betyda att Sulan är...

2/02/2009 02:51:00 AM  

Såg att de släppt tröjnumrerna och att nummer 7 numera tillhör Gaete...betyder det att Sulan nu spelar i Syrianska?

2/02/2009 02:52:00 AM  

Januari har varit en lång måndag. Välkomna tillbaka.

2/02/2009 05:02:00 AM  

Januari har varit en lång månad. Välkomna tillbaka.

2/02/2009 05:02:00 AM  

Hoppas du noterat försäsongens höjdpunkt - de nya tröjnumren är här. Vi skulle kunna ställa upp ett rätt dugligt lag med numren 1-11...

2/02/2009 06:47:00 AM  

Money talks kanske borde vara Monday talks...

2/03/2009 12:11:00 AM  

skönt med lite inlägg här, välskrivet bajen-material växer fan inte på träd

2/03/2009 12:19:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home