Thursday, September 20, 2007

Förhållandevis

Mycket att relatera till just nu. Vi börjar med dagens bomb, levererad på ett mycket subtilt vis av Svenska Dagbladets kulturdel, nämligen att AEG Live etablerar sig i Sverige och går på offensiven direkt genom att ta över en av EMA Telstars stjärnspelare (vi har aldrig hört talas om honom, men vi är ju inte riktigt i den branschen) som Bosman (men antagligen med signing fee).

Givetvis missar SvD Kultur den stora grejen i sammanhanget - varför AEG går in på den svenska eventmarknaden och med vilka medel de kommer att göra det de närmaste åren, samt förstås vilken partner som är inblandad, men vem vet, sport- och/eller näringslivsredaktionen kanske har vaknat till liv i morgon. Majlard kanske skriver en krönika. Ack ja.

Någon som inte missar målet är förstås Osynliga Handen och vi håller förstås med i analysen att det här är början på en förhoppningsvis informationsspäckad arenafrågehöst.

***

Hammarby Hockey ligger återigen för döden och man behöver inte vara Sherlock Holms eller ens Leif GW Persson för att utpeka en på sannolika skäl misstänkt gärningsman: Globe Arenas AB. Vi har varit inne på det förr, det tål att sägas igen - så länge Hammarby (och, för den delen, AIK och inte minst Djurgården) inte tillåts slåss på lika villkor som landets övriga elitlag - lag som äger sina arenor, som driver sina egna evenemang och som tjänar miljoner på vad stockholmsklubbarna får betala för är varje mirakelräddning bara ett uppskjutande av det oundvikliga. Arenabolagets dagar torde vara räknade, men risken är stor att de hinner ta livet av Hammarby Hockey innan dess.
Vill du rädda en klassisk sektions liv finns respiratorn här.

Vi utesluter för övrigt inte att Hovets (och Globens) närmaste framtid också kommer att klarna inom kort. På gott och ont är den borgerliga majoritetens målsättning i Stockholm att sälja ut "allt" och vi känner ju till åtminstone en tänkbar och kapitalstark köpare...
...nåväl, det är mest spekulation. Men en ganska rimlig sådan.

***

Ryktet om Paulinhos nära förestående avfärd till valfritt höglöneland har florerat länge, och det sägs att en försäljning var mycket nära i sommar - inte till Århus som det snackades om i Sillys sista skälvande timmar (vilka som bekant köpte Dioh Williams till slut, för löjligt mycket pengar) men väl till Ålborg. Dementin på Officiella är ett sådant där stycke text som vore väldigt intressant att detaljgranska, men timmen är sen och det är mycket kvar att skriva, så låt oss nöja oss med att konstatera att det enda citatet som vi verkligen tar med oss är Det är givetvis ingen hemlighet att om det kommer ett bud som är bra både för Paulinho och för Hammarby så kan det bli aktuellt med en transfer. Resten är pseudoförnekande eufemismer för ungefär vad som sades i Fotbollskandalens artikel...
...vi får väl se om det kommer ett bud, helt enkelt. Och hur det i så fall kommer. Fast det sista får vi väl i vanlig ordning aldrig veta.

***

Flera trogna läsare har reflekterat över vilken oerhörd framgång domarmanifestationen mot Malmö så här i efterhand måste betraktas som. Av allt att döma, eftersom ingen match avbrutits, har inte ett enda föremål överhuvudtaget kastats från läktarn i någon enda match. En svåröverträffad triumf för Fotbollsförbundet och för självaste övermanifesteraren Peter Fröjdfeldt.

För det kan väl ändå inte vara så att en bedömningsstandard gäller för Hammarby och en annan för andra klubbar?
Nä, sådant händer ju inte.
I Sverige.
Ju.

***

Och därmed. Idag är det torsdag. Idag spelar Hammarby säsongens viktigaste hemmamatch (på bortaplan, men vi förtränger det för ett ögonblick). Idag finns det biljetter till "alla". Köp. Oavsett hur Allsvenskan slutar i år, så har Bajen, by way of Klaksvik, Cork, Utrecht och Fredrikstad, förtjänat vår närvaro. Dessutom är det garanterat det bästa motstånd Bajen mött sedan Villareal. Det kommer att bli jävligt intressant, om inte annat.

Vi vägrar tippa, men "slagsmål" på träningen har ju faktiskt varit ett hyfsat gott omen förr.

11 Comments:

Tveksamt om Arenabolaget verkligen är boven i dramat den här gången. Visst, det ligger säkert en viss sanning i det du säger, men de senaste åren har Hammarby Hockey betalat skälig hyra för Hovet.

Däremo är det lättare att skylla på dem än att erkänna att det suttit en massa klåpare i ledningen för Hammarby Hockey under alldeles för lång tid. Har ingen aning om hur dagens styrelse står sig i en jämförelse, men man kan ju hoppas att de är bättre...

/Flugan på väggen

9/19/2007 03:10:00 PM  

Klåpare eller inte, om man jämför Hammarbys möjligheter att tjäna pengar på hockeyn med konkurrenterna i Allsvenskans möjligheter, så är det milsvid skillnad. Man måste ju ha ett lag som åtminstone har en sportslig chans att hänga kvar... vilket inte är gratis.

Arenabolaget är elitidrotten i Stockholms värsta fiende. Har så varit under rätt många år.

9/19/2007 03:22:00 PM  

Flugan på väggen/ Såhär ser jag på saken. Arenabolaget är en fullständig katastrof för stockholmsidrotten. Dom borde betala Bajen 7siffriga belopp. Det dom sysslar med att räkna ocker på en hundraårig publik till en enskild och utsatt förening är så jäkla fult på det sättet dom har genomfört det och sabbat för Bajen samt hockeyn. En gång i tiden tränade knattarna på hovet. Globen ligger mitt i Hammarby. Är inte byggd för Hammarby men nästan rakt över den undermåliga rekordstora fotbollsarenan, den har dessutom, skrämt bort all hockey och nästan allt intresse för det. Folk vill se boxning och fotboll. Folk får boxas långt borta och spela fotboll på grus.

Arenabolaget har inte ens en arena för UEFAspel, men ändå ska det kosta. En del fula fiskar sitter i Arena och tar ut en överlön och har samtidigt styrt hela utvecklingen som politiker, det är inte snyggt.

9/19/2007 04:08:00 PM  

Jag har vid ett enda tillfälle i hela mitt liv pratat med en representant, högsta hönset, från Arenabolaget på telefon. Det var mitt nästvärsta samtal någonsin. Ett bottenlöst kräk, ingenting annat. Hans öppna förakt mot Hammarby kände inga gränser.
Det var många år sedan.

9/19/2007 08:36:00 PM  

Förhoppningen är ju att arenabolaget försvinner med den majoritet som finns nu och AEGS:s och bajens intresse av en ny arena.

Sen vill jag återigen påminna om att jag tror att globen ingår i AEG:S planer.

9/20/2007 03:59:00 AM  

"Hans öppna förakt mot Hammarby kände inga gränser."

Hammarby förtjänar allt förakt.

9/20/2007 04:04:00 AM  

Grönvita - verkar som du har hittat höstformen efter en liten svacka!! Jävligt välskrivet!!

/Jürgen Hingsen
ps. fast det är fortfarande åt helvete att du inte har kirrat arenan än ;-)

9/20/2007 04:20:00 AM  

Portugisiska O Jogo har rubriken: "Nobelpriset i otur", jämför i artikeln Bajen med portugisiska rugbylandslaget, kallar Petter för "killer" och är imponerad av publiken.
http://www.ojogo.pt/23-212/artigo660588.asp

9/21/2007 01:39:00 AM  

http://www.uefa.com/competitions/uefacup/news/kind=1/newsid=588918.html
"Hammarby 2-1 SC Braga
Petter Andersson was the hero, scoring twice as Hammarby shocked their Portuguese visitors at the Råsunda Stadium. The 22-year-old forward broke the deadlock against the run of play with his first goal in two months four minutes after the restart only for Roland Linz to equalise before the hour. But Andersson quickly restored the lead (65) as the Swedish side eked out a slender advantage to take into the second leg."
hahaha, shocked.

9/21/2007 03:23:00 AM  

det är lite trist att gvsu när gvsu väl skriver (med finess och ackuratess) vilket redan det är allt för sällan, för det mesta väljer att skriva om allt utom själva fotbollen. alltså spelet, känslan av att stå och titta på, glädjen och sorgen.

9/22/2007 02:18:00 AM  

Hej...
Gillar din blogg...
Hoppas du tar dig tid och läser min!

Du har ett intressant seende på sveriges populäraste fotbollsklubb, gillar det.

9/23/2007 12:22:00 PM  

:
:
:

BloggerHacks

<< Home